Flere solgte boliger – spæd optimisme?

Foto: Boligsiden

Denne uges er Indblik i Boligmarkedet skrevet af Ulrikke Ekelund, Cheføkonom i BRFkredit.


Udviklingen i boligpriserne anvendes ofte som pejlemærke for tilstanden på boligmarkedet. Men der er i øjeblikket mange skriverier om, hvilken vej priserne egentlig peger, da det afhænger af, hvilken kilde man anvender. Men der er også andre sider af sagen om udviklingen på boligmarkedet. For priserne er jo kun et af de ben, der holder boligmarkedet. Hvis vi tager et kig på udviklingen i antallet af solgte boliger, begynder der at tegne sig et billede af spæd optimisme.

Knap halvdelen af landets kommuner har oplevet stigende boligsalg

I lige knap halvdelen af landets kommuner er der solgt flere parcel- og rækkehuse i 2012 end i 2011. Det må trods alt siges at være et tegn på, at der er noget aktivitet ude i de enkelte kommuner. Der er naturligvis stor forskel på niveauet, men det ændrer ikke på, at der har været en stigning. Desuden er der forskel på, hvor i landet vi er. Især i hovedstadsområdet og i de øvrige sjællandske kommuner opnår sælger i højere grad at mødes med køber i porten. Hertil kan det nævnes, at nedslaget i prisen, altså forskellen mellem den først udbudte pris og den realiserede handelspris, er faldet i Region Hovedstaden. Enten er sælgerne blevet mindre blødsødne i forhandlingen, eller også er priserne simpelthen sat i bedre overensstemmelse med markedsværdien. Og sidstnævnte nok er den mest plausible forklaring. Dog hersker der ingen tvivl om, at niveauet på for antallet af solgte parcel- og rækkehuse i 2012 er faldet i forhold til niveauet i 2004/2005, hvor vi oplevede et ganske højt antal handler i omegnen af 44.000-48.000.

Lav rente og opsparet boligbehov begynder at flytte på tallene

Selv om boligpriserne i øjeblikket er inde i en stabiliserende fase, betyder det altså ikke, at der ikke sælges boliger. Vi er dog stadig i en skrøbelig økonomisk tid, hvor potentielle boligkøbere ikke ønsker at sætte sig for hårdt. Det påvirker selvsagt priserne, som dermed udvikler sig mere eller mindre stabilt set på landsplan. Vi har en forventning om, at priserne på et gennemsnitligt parcel- og rækkehus på landsplan vil stige med ca. 2 pct. i år. Det er en kombination af, at renten fortsat er lav, et opsparet boligbehov samt at mange stadig er usikre om deres fremtidige jobsituation, vi lægger til grund. Men ifølge statistikken over antal solgte boliger, er den positive del allerede begyndt at vise sig

Ændring i antallet af solgte boliger fra 2011 til 2012

Kom blot ud af busken

Vi må også erkende, at det lave renteniveau bliver ved med at være lavt, og det ser ud til at fortsætte et par år endnu. Boligkøberne er måske i højere grad begyndt at tro på, at det rent faktisk varer ved og overvejer muligheden for at få et fastforrentet lån til en ualmindelig lav rente. Desuden har mange højst sandsynlig ventet i lang tid på en pejling af, hvornår det ’gode tidspunkt’ for et boligkøb er der. Mange har måske håbet på yderligere prisfald, men det ser nu ud til, at prisbunden er ved at være nået. Så har man behovet, eksempelvis som følge af familieforøgelse eller bare et behov for græs frem for altan under tæerne, så er tidspunktet nok ved at være kommet. Meget tyder i hvert fald på, at boligpriserne overordnet set skal stige herfra.

Find mere om