Sådan finder du den bedste studiebolig

Foto: Boligsiden

Vil du finde den bedste og billigste studiebolig, må du i gang med at lave research på boligmarkedet. Boligsiden.dk har 5 gode råd til studieboligsøgning

Kollegie- og klubværelser hænger ikke på træerne. Og er man forældre til en af de mange tusinde unge, der starter på studiet i år, er det fristende at overveje muligheden for forældrekøb. Boligsiden.dk bringer i denne uge en række gode råd til dig, der overvejer at købe en studiebolig til poden.

I dag handler det om, hvordan du griber boligsøgningen an, hvis du er på jagt efter en forældrekøbsegnet studiebolig.

3 gode råd

Hvor skal man starte hvis man vil investere i en studiebolig? Start med at overveje behovet, tænk frem og gør dit forarbejde.

1. Køb efter behov – ikke efter spekulation

Boligspekulation kan ikke anbefales som strategi. Det er for usikkert, hvad du får ud af det økonomisk – ikke mindst nu, hvor priserne er steget med 17% i København og 7%  i Aarhus Kommune, og om du får noget ud af det. Så køb den bolig, din søn eller datter har brug for i stedet for at jagte den, du tror og håber, du måske kan tjene penge på at sælge igen om få år.

Den gode nyhed er, at boligpriserne over en fem års periode er steget 7 ud af 10 gange, hvis man ser på historikken, så chancerne er gode for, at købet løber rundt eller indbringer en lille gevinst.

Læs mere: Gør forældrekøbet til en god investering

2. Undersøg markedet

Det kan betale sig at have holdt lidt øje med boligmarkedet, før man kaster sig ud i lejlighedskøbet. Tag fx et kig på Boligsidens Markedsindeks. Her kan du se gennemsnitspriser for de forskellige boligtyper i forskellige regioner eller kommuner. Vælg fx ejerlejligheder i København og Aarhus og hold musen hen over kommunerne på kortet for fx at se salgspriser i omegnskommunerne og hvor meget der er at spare.

Når du har fundet og klikket dig ind på en lejlighed på Boligsiden.dk, så scroll ned på siden. Her kan du se udviklingen i kvadratmeterpriserne i kommunen, men også boliger i nærheden og lignende boliger i kommunen, og du kan sammenligne boligen med andre boliger, du har fundet. På den måde kan du få en ide om, om boligen er dyrere eller billigere end lignende boliger. På den måde ved du bedre hvor du står i en forhandlingssituation.

Samtidig skal du vide, at knap halvdelen af lejlighederne i København bliver solgt til prisen eller over, så du skal ikke automatisk forvente at få et nedslag i prisen.

3. Tal med en rådgiver

Når det kommer til finansieringen, valg af lånetyper med mere, bør du tale med din bankrådgiver. Som med andre boligkøb afhænger dine valg af fx lånetype hvor risikovillig du er, men fordi boligen ikke er til dig men dit barn, er det værd at tænke på, at dit barns indtægt nok ikke ændrer sig synderligt de næste mange år, og at eventuelle udsving i renten formentlig kommer til at være for din regning, hvis dit barn skal have råd til at blive boende.

Samtidig bør du også overveje, om det skal være en bolig, dit barn kan blive siddende i selv efter endt studie. I så fald kan det måske betale sig at købe en lejlighed med et ekstra værelse, der kan lejes ud under studietiden og inddrages igen, når studiet udskiftes med et fast arbejde.

Find mere om