Så langt rækker SU’en på boligmarkedet

Foto: Boligsiden

Som studerende på en videregående uddannelse, er det ikke udelukket at bo i ejerbolig, viser tal fra Boligsiden.dk

Det store antal nye studerende i år har givet et stærkt pres på boligmarkedet, der hen over sommeren er blevet støvsuget for små, billige boliger i nærheden af universiteter og læreanstalter. Mange studerende hutler sig igennem de første måneder af studiet og sover på lånte sofaer, indtil boligsituationen kommer helt på plads. Den gode nyhed er, at der stadig er boliger til en pris, der ikke overstiger SU’en.

Som udeboende kan en studerende på en videregående uddannelse stikke af sted med lige godt 5.700 kr. i SU. Hvis man hører til den opfattelse, at de 5.700 kr. ikke er til at leve hele sit liv på, men er et supplement, står man godt i forhold til at komme ind på boligmarkedet.

Ejerlejligheder i København til under 5.000 kr. netto

I Københavns kommune er der netop nu 34 ejerlejligheder, der koster under 5.000 kr. om måneden i nettoydelse. Så er der stadig 700 kr. til overs til andre udgifter, og antager man, at man som studerende også har et studiejob, der kan give en ekstra indtægt, er man rimelig godt kørende.

”Jeg tror, mange vil blive overrasket over, hvor billige ejerlejligheder, man kan få i Københavns kommune. I Brønshøj er der fx en lejlighed, der koster 375.000 kr. og som har en nettoydelse på under 3.000 kr. om måneden, hvis man kan lægge 25.000 kr. i udbetaling. Så er man pludselig boligejer og har gjort en investering, mens man betaler en månedlig ydelse, der matcher dét, du kan leje et værelse for i byen”, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Se lejligheden på Frederikssundsvej 346, 6., 2700 Brønshøj til 375.000 kr.

Nettoydelser i Aarhus starter ved 1.274 kr.

I Aarhus kommune starter nettoydelserne ved 1.274 kr. om måneden blandt de 52 ejerlejligheder, der koster under 5.000 kr. om måneden. Bliver Aarhus skiftet ud med Aalborg, er der 81 lejligheder til en SU-venlig nettoydelse, og i Odense 40.

Synes man, de billige lejligheder bliver for små, kan man kigge efter en større model – og en sambo at dele med. Deleegnede lejligheder er fx en toværelses, hvor en fordelingsgang giver separat adgang til de to værelser, og hvor der er fælles adgang til køkken og bad.

”Delelejligheder kan dog gøre livet en anelse mere kompliceret, hvis man fx ikke er enig om, at der skal betales regninger til tiden eller holdes rent i køkkenet. Skal det fungerer, skal man både have klare aftaler om økonomien og dagligdagen i lejligheden”, siger Birgit Daetz.

Deler man lejligheder, har man til gengæld selskab på godt og ondt. Der er nogle at læse til eksamen sammen med og drikke øl med, og er man socialt anlagt, kan en delebolig være vejen til et lykkeligt studieliv. Har man behov for en høj grad af privatliv og ro, er delelejligheder nok ikke sagen.

Netop nu bliver over 600 af de lejligheder, der er til salg på Boligsiden.dk, beskrevet som delelejligheder. Forældrekøb bliver nævnt i boligbeskrivelsen på knap 900 boliger, og 150 boligbeskrivelser indeholder ordet studiebolig.