Vi er bange for vand i kælderen

Har det betydning, når du kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet (Boligsiden.dk)
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   6. juli 2013   ·   2 MIN

Skybrud har været skyld i flere oversvømmelser af kældre og lavtliggende huse. Danskerne har lært af vejret og udviser sund respekt for både vand og kældre, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk

Hver tredje er skeptisk, hvis huset, de har kig på, ligger lavt eller på anden måde er særlig udsat for kælderoversvømmelse. Hele 40 procent siger, at de vil være meget bange for vandskader, hvis huset har kælder, uanset om huset er særlig udsat eller ej. Det viser en undersøgelse blandt 1.000 af Boligsiden.dks brugere.

”Det er en ret klar melding. De fleste har enten selv haft en oversvømmet kælder eller kender nogen, der har, og alle ved, hvor slemt det kan være at få ryddet op og tørret ud. Når man så skal ud og have nyt hus, bliver man forsigtig og vil helst styre uden om problemerne”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk

Læs også: Skybrud har fået betydning for valg af bolig

Kun 8 procent er ikke synderligt eller slet ikke bange for vand i kælderen, og hver femte er kun lidt nervøs.

Alle spørger ind til kælderen

Kristian Grønning fra Danbolig i Brønshøj bekræfter, at køberne er blevet langt mere bevidste om risikoen for oversvømmelse. Efter to somre med alvorlige skybrud og dertilhørende skader i Københavnsområdet har køberne ændret adfærd:

”Der bliver spurgt langt mere ind til kældrene nu. Har huset en kælder, vil man som køber gerne vide, om der tidligere har været vandskader. I dag er det reglen mere end undtagelsen, at folk spørger ind til kælderen”, siger Kristian Grønning, der også minder om, at kældrene og vandskader i dag er en del af husets tilstandsrapport:

”I tilstandsrapporten skal sælger angive, om der har været vand i kælderen. Så allerede i rapporten kan en potentil køber se, om der har været problemer”, siger Kristian Grønning, der også fortæller, at han selv er begyndt at spørge mere ind til kældrene og eventuel skybrudssikring, når han snakker med sælger om huset.

 

Det kan du selv gøre

Har du allerede et hus, der er udsat for oversvømmelse? Så er den gode nyhed, at der er meget, du selv kan gøre for at skybrudssikre dit hus. Noget så banalt som at rense tagrenderne og holde dem rene hjælper. Overvej det også to gange, før du plastrer hele haven til med sten – så har vandet nemlig sværere ved at løbe væk. Og tænk på, om det kan betale sig at få anlagt omfangsdræn, der fjerner vand og fugt fra kældervægge.

Læs mere om skybrud, og hvad du selv kan gøre for at sikre din bolig på Naturstyrelsens hjemmeside

  

Sådan gjorde vi

I perioden 18. juni – 24. juni 2013 stillede vi på Boligsiden.dk spørgsmålet ”Har det betydning, når du kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet?” 1.000 mennesker svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Har det betydning, når du kigger på hus, hvis der er en kælder, der kan blive oversvømmet (Boligsiden.dk)

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.