Hver fjerde andelsbolig sælges på under tre uger

Foto: Boligsiden

En ny opgørelse over salget af andelsboliger fra www.boligsiden.dk viser, at 25 pct. af alle andelsboliger får ny ejer inden for tre uger. Birthe Nielsen fra Frederiksberg solgte sin andelslejlighed på en uge.

Boligmarkedet ligger ikke underdrejet – i hvert fald ikke den del af markedet, der drejer sig om andelsboliger. En opgørelse fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk, viser nemlig, at hver fjerde andelsbolig bliver solgt på omkring 20 dage. Og ser man på de 10 pct., der bliver solgt hurtigst, er salgstiden kun på 8-10 dage.

”Der er masser af gode og fornuftige andelsboliger til salg i Danmark. Man har tudet os ørerne fulde med, at det er en dårlig investering at købe en andelsbolig, men langt de fleste andelsforeninger er drevet efter fornuftige principper, og det kan køberne i de fleste tilfælde sagtens se. Og er andelsboligen den rette, tøver køberne ikke med at slå til”, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

En af de andelshavere, der har erfaring med et hurtigt salg, er Birthe Nielsen fra Frederiksberg i København. Hun har for kort tid siden solgt sin 4-værelses andelslejlighed på 96 kvm på P.G. Ramms Allé.

Solgt på 8 dage – til udbudsprisen

”Der gik kun en uge fra jeg satte den til salg, før et ungt par med børn slog til. De ville gerne overtage lejligheden hurtigst muligt, så på otte dage fik jeg flyttet alt mit indbo, så de kunne flytte ind. Så det gik stærkt”, fortæller Birthe Nielsen.

Lejligheden blev endda solgt til den oprindelige udbudspris på 1,45 mio. kr. Og med en boligafgift på 4.000 kr. om måneden var den et rigtig godt køb for det unge par og deres børn.

Ifølge Jan Nyby fra Andelsboligmæglerne, der forestod salget, er lejligheden et klassisk eksempel på en god og solid bolig i en veldrevet forening:

”Det er en typisk ejendom fra 30erne med stuk og plankegulve. Foreningen er gammel, så der er ikke meget gæld i forhold til ejendomsværdien – kun 9 mio. kr. i samlet gæld, og man har 4 pct. lån med afdrag. Foreningen er drevet efter livrem og seler-princippet”, fortæller Jan Nyby.

Mæglerne er blevet bedre til andelsboliger

Med til historien hører imidlertid, at Birthe Nielsen havde lejligheden til salg for 1½ år siden, men dengang måtte opgive, fordi der ikke var den rigtige interesse. Så blev lejligheden lejet ud, og i starten af juli blev den så sat til salg igen – hos en ny mægler.

”Da den blev sat til salg første gang, var der endnu ikke rigtig kommet gang i salget af andelslejligheder hos ejendomsmæglerne – jeg tror ikke, de helt var klar over, hvordan de skulle gribe salget an, for det er jo et andet marked end ejerlejlighederne. Men det virker som om, mæglerne er kommet efter det, for jeg kan jo se hos den mægler, jeg brugte første gang, at der nu også hos dem bliver solgt en masse andelslejligheder. Så tiden har nok skullet være mere moden, og mæglerne har haft brug for at sætte sig ind i markedet”, vurderer Birthe Nielsen.

Hos www.boligsiden.dk registrerer man løbende salgsdata fra landets ejendomsmæglere, og her noterer Birgit Daetz sig da også, at ejendomsmæglerne er blevet meget bedre til at få solgt andelsboligerne.

10 % står til salg i 16 måneder

”Mens hver fjerde bliver solgt på tre uger eller mindre, er det faktisk hver anden, der har fået ny ejer inden for to måneder. 75 pct. af alle andelsboliger er solgt på under fire måneder, så hvis alt ellers er i orden, bør man som sælger kunne få et hurtigt salg hos ejendomsmægleren”, siger hun.

Den sidste fjerdedel af andelsboligerne går det til gengæld trægt med. Her er den gennemsnitlige salgstid nemlig helt oppe på 10½ måneder. Og ser man på de 10 pct. andelsboliger, der står længst tid til salg, er gennemsnittet på hele 16 måneder.

”Der er nogle andelsboliger, der står ekstremt lang tid til salg. Det er især dem – og det er altså fåtallet, det må vi understrege – som har en rigtig skidt økonomi i foreningen. Men de domineres altså fortrinsvis af et stort antal boliger, som ligger i sunde foreninger. Det er et paradoks og kan skyldes, at man har sat til salg, inden markedet for alvor kom i gang hos mæglerne. Og har man først oparbejdet en lang liggetid, er der en masse psykologi med i billedet; det virker simpelthen afskrækkende på mange købere, når en bolig har stået til salg meget længe”, siger Birgit Daetz.

Det er altså lidt som i supermarkedet, hvor man vælger den friskeste mælk, selv om mælken fra i går sagtens kan holde sig et godt stykke tid endnu. Men på bundlinjen står, at langt den største del af markedet for andelsboliger har det godt, og i hvert fald er der fart på salget for hele 75 pct. af boligernes vedkommende.

Find mere om