Den offentlige vurdering rammer forbi i de fleste kommuner

Hus / Villa (Foto: Emil Boje - Boligsiden.dk)
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Boligsiden   14. januar 2013   ·   1 MIN

Kun 14 pct. af landets hushandler sker til priser, der ligger på eller lige omkring den offentlige vurdering. I hver 8. kommune accepterer hussælgerne handelspriser, der er 20 pct. eller mere under vurderingen. Det viser en statistik fra boligsiden.dk.

Det er ikke alle husejere, der er lige begejstrede for den offentlige vurdering, når den en gang årligt dumper ind ad brevsprækken. Mange synes, den er skudt forbi, og nu viser tal fra boligsiden.dk, at der kan være noget om snakken.

Ifølge boligsiden.dk er det nemlig kun 14 pct. af alle hushandler, hvor sælger får en pris hjem, som ligger inden for 5 pct. under eller 5 pct. over myndighedernes vurdering.

”Langt de fleste hushandler sker til priser, som ligger et stykke fra ejendomsvurderingen. I hver 8. kommune, svarende til 12 af landets kommuner, ligger handelsprisen på 80 pct. eller mindre af den offentlige vurdering”, siger Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Det går især hårdt ud over hussælgerne i Lolland, Morsø, Læsø og Kalundborg kommuner, hvor salgspriserne ligger omkring en tredjedel under den offentlige vurdering.

Stort misforhold i Skive

Det største misforhold mellem vurdering og markedspris finder man i Skive. I den vestjyske kommune handles villaer og rækkehuse i gennemsnit til priser, der ligger 230 pct. over vurderingen, som det offentlige har fastsat.

33 pct. handles til under 80 % af vurderingen

På landsplan handles hver tredje villa eller rækkehus til en pris under 80 pct. af vurderingen. I den anden ende af skalaen gennemføres hver 5. hushandel til en salgspris, som ligger 20 pct. over vurderingen.

”Det er som regel parametre som beliggenhed, for eksempel i forhold til infrastruktur, udsigt og måske arkitektur, som påvirker prisen i den ene eller anden retning. Det er tit ting, som vurderingen ikke kan tage højde for, og det afspejler sig i prisen”, siger Birgit Daetz.

 

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.