Solen skinner på boligmarkedet

Uffe Vind Danbolig A/S (Foto Danbolig)
Skrevet af Boligsidens presseafdeling
GEM ARTIKEL    Indblik i Boligmarkedet   9. juli 2012   ·   2 MIN

Denne uge er Indblik i Boligmarkedet skrevet af Uffe Vind, kommunikationschef i danbolig a/s.

Nu er det sommer. Også selvom det ikke altid er lige let at se, når man kigger ud af vinduet. Men det skyldes måske, at solen har travlt med at skinne på boligkøberne og boligsælgerne, som kan lune sig ved sjældent gunstige rammevilkår.

Boligpriserne er lavere end i mange år. Det samme gælder renterne, som faktisk har ramt et historisk lavpunkt – måske endda med udsigt til at blive endnu lavere. Det afspejler sig i den såkaldte boligbyrde, som lidt højtravende udtrykt er århundredets laveste. Det har Dansk Ejendomsmæglerforening beregnet.

Boligbyrden angiver, hvor stor en andel af indkomsten efter skat, man skal betale til boliglån og boligskatter. Beregningen tager udgangspunkt i en gennemsnitsfamilie, der køber et 140 kvadratmeter stort hus og finansierer det med et fastforrentet 30-årigt lån, og man skal tilbage til 1999 for at finde et tilsvarende lavt niveau. Så sidder du som kommende førstegangskøber og spørger dig selv: ”Kan jeg få en del af kagen?”, så er det ved at være tid til at finde kagegaflen frem.

Du kan eventuelt vælge et kort rentetilpasningslån og opnå en boligbyrde, der praktisk talt er let som en fjer. At beregne boligbyrden ud fra dette lån er lidt ligesom at have en tidsmaskine. Du sætter dig ind i maskinen og ender med at have en boligbyrde så lav, som den var i 1970.

Oveni hatten kan du og andre kommende boligejere få et håndværkerfradrag, hvis der skal laves noget i boligen, og som led i den netop indgåede skatteaftale kommer der yderligere lettelser i indkomstskatten, og der er skabt klarhed om boligbeskatningen frem til 2020.

Selv om det er med fare for at blive kaldt ’ejendomsmæglerkæk’, tør jeg alligevel godt sige, at det er svært at bevare pessimismen omkring boligmarkedet. De eneste skyer på himlen er folks usikkerhed om deres beskæftigelsessituation og euro-krisen. Men sidstnævnte er faktisk garant for, at den europæiske centralbank og Nationalbanken næppe kommer til at hæve renten i indeværende år.

Så har du fundet drømmeboligen her på Boligsiden, så sørg for at komme i banken efter et lånebevis og få en fremvisning. Nationalbanken og størstedelen af landets cheføkonomer forventer, at boligpriserne har eller er ved at have nået bunden og vil stige inden årets udgang.

I forhold til så stor en beslutning som et boligkøb skal man dog aldrig forhaste sig. Men der er ingen tvivl om, at risikoen ved at ligge for længe i hængekøjen og dermed blive overhalet af andre boligkøbere er væsentligt større nu, end den har været i de seneste år.

Uanset hvad: God sommer.

Emner

 

Læs mere

Det københavnske boligmarked er blevet dyrt
29. november 2021   ·   4 MIN

Når sælger fraskriver sig ansvaret for en ejendom
23. november 2021   ·   4 MIN

Den boligøkonomiske valgkamp
14. november 2021   ·   3 MIN

Flere boligkøbere end normalt byder fortsat over prisen
25. oktober 2021   ·   2 MIN

Skal du vælge variabel rente, når fast rente er blevet dyrere?
18. oktober 2021   ·   3 MIN

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Afstemning

Boligsidens presseservice

Boligsiden A/S
Kronprinsensgade 6, 2.
1114 København K
Telefon: 70 27 49 99
Mail: presse@boligsiden.dk
CVR: 12375646

Kan du lide det, du læser? Få de vigtigste nyheder med vores nyhedsbrev, der udkommer to gange om måneden. Tilmeld dig i dag.