Husejere tjener 4,75 milliarder kroner på skattestop for grundskyld

Bo i villa ved havet for langt mindre end paa Strandvejen (Foto: Mikael - Boligsiden.dk)
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Information   20. august 2013   ·   2 MIN

Skattestoppet giver store besparelser til husejerne. I 2013 bliver 4,75 milliarder kroner i husejernes lommer i stedet for at ende i kommunekassen, viser ny analyse fra Boligsiden.dk

PRESSEMEDDELELSE

Loftet over stigning i den kommunale ejendomsskat, også kaldet grundskyld, har haft stor betydning for husejerne. Alene i 2013 betyder skattestoppet en skattebesparelse på ikke mindre end 4,75 milliarder kroner for husejerne.

“Loftet over stigningen af grundskylden har især haft betydning for husejerne i og omkring de store byer, hvor den gennemsnitlige grundværdi er høj. Ser man eksempelvis på Frederiksberg betaler en husejer i gennemsnit 40-45.000 kr. i grundskyld i 2013. Uden skatteloftet ville beløbet ligge på omkring 100.000 kr. Det er en væsentlig besparelse for husejerne på Frederiksberg”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

9 ud af 10 husejere sparer penge

Over hele landet er det næsten 9 ud af 10 husejere, der opnår en besparelse ved skatteloftet. I nogle kommuner er der dog flere heldige husejere end andre.

I alle kommuner i Danmark tjener mindst 23 procent af de husejende bysbørn på skattestoppet. På hele Sjælland, Bornholm, Fyn og store dele af Jylland er det mindst 70 procent af husejerne, der tjener på skattestoppet. Kun i Jammerbugt kommune tjener kun hver fjerde husejer på skattestoppet, og Rødovre kommune er den eneste, hvor der er bonus til samtlige husejere.

 

Nordsjællandske kommuner taber flest penge

I hver kommune spiller antallet af grunde og ikke mindst grundenes værdi en afgørende rolle for, hvor meget grundskyld, kommunerne kan trække ud af husejerne. Og skatteloftet betyder dermed også, at de kommuner, der har det største potentiale for at inddrage skatter på grunde, også er dem, der taber mest ved skattestoppet for grundskyld på enfamiliehuse. Gentofte, Aarhus, København, Rudersdal og Lyngby-Taarbæk tegner top 5 over kommuner, der taber mest i kroner og øre på skattestoppet.

“For kommunerne betyder loftet jo også, at de går glip af samlet set 4,75 milliarder kroner. Gentofte Kommune alene går glip af knap 330 millioner kroner”, siger Birgit Daetz.

 

Top 10: kommuner, der taber flest penge på skattestoppet for grundskyld på enfamiliehuse

  1. Gentofte (328 millioner)
  2. Aarhus (284 millioner)
  3. København (256 millioner)
  4. Rudersdal (254 millioner)
  5. Lyngby-Taarbæk (156 millioner)
  6. Odense (147 millioner)
  7. Helsingør (111 millioner)
  8. Aalborg (101 millioner)
  9. Silkeborg (98 millioner)
  10. Gladsaxe (98 millioner)

Fakta om grundskyld

Grundskyld er en skat på jord, altså kun af grunden, ikke af boligen. Skatten opkræves af kommunerne og ligger mellem og 1,6 og 3,4 procent.

Grundskylden betales ud fra den seneste offentlige vurdering af grunden.

Siden 2002 har der været et loft over, hvor meget grundskylden må stige hvert år; i 2013 har den højst måttet stige 7 procent. Det betyder, at mange husejere endnu ikke betaler den fulde grundskyld. Grundskylden vil fortsætte med at stige, ind til man betaler den grundskyld, der svarer til beløbet beregnet ud fra den offentlige vurdering af grunden.

 

Sådan gjorde vi

Den faktiske grundskyld for 2013 er for hver enkelt enfamiliehus sammenlignet med en beregnet grundskyld baseret på grundværdien i 2011 gange grundskyldsprocenten. Der er ikke taget højde for fradrag eller fritagelse for grundskyld.

Der er kun medtaget boliger med et positivt vurderet grundareal og hvor der ikke betales dækningsafgift.

Kontaktperson:
Kommunikationsdirektør Birgit C. Daetz, Boligsiden A/S – mobil: 2121 0284.

Kategorier

Information

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.