Ca. 17.000 danske sommerhuse er ejet i fællesskab. Det svarer til, at ca. hvert 10. sommerhus har mere end én ejer. Særligt på Bornholm er der mange delte sommerhuse. Her har knap 12 % af sommerhusene mere end én ejer.
”Der er mange fordele ved at eje et sommerhus i fællesskab. Økonomien er en af dem, bl.a. fordi man er flere til at dele udgifterne til køb og vedligeholdelse. Men netop økonomien rummer også faldgruber, hvis en medejer ønsker at trække sig ud i forbindelse med eksempelvis skilsmisse,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Formand for Danske BOLIGadvokater, Jan Schøtt-Petersen, forklarer:
”Når familie eller venner køber bolig sammen, skal de huske at få det juridiske på plads fra starten, så de er enige om ejerskab, brug, vedligeholdelse m.m. Det er nemlig altafgørende, hvis man vil være sikker på, at bevare det gode venskab – også efter købet. For selvom man kender og stoler på hinanden, er det den eneste måde, hvor man i tide kan tage højde for en lang række forhold, også f.eks. skilsmisse og dødsfald. Den slags uforudsete begivenheder kan få store økonomiske konsekvenser for ejerne, hvis der ikke er en klar juridisk aftale.”
Heldigvis er det let at undgå faldgruberne og få drømmen om et fællesejet sommerhus til at gå i opfyldelse. Her er fem simple råd til at gøre jeres fælles sommerhuskøb til en god oplevelse – også i længden: