Brændende kærlighed

Er det vigtigt for dig, at der er brændeovn, når du ser efter ny bolig? (Boligsiden.dk)
Skrevet af Anne-Mette Bache Jensen
GEM ARTIKEL    Boligtyper   28. april 2013   ·   2 MIN

Hyggeglade danskere elsker brændeovnen. Hver tredje kan ikke leve uden, viser ny undersøgelse fra Boligsiden.dk

Det knitrer lystigt rundt omkring i hjemmene. Her tænder vi op i brændeovnen, mens hyggen spreder sig og vinterkulden fortrænges. Hver tredje dansker er så glad for brændeovnen, at det er svært at leve uden.

En undersøgelse foretaget blandt 891 af Boligsiden.dks brugere viser, at 30 procent ikke kan leve uden en brændeovn, mens 40 procent er ligeglade. 25 procent vil helst være fri for brændeovn og 5 procent er i tvivl.

Netop nu har 29 procent af alle villaer og rækkehuse, der er til salg, en brændeovn eller pejs installeret. Så det er godt nyt til de hyggehungrende danskere”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk og fortsætter ”Netop nu er der brændeovn/pejs i kun 4 procent af lejlighederne. Det er nemmere at få mulighed for at hygge sig ved brændeovnen i sommerhuset, for hver andet fritidshus, der er udbudt til salg netop nu, har en brændeovn”.

Søg efter boligen med brændeovn

Hører du til dem, der elsker brændeovnen, vil du måske gerne sikre dig, at der er en i dit nye hus. Det er blevet nemmere nu: En ny søgemulighed på Boligsiden.dk giver dig nemlig mulighed for at søge efter boliger med brændeovn. Du søger ved at trykke på avanceret søg på forsiden af Boligsiden.dk under søgefeltet. Her kan du markere brændeovn under Fritekstsøgeord. Søgningen foregår i den tekst, mægleren har skrevet om boligen.

Her er det også muligt at søge på boliger med altan, elevator, garage/carport, håndværkertilbud eller forældrekøb/studiebolig.

Fyr fornuftigt

Har du brændeovn, er det en god ide at overholde Miljøstyrelsens råd omkring fornuftig fyring. Brændeovnens slagside er nemlig den luftforurening, den medfører, og som du kan være med til at minimere. Miljøstyrelsen anbefaler derfor:

  1. Tænd op på en helt ny måde.
Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem, så du kan tænde i den øverste del. Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys.
  2. Brug kun tørt træ. Vådt træ ryger for meget. Fyr aldrig med affald, reklamer, behandlet træ eller lignende.
  3. Sørg for rigeligt luft.
Skru først ned for luften, når flammerne bliver lysere. Fyr lidt ad gangen og brug ikke for store stykker træ.
  4. Røgen skal være næsten usynlig.
Gå udenfor og se, at der hverken er for meget røg, eller at det lugter grimt.

Læs flere tips om brændeovne på Miljøstyrelsens hjemmeside

Sådan gjorde vi

På Boligsiden.dk stillede vi spørgsmålet ”Er det vigtigt for dig, at der er brændeovn, når du ser efter ny bolig”. 891 svarede, og svarene fordelte sig sådan her:

Er det vigtigt for dig, at der er brændeovn, når du ser efter ny bolig? (Boligsiden.dk)

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.