Nu er vestjyske fritidshuse dyrere end østjyske

Foto: Boligsiden

Mens udbudspriserne på de vestjyske huse er steget, er de østjyske sommerhuse blevet billigere de seneste to år. Siden sidste efterår har de ligget på et lavere niveau end konkurrenterne i vest. Begge steder har de dog stabiliseret sig. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.

Det er nu dyrere at købe sommerhus ved Vesterhavet end ved Lillebælt og Kattegat. Siden november i fjor har udbudspriserne på de vestjyske sommerhuse nemlig overhalet sommerhusene på den jyske østkyst. I dag koster de vestjyske sommerhuse således i gennemsnit 19.500 kr. pr. kvm, mens de østjyske ligger på en pris, der er cirka 1.000 kroner lavere. Den udvikling er relativt ny, viser en opgørelse fra landets største boligportal, www.boligsiden.dk.

Læs også: Massiv interesse for fritidshuse i påsken

”I flere år var udbudspriserne på de østjyske sommerhuse højere end på de vestjyske. Priserne er imidlertid faldet i begge dele af Jylland og i nogenlunde samme takt. Sidste efterår steg udbudspriserne i Vestjylland så pludseligt og ganske markant i løbet en måned til to, hvorpå de lagde sig på et højere niveau end i Østjylland. Siden har de vestjyske udbudspriser ligget ganske stabilt, mens, mens de fortsatte faldet i øst”, fortæller Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

Rekordmeget at vælge mellem i Vestjylland

”Siden de sene vintermåneder har udbudspriserne så udviklet sig nogenlunde parallelt, og forskellen har de seneste måneder ligget på omkring 900 til 1.000 kroner. Dermed er priserne i vest omkring 5 pct. højere end i øst.”

Læs også: Kig til havet koster 25 pct. mere

Prisudviklingen sker samtidig med, at udbuddet af sommerhuse til salg – som i det øvrige land – er steget de seneste tre år, som Boligsidens analyse dækker. Og det er bemærkelsesværdigt, at der i dag er 3.400 huse til salg i Vestjylland, mens tallet ligger noget lavere – på godt 2.600 i det billigere Østjylland.

”Almindeligvis vil et stort – og stigende – udbud være udtryk for en for lille efterspørgsel. Det vil trykke priserne, men det er ikke helt, hvad der er sket i Vestjylland. Det er i hvert fald ikke en konklusion, man entydigt kan drage af tallene”, siger Birgit Daetz.

Længere liggetider i vest

Noget kunne derfor tyde på, at de vestjyske sommerhussælgere prismæssigt måske sætter overliggeren en smule for højt i forhold til deres østjyske konkurrenter. Den antagelse underbygges til dels af liggetiderne – altså den tid de udbudte sommerhuse gennemsnitligt har stået til salg.

”I Østjylland er liggetiden på cirka et år. I Vestjylland er den derimod en god måned længere. Sådan er billedet i dag, og sådan har det stort set taget sig ud siden marts 2010. Indtil da var liggetiderne på de jyske kyster faktisk ens”, fortæller Birgit Daetz og slutter:

”Hvis man ser på priserne i Vestjylland, som altså indhenter de østjyske priser godt og vel et halvt år senere, så er liggetiden på dét tidspunkt blevet en måned længere end i Østjylland. Det kunne fortælle noget om, at køberne begynder at vende blikket mod sommerhusene i Østjylland frem for i Vestjylland. Med andre ord er priserne meget attraktive i Østjylland lige nu.”

Find mere om