Faldende boligudbud er godt for boligmarkedet

Togstation. Foto: Pixabay.

Boligudbuddet er faldet med næsten 9.000 siden sommer. Det er der flere grunde til, og det er ikke nødvendigvis skidt, skriver Realkredit Danmark i en analyse af boligudbuddet. Læs hvorfor på www.boligsiden.dk.

Flere boligejere opgiver at få solgt og vælger i stedet at fjerne boligen fra ejendomsmæglerens udstillingsvindue. Men det er ikke nødvendivis dårligt nyt for boligmarkedet, lyder det fra Realkredit Danmark, som har analyseret årsagerne til det faldende udbud.

Fald skyldes især almindelige sæsonudsving

Siden sidste sommer er antallet af boliger til salg faldet med 8.750, og mere end halvdelen skyldes det normale sæsonmønster.

Læs også: Ny togstation skaber højere boligpriser

Resten af det faldende udbud er en kombination af, at færre nye boliger sættes til salg, og at flere boliger bliver fjernet fra salgslisterne, uden at de er blevet solgt. Ifølge Realkredit Danmark bidrager disse to faktorer med omtrent lige stor vægt til det faldende boligudbud. Men ser man på den faktiske handelsaktivitet, er denne stort set uændret gennem de seneste tre kvartaler.

Kun hver anden fjerende bolig bliver solgt

Når der fjernes to boliger fra salgsstederne, er det kun den ene, der er blevet solgt. Den tendens er steget de sidste to år, men er dog lavere end lige efter finanskrisens indtog – dengang blev der fjernet 2,4 boliger for hvert salg.

Læs også: Boligens energimærke har stor betydning for boligkøbere

Alligevel er tendensen et udtryk for, at boligmarkedet er i skidt form. Men samlet set er den aktuelle udvikling ikke nødvendigvis et dårligt nyt.

“Et lavere boligudbud er således med til at reducere det nedadgående prispres på boligmarkedet, og dertil kommer, at prisgennemsigtigheden øges for potentielle købere, da boliger med urealistisk høje udbudspriser fjernes fra markedet. For høje udbudspriser er i forvejen med til at hæmme handelsaktiviteten”, skriver cheføkonom hos Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Find mere om