Boligdrøm bliver ikke realiseret – foreløbig

Foto: Boligsiden

Boligsiden.dk i pressen i uge 37: En ung falstring vil gerne købe hus, men arbejdsløshed forhindrer ham i at flytte. Og krisen på boligmarkedet lammer lejeboligerne, mens mange husejere kan se frem til uforudsete udgifter til nye kloakker.

Antallet af huse til salg vokser eksplosivt

Masser af østjyske huse og lejligheder virker direkte usælgelige i øjeblikket. Det viser en statistik, som Boligsiden.dk har lavet til Århus Stiftstidende.

Tendensen er den samme i omegnskommunerne. I både Favrskov, Odder, Skanderborg, Syddjurs og Norddjurs er skoven af til salg-skilte vokset i år.

Boligsælgere, som i årevis har haft deres bolig til salg, har næppe grund til optimisme. Ifølge ejendomsmæglerkæden Home har boligsælgere en god chance for at få deres bolig solgt i de første uger og måneder efter, at salgsskiltet er sat op. Men situationen er en hel anden, så snart boligerne har været annonceret til salg i nogle måneder. Køberne taber simpelthen interessen.

”Når boligen har været til salg mere end 250 dage, bliver der meget, meget svært at sælge,” siger Torben Skov Lauridsen, statsautoriseret ejendomsmægler og salgschef for Home i Sydbyen.

Statistikkerne taler deres tydelige sprog. Hundredevis af østjyder har i årevis gået rundt med en drøm om at rive teltpælene op og starte på et nyt liv. Det er bare ikke lykkedes.

Ifølge Torben Skov Lauridsen er der forskel på, hvordan boligsælgere, der ikke har held til at sælge, reagerer.

”En gruppe er populært sagt fløjtende ligeglad. De siger: Vi har sat en pris, og hvis vi ikke får den, kan det være lige meget, så skal boligen ikke sælges. De er med andre ord meget stædige, og samtidig er de ikke psykisk påvirket af situationen. Ofte har folk i denne gruppe en økonomi, der tillader dem at vente.”

”Det er folk, som på grund af personlige årsager – eksempelvis jobskifte, skilsmisse eller sygdom – gerne vil videre i livet og flytte et andet sted hen. De har måske været for sent ude med en prisnedsættelse, og langsomt må de indse, at boligen ikke kan sælges. Det kan være hårdt,” siger Torben Skov Lauridsen.

Når boligen har stået til salg i halve eller hele år, kigger køberne fordi den. Og det hjælper ikke at skifte mægler.

”En lang liggetid vil forfølge sælgeren. I dag er det jo sådan, at man på nettet kan se, hvor lang liggetid en bolig har haft alt i alt – uanset hvor mange gange, man har skiftet ejendomsmægler. Og købernes har altså fokus på nyheder,” siger Torben Skov Lauridsen.

Århus Stiftstidende sætter i dag i et tema fokus på de usælgelige boliger. Avisen giver blandt andet gode råd til, hvordan man som sælger undgår at komme i klemme.
Stiften.dk (18. september 2011)

Her tager det 200 dage at sælge sin bolig

I hver anden kommune har halvdelen af husene et ”Til salg”-skilt på i mindst 200 dage. Se kommunerne, hvor flest og færrest huse er til salg i minimum 200 dage.

Det tager lang tid at sælge sin bolig mange steder. I hver anden af de danske kommuner har halvdelen af husene, der er til salg, været til salg i mindst 200 dage. Og i flere kommuner har to tredjedele af husene haft ”Til salg”-skilte på i mindst 200 dage.

Det viser en opgørelse fra ejendomsmæglernes fælles salgsside www.boligsiden.dk. Det er især på de mindre øer og i Vestjylland, at det tager lang tid at sælge sin bolig.

“Udkantskommunerne har siden starten af 2009 – som vores undersøgelse går tilbage til – været præget af et stort antal huse med liggetider på over 200 dage. Men det hører med til historien, at selv landsdele som Nordsjælland og Østsjælland dengang også var præget af meget lange liggetider, og her er der sket en udvikling til det bedre,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

I begyndelsen af 2009 var 32-50 procent af de nordsjællandske huse til salg i flere end 200 dage. I dag er det 20-36 procent.

Til gengæld er det gået den modsatte vej i Vest- og Sydsjælland, hvor flere boliger står længere tid til salg.
Bolius.dk (15. september 2011)

Huse på dele af Sjælland sælges hurtigere igen

Det er blevet lidt nemmere at få solgt huse i Greve, Køge, Lejre, Roskilde og Solrød kommuner. Ifølge www.boligsiden.dk er udviklingen i dette område vendt, så det i dag ”kun” er 25 procent af boligerne, der er til salg i mere end 200 dage. I januar gjaldt det op til 46 procent af boligerne i de fem kommuner.

I hele landet er det i hver anden kommune, at mindst halvdelen af de udbudte boliger har været til salg i 200 dage eller mere.

I Nordsjælland er liggetiderne også blevet kortere, mens det tager markant længere tid at få fjernet til salg-skilte i Syd-og Vestsjælland. Her er 44 procent af boligerne til salg i mere end 200 dage.

Kommunikationsdirektør Birgit Daetz, www.boligsiden.dk ser flere, mulige forklaringer på, at færre huse ligger til salg meget længe i de fem sjællandske kommuner. En af forklaringerne er simpelthen, at der er kommet flere, nye boliger til salg, og dermed udgør de ”gamle” boliger en mindre del end tidligere.

Samtidig er Greve, Køge, Roskilde, Lejre og Solrød de kommuner, der hurtigst mærker afsmittende effekter fra hovedstadsområdet, hvor sælgerne giver de største rabatter for at få solgt.

Nedslag i priserne er stadig det, der skal til, hvis man vil have solgt en bolig hurtigt, og det er der altså stadig flere, der finder ud af, men Birgit Daetz tager også udviklingen som et trods alt positivt tegn.

“Vi ser de første tal på, at der er noget, der bevæger sig i den rigtige retning,” siger hun.

Landsrekorden i liggetider indehaves af Lolland, Lemvig og Fanø, fordi 63 procent af husene her er til salg i mere end 200 dage.

Salget går hurtigst i Albertslund, Frederiksberg og Lyngby-Taarbæk Kommuner.

Sjællandske, 2. sektion, side 2 (15. september 2011)

Meget svært at sælge huse i området

Midt- og Vestjylland har fortsat fire kommuner i Bund-10, når det gælder omsætningen af huse til salg. Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk, som har lavet statistik på, hvor mange huse, der er mere end 200 dage om at blive solgt.
Lemvig, Struer, Thisted og Morsø ligger som henholdsvis 3,4, 9 og 10 på bundlisten. Her er mellem 55 og 63 procent af de huse, der er sat til salg nemlig mere end 200 dage om at blive solgt.

Ingen af de midt- og vestjyske kommuner ligger i TOP 10 på listen, hvor Gentofte topper med kun 10 procent huse med en liggetid på mere end 200 dage.

Liggetiden på det enkelte hus er selvfølgelig individuel. Der kan altså sagtens være huse i Midt- og Vestjylland, der sælges lige så hurtigt som i Whisky-bæltet.

Sådan ser Bund-10-listen ud:
1. Lolland (63 pct.)
2. Fanø (63 pct.)
3. Lemvig (63 pct.)
4. Struer (61. pct.)
5. Læsø (61 pct.)
6. Jammerbugt (61 pct.)
7. Guldborgsund (59 pct.)
8. Samsø (58 pct.)
9. Thisted (58 pct.)
10. Morsø (55 pct.)
Dr.dk (14. september 2011)

DENNIS DRØMMER OM HUS OG HAVE: Jeg har ikke pengene

“Jeg er tit inde på www.boligsiden.dk. Man har jo drømme, og jeg går ind og kigger, om der er nogle billige huse og ser, hvad det koster at sidde i dem,” siger Dennis Numelin fra Nykøbing F.

Han er 32 år og vil gerne købe et hus. Men han kommer ikke ind på boligmarkedet foreløbig. Den tidligere salgsassistent står uden arbejde, og i Guldborgsund Kommune, hvor han bor, ligger ungdomsarbejdsløsheden på over 13 procent.

Lige nu lever Dennis Numelin af den støtte, han får af sin fagforening, 3F, og økonomien er presset til det yderste. Hans 60 kvadratmeter store lejlighed dækker hans basale behov, men ønsket er stadig et hjem, hvor hans femårige søn kan få sit eget værelse.

Politikernes forskellige bud på boligpakker, som skal få tøvende købere til at slå med det samme, vil ingen forskel gøre for Dennis Numelin.

“Hvis jeg skulle købe et hus, ville det ikke kunne hænge sammen på nogen måde. Det gælder også, hvis jeg får et fradrag. Så selv om drømmen er at få et hus og en have, hvor man kan være sig selv, så har jeg ikke pengene.

Han leder i øjeblikket efter et job som salgsassistent samtidig med, at han vil starte sit eget firma, så han en dag kan få råd til et nyt hjem.

“Hvis jeg fik et arbejde, og der kom gang i mit firma, ville jeg nok begynde at spare op til en udbetaling på et hus. Men jeg kan umuligt spare op med den økonomi, jeg har nu. Det er det, jeg stræber efter, men jeg ved, at det kan tage mange år,” siger Dennis Numelin.
Ekstra Bladet, 1. sektion, side 13 (14. september 2011)

Boligkrisen lammer lejebolig-markedet

Det er blevet markant sværere at finde ledige lejeboliger i de store byer.

Mens boligsælgere og -købere har sværere og sværere ved at finde hinanden i det fastfrosne ejerboligmarked, strammer det også til i markedet for lejeboliger.

Det viser en gennemgang af 25.000 lejebolig-annoncer i 2. kvartal 2011, som landets største markedsplads for lejeboliger, Boligportal.dk, har foretaget.

Gennemgangen viser, at udbuddet af 2- og 3-værelses lejligheder til leje er faldet kraftigt over det seneste år i landets fire største byer.

Størst nedgang i udbuddet er der for 3-værelses lejligheder i København, hvor der i 2. kvartal 2011 var 45 pct. færre udbudt til leje i forhold til samme periode i 2010.

Samtidig har Boligportal.dk registreret en stigning i antallet af boligsøgende på udkig efter en lejebolig.

”Det er blevet sværere og enkelte steder også noget dyrere at få en lejebolig og det uanset om man er på udkig efter en lille eller en stor bolig,” lyder det fra Henrik Løvig, adm. direktør for Boligportal.dk.

Han mener, at boligkrisen er den primære årsag til, at stadig flere, og i særdeleshed børnefamilier med brug for en 3- eller 4-værelses lejlighed, har svært ved at få foden indenfor.

”Den normale mobilitet i boligmarkedet, hvor nogle rykker fra leje til eje og omvendt er ikke til stede i øjeblikket. Folk bliver simpelthen boende og det gælder også den nystiftede familie, der ellers ville være parat til at flytte i noget større. De kan eller tør på den ene side ikke købe, men har på den anden side også mere end vanskeligt ved at finde en større lejebolig,” mener Henrik Løvig.
Epn.dk (Erhverv På Nettet) (14. september 2011)

Store kloak-udgifter på vej til husejere

Mange husejere skal inden længe skaffe en del penge til nye kloakker

Mange husejere skal inden længe skaffe en del penge for at leve op til kommunale krav om adskillelse af regnvand fra spildevand, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Flere af landets kommuner bruger nemlig deres ret fra Miljøbeskyttelsesloven til at tvinge private til at investere i separate regnvandssystemer i forbindelse med omlæggelse af de lokale kloaksystemer. Parcelhusejernes Landsforening er forarget.

“Det er et ganske urimeligt krav til private, der måske for mange år siden har købt et hus. Lige pludselig er de tvunget til at skaffe mange tusinde kroner for at leve op til kommunerne krav. Det er en reel ekstra afgift, som ingen kan forudse,” siger foreningens formand Allan Malskær til Licitationen.

Kommunernes Landsforening (KL) mener, at kravene er helt rimelige.

“De her krav bliver stillet i forbindelse med, at kommunerne eller rettere sagt forsyningsselskaberne er i gang med at realisere nye kloaksystemer. For at kunne klare de klimaudfordringer, vi står overfor, er de tvunget til at separere regnvand og spildevand. Det vil sige, at forsyningsselskaberne bruger rigtig mange penge til blandt andet at etablere separate regnvandsledninger, som borgerne så skal kobles på. Men de betyder så, at borgerne, der skal kobles på, selv skal finansiere systemet på deres grund, siger formanden for teknisk udvalg i KL,” Martin Damm (V).
Epn.dk (13. september 2011)

Spar 100.000 kroner på fire værelser

Pruttere har kronede dage på arbejdsmarkedet. Købere får i gennemsnit nedslag på 903 kroner per kvadratmeter.

Det kan sagtens betale sig at prutte med priserne på boligmarkedet for tiden.

Nye tal fra boligsiden viser, at du i gennemsnit kan spare 903 kroner per kvadratmeter, når du køber ejerlejlighed. Men du skal have talegaverne i brug, når du går efter nedslag på den sidste udbrudpris.

”Hvis man er om sig i forhandlingen med sælger, kan man slå op imod 100.000 kroner af prisen på en almindelig fireværelses lejlighed på omkring 100 kvadratmeter,” siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.

Gennemsnitligt får køberne 26 procent højere prisnedslag end for et år siden.

Angiveligt er sælgerne i Hovedstaden mest desperate for at komme af med deres ejerlejligheder.

I hvert tilfælde er der størst nedslag på priserne i København. Her får køberne i gennemsnit hele 977 kroner af kvadratmeterprisen.
Avisen.dk (12. september 2011)

Læs artiklen: Spar 100.000 kroner på en 4-værelses lejlighed