Sandt eller falsk: Fem myter om boligmarkedet

Er det rigtigt, at der er flest skilsmisser i juletiden, og at der derfor sættes flere boliger til salg i tiden lige efter Jul? Er det en myte, at vi køber flest boliger i Påsken? www.boligsiden.dk gennemgår her 5 myter om boligmarkedet og kommer med svarene.

Julen er for de fleste viet til hyggeligt samvær i familiens skød, men i nogle hjem er stemningen ikke lige hyggelig; her kan samværet med familien føles som en sur pligt. Og når relationerne bliver for tætte, koger gemytterne over, og skænderierne bryder ud i lys lue. Så er skilsmisse eneste udvej. Og så sættes huset til salg. Men er det virkelig rigtigt, at der sættes ekstra mange boliger til salg i dagene og ugerne efter Jul.

Myte 1: Der sættes flest boliger til salg lige efter Jul

”Det er der slet intet belæg for at sige. December er den måned, hvor der sættes suverænt færrest boliger til salg. Derefter følger januar og februar, så hvis der er nogle, der benytter Julen som en anledning til at afslutte deres forhold, kan det i hvert fald ikke aflæses i, at der sættes flere boliger til salg”, forklarer Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Nå, der røg den myte altså. Men der er noget med de højtider, og Påsken er vist tiden, hvor der sælges flest boliger?

Myte 2: Der sælges flest boliger i Påsken

”Den holder desværre heller ikke. Marts, april og maj er de måneder, hvor der sættes flest nye boliger til salg. Men salget boomer først i maj og juni, så nok kigger vi på bolig i Påsken, men vi slår først til på handlen i begyndelsen af sommeren”, siger Birgit Daetz.

Okay, men det er da ikke en myte, at sommerhusene er billigst om vinteren?

Myte 3: Det er billigst at købe sommerhus om vinteren

”Sommerhusene er billigst i de mørke måneder. Her ligger markedet nemlig bomstille, og det påvirker priserne. Vi har lavet en undersøgelse af udviklingen i salgspriserne tilbage fra 1992, og der kan være helt op til 2-3.000 kroner at spare pr. kvadratmeter mellem den dyreste og billigste måned i et kalenderår. Og i de sidste 13 år har månederne omkring årsskiftet været klart billigst at handle i, så det er ikke en myte”, fastslår Birgit Daetz.

Myte 4: Der sælges flest ejerlejligheder omkring studiestart

Delvis falsk! Handelsaktiviteten på markedet for ejerlejligheder er størst i juni måned. Det er også her, at salgspriserne topper. Faktisk falder antallet af handler med ejerlejligheder fra august til september, hvorefter det stiger lidt i oktober og derefter dykker kraftigt hen imod nytår.

”Salget stiger lidt i oktober – måneden efter de fleste starter på studiet – men det er også det eneste tegn på et mønster. Så den myte er delvis falsk – eller delvis sand, om man vil”, siger Birgit Daetz.

Myte 5: Boligmarkedet er frosset til

I løbet af 2012 har vi hørt, at priserne på ejerlejligheder er steget flere steder, og at ejendomsmæglerne sælger flere lejligheder. Alligevel ser det ikke ud til, at det samlede boligsalg er steget i løbet af året. Fra 1994 og knap10 år frem lå antallet af månedlige bolighandler stabilt tæt på 8.000. Det toppede så i 2005 med flere end 10.000 og er siden faldet.

”Siden krisen har salget været meget lavt. Og bortset fra 2010, hvor det steg lidt, har vi ligget nede omkring et gennemsnit på 4.500 månedlige handler – også i 2012. Så det er desværre ikke en myte, at boligmarkedet har det skidt”, fortæller Birgit Daetz.

Find mere om