Boligsalg fortsætter som hidtil

Nyhed ved vandet
Skrevet af Henrik Nielsen
GEM ARTIKEL    Bolighandel   4. oktober 2011   ·   2 MIN

Ifølge en ekspert får det ingen betydning, at der alligevel ikke kommer en boligpakke. Han mener, at salget vil fortsætte på samme niveau som hidtil.

Boligmarkedet klarer sig uden boligpakken
En boligøkonom tvivler på, at der er sket den store skade ved, at S-SF’s lovede boligpakke er blevet sløjfet.

Salget af boliger vil fortsætte på samme niveau, selv om Socialdemokraternes og SF’s løfter om en hjælpepakke til boligkøbere er lagt i graven.

Sådan siger Morten Skak fra Syddansk Universitet i dag til Politiken.dk.

»Vi har et boligmarked, som er gået mere eller mindre i stå. Det at boligpakken forsvinder, betyder ikke så forfærdeligt meget. Det har måske en marginal negativ effekt«, siger han.

Se salgsudviklingen i Boligsidens Markedsindeks

Stor beslutning at købe bolig
Morten Skak havde – ligesom mange andre boligeksperter – på forhånd sagt, at boligpakken, der skulle give rabat blandt andet på ejendomsskat og tinglysning, ville have en meget begrænset på boligmarkedet. Derfor er den negative effekt også begrænset.

»Det er en stor beslutning at købe en bolig, og derfor har boligpakken ikke så stor betydning. Det betyder formentlig mere, at vi nu har valget på den anden side, og boligkøberne dermed får mere tryghed omkring, hvad fremtiden bringer«, siger han.

Regeringsgrundlaget lover også, at boligskatten vil forblive uændret i resten af valgperioden. Men oprindeligt lød løftet fra S-SF, at frede boligskatten helt frem til 2020.

»Det er selvfølgelig ikke godt med sådan en usikkerhed. På den anden side skulle man måske i stedet gå ind og sige, at den dag boligmarkedet begynder at gå godt, og priserne stiger, så går vi ind og piller ved ejendomsværdibeskatningen«, siger Morten Skak.

»Men man skal ikke ændre den, før priserne begynder at bevæge sig op ad«, siger han.

Årsagen til at boligmarkedet er gået i stå, er, ifølge Morten Skak, at det er inde i en negativ spiral, hvor købernes forventning om, at priserne falder, får mange til at vente med at finde pengene til at købe en ny bolig.