Vi køber større boliger under krisen

Foto: Boligsiden.

Køb af ny bolig er for langt de fleste i dag også ensbetydende med køb af en større bolig. Hele 53 % af de kommende boligkøbere oplyser i en omfattende undersøgelse, at de søger en større bolig, mens kun 14 % søger en mindre bolig. Læs nyheden på www.boligsiden.dk.

Over 800 købere har deltaget i undersøgelsen, der er udført af ejendomsmæglerkæden EDC, og i aldersgruppen 24-39 år er det hele 74 %, der med boligkøbet ønsker flere kvadratmeter, hvorimod flertallet af køberne over 50 år ikke så overraskende går efter en mindre bolig.

EDC oplyser, at det er en ny udvikling på boligmarkedet. For tre år siden, hvor finanskrisen bed sig fast på boligmarkedet, var der en klar overvægt af købere, som gik efter den billigste del af udbuddet, selvom det i mange tilfælde også betød de mindre boliger. I dag er det kun 18 %, som tilkendegiver, at størrelsen på den kommende bolig, ikke er afgørende.

Større bolig er en økonomisk fordel

Samtidig er det EDCs vurdering, at boligkøbere med mulighed og behov, gør et fornuftigt valg ved at kigge efter de lidt større boliger i netop en periode med lavkonjunktur, idet det er en oplagt mulighed for at vinde en fordel af den økonomiske situation.

Fik du læst: Svært at finde de billigere villaer i storbyerne

”Det giver mening at ’size op’ i tider med faldende boligpriser, fordi det i de fleste tilfælde betyder, at den bolig, man flytter til, vil være faldet mere i pris i kroner end den, man sælger”, siger Birgitte Ringbæk, kommunikationskonsulent i EDC.

Ejendomsmæglerne oplever også, at netop muligheden for at bytte boligen ud med en større er én af de faktorer, der får en del boligejere til at sætte til salg i øjeblikket.

Nordjyder har mindst behov for mere plads

Region Hovedstaden huser landets mest kvadratmeter-søgende boligkøbere med hele 58 %, der går efter en større bolig. I region Nordjylland er det kun 43 %, som ønsker at size op i boligstørrelse.

”En del af de boligsøgende i region Hovedstaden er unge mennesker, der kommer fra en lejlighed i et af byens brokvarterer. Flytter de væk fra storbyen, er det typisk for at få flere kvadratmeter og egen have, siger Birgitte Ringbæk som forklaring på tendensen i hovedstaden.

I modsætning hertil står nordjyderne, der i højere grad i forvejen bor i relativt store huse.