Huskøberne går i stor stil efter det traditionelle parcelhus

Foto: Boligsiden

Der bliver solgt flest huse fra 60erne og 70erne, men de nyopførte huse sælger bedst i forhold til hvor mange af dem, der er at vælge imellem. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Selv om det traditionelle parcelhus så dagens lys i 60erne – samtidig med pigtrådsmusik og ungdomskultur holdt sit indtog i den vestlige verden – ligger parcelhuset stadig øverst på hitlisten over vores foretrukne boligform. En ny opgørelse fra www.boligsiden.dk viser, at enfamiliehusene, som blev bygget i 60erne og 70erne, storsælger hos landets ejendomsmæglere.

”40 pct. af alle huse, der er solgt i 2012, er opført i 60erne og 70erne. Og det er op imod halvdelen af alle landets enfamiliehuse, der blev opført i de to årtier – langt den overvejende del som egentlige parcelhuse. Danskerne er tro mod det traditionelle parcelhus”, fastslår Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

I alt blev der opført omkring 555.000 enfamiliehuse i de 20 år fra 1960 til 1979. Samlet set er der cirka 1,3 millioner parcelhuse i Danmark.

Helt nye huse også meget populære

Ser man på bygningsbestanden inden for de enkelte årtier, er andelen af de solgte huse inden for hvert årti imidlertid ikke højest for disse ældre parcelhuse. Således er der handlet i år handlet cirka 7.500 huse fra 60erne og 70erne, hvilket svarer til 1½ pct. af alle de huse, der blev opført i de to årtier. Og Boligsidens tal viser, at der sælges en langt større andel af de nyest opførte enfamiliehuse.

”Det er huse, som er bygget efter 2009. Her er der solgt knap 450 huse i år, svarende til næsten 5 pct. af alle husene, som er bygget inden for de seneste tre kalenderår”, siger Birgit Daetz.

”Der er næppe tvivl om, at 60er- og 70er-villaen har genvundet sin popularitet i løbet af den økonomiske krise. Disse huse holder den laveste gennemsnitlige kvadratmeterpris, og med et rimeligt budget er de relativt nemme at energirenovere. Men de nyeste huse lever til gengæld op til de seneste krav om klimavenlighed, og det er tiltrækkende på en stor gruppe boligkøbere, som vil have et hus, der er vedligeholdelsesfrit i mange år fremover”, slutter Birgit Daetz.

Fakta:

  • Der er handlet 1.850 boliger opført i 1950’er. Disse boliger har med 193 dage den korteste salgstid.
  • M2-prisen for boligerne fra 1970’erne er med 11.500 kr. den næstlaveste. Den laveste m2-pris blev givet for boliger opført i starten af 1900tallet.
  • De ældre boliger har den minste omsætning. For boliger opført i perioden 1900-1910 blev kun  1,18%
  • Data er baseret på villa / rækkehuse solgt i 2012. M2-prisen er baseret på det vægtede areal.
  • Bygningsbestanden er hentet fra Danmarks Statistik.
Find mere om