Den usynlige dræber

Foto: Boligsiden

Radon er den hyppigste årsag til lungekræft – næst efter rygning. Radon kan snige sig ind i dit hus, uden at du kan se, lugte eller smage det, erfarer Boligsiden.dk. Læs her, hvad du bør vide om Radon.

Radon er en luftart, der forekommer naturligt i jord og byggematerialer. Radon kan trænge ind i dit hus fra jorden og forurene dit hjem, uden du ved det, for luftarten kan hverken ses, lugtes eller smages. Hvis fundamentet på dit hus er utæt, kan du risikere, at der kommer radon ind i dine stuer.

Radon er sundhedsskadeligt, hvis koncentrationen er høj, og radon i boliger er skyld i omkring 9 procent af nye tilfælde af lungekræft i Danmark, oplyser www.radonfri.dk, der også oplyser, at der er næsten lige så mange dødsfald om året, der er direkte relateret til radon, som der er dødsfald i trafikken.

Tjek om dit område er radon-ramt

Da radon forekommer naturligt i jorden, er der store regionale forskelle på, hvor det forekommer hyppigst. Dansk Radon Måling har lavet et kort over radonmålinger i danske kommuner, hvor du kan få en indikation af, hvor mange huse der har forhøjet radonniveau i din kommune. Bornholm hører til de kommuner, hvor mange huse er radon-ramt, mens Vest- og Nordjylland samt Nordsjælland i store træk går rimelig fri.

Se kortet over radonaktivitet på radonfri.dk

Hvad kan du selv gøre

For at finde ud af om der er radon i din bolig, skal du have fat i særligt måleudstyr. Der findes flere firmaer, der tilbyder radonmålinger. Flere steder kan du bestille små bokse, du sætter op i huset, og som sendes tilbage til analyse efter 2-3 måneder, hvorefter du får svar. Det findes også hurtigere tests, der bare tager en uge. Hvis du googler ”radonmåling test”, kan du finde frem til de forskellige udbydere.

Sundhedsstyrelsen anbefalede i en rapport fra 2009, at alle husejere får målt radonniveauet i deres hjem, men det er frivilligt, om du ønsker at gøre det.

Er der moderate mængder radon i din bolig, skal du sørge for at lufte grundigt ud ved simpelthen at åbne vinduer og døre hyppigt. Du kan overveje at få skabt ekstra ventilationskanaler ud til.

Har du kælder, skal du være særligt opmærksom, da kælderen er tættest på undergrunden, hvorfra radon trænger op. Sørg for at tætne eventuelle revner i kældergulv og –vægge, og sørg for, at døren til kælderen er tætnet godt for bedst at adskille kælderen fra resten af beboelsen. Bruger du kælderen til beboelse, kan det være en rigtig god ide at få testet radonniveauet.

Er dit hus meget radonramt kan det være nødvendigt med et sug for at fjerne den skadelige luft.

Læs også Bolius’ 10 gode råd mod radon i din bolig

Find mere om