Få en gratis lejlighed

Foto: Boligsiden

Andelshavere i Nordjylland forærer deres lejligheder væk. I Vejle derimod finder man landets dyreste lejligheder. Og så er det en god idé at prutte om prisen, når man køber bolig; boligsælgerne gav nemlig rekordstore afslag i juli måned. Læs udpluk af pressens skriverier om boligmarkedet i uge 33.

Udsigt til vand koster over det dobbelte

PRISER: Vil du lugte Kattegat eller Skagerrak er der ikke mange boliger at vælge mellem -og det er over 100 procent dyrere at købe villa eller rækkehus i første række til sø og hav
De fleste af os drømmer om villaen med direkte adgang til egen strand eller rækkehuset med egen søbred og siv i baghaven.
Men det er de færreste beskåret at leve drømmen ud; ikke alene er huse med sø eller havvand som nærmeste nabo væsentlig dyrere end andre huse i nærheden; der er heller ikke ret mange af slagsen til salg.
Det viser en opgørelse over, hvad villaer og rækkehuse koster i forhold til deres afstand til vand, som www.boligsiden.dk har lavet.
– Herhjemme er kvadratmeterprisen for villaer og rækkehuse i første række til havet 107 procent højere, end hvis man vælger et hus, der ligger over 500 meter fra kysten. Og går man efter duften af søvand, ligger priserne 114 procent højere, fortæller Birgit Daetz, som er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Den gennemsnitlige villa, som ligger inden for en afstand af 100 meter til kysten, koster således godt 27.200 kroner pr. kvadratmeter i gennemsnit, mens husene 500 meter eller mere inde i landet kan erhverves for en gennemsnitspris på omkring 13.000 kroner.
For villaer og rækkehuse med søudsigt fra første parket er gennemsnitsprisen cirka 30.000 kroner – godt og vel 16.000 mere end husene, som ligger en halv kilometer eller mere fra søerne.
Nordjyske Stiftstidende, bogodt, side 4 (21. august 2011)

Læs: Udsigt til sø og hav koster over det dobbelte

Vejles lejligheder er Jyllands dyreste

VEJLE Flest dyre ejerlejligheder til salg i Vejle
Har du penge, kan du få en lejlighed i Vejle og har du ingen, skulle du måske overveje at flytte til Århus, Kolding eller Horsens, hvor der kan være en del at spare.
En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, hvordan ejerlejlighedernes månedlige nettoydelser fordeler sig prismæssigt i landets 10 største byer.
Blandt de jyske storbyer Aalborg, Randers, Århus, Esbjerg, Kolding, Vejle og Horsens tager Vejle føring med de dyreste boliger. Her koster lidt over 22 procent af alle udbudte ejerlejligheder over 12.000 kroner i månedlig nettoydelse.
Til sammenligning er det kun 13 procent af lejlighederne i Horsens og 11 procent i Kolding, der ryger i den dyreste prisklasse.
Det kommer næppe bag på nogen, at landets største byer holder de højeste priser på ejerlejligheder.
Det er ikke kun kig til fjorden, der er skyld i de høje priser, mener indehaver af Dan-Bolig i Vejle, Gert Stokkendal.
– Jeg tror at tallene dækker over, at vi har en del dyre boligprojekter i Vejle, for eksempel Bølgen, Den Hvide Facet og Fem Søstre, som trækker niveauet op, forklarer han.
Hos DanBolig oplever de god efterspørgsel på de dyre lejligheder, men der er dog stadig også en del boliger både i mellemklassen og de helt billige til salg i byen. Knap 40 procent af de ledige ejerlejligheder i Vejle koster mellem 5000 kroner og 8000 kroner i månedlig nettoydelse, mens 14 procent koster under 5000 kroner om måneden.
– Hvis man ser på de helt almindelige ejerlejligheder, så er priserne nogenlunde de samme som i nabokommunerne.
Der er god mulighed for førstegangskøberne. Prisdannelsen i dag er mere i balance end for et par år tilbage, hvor en ejerlejlighed kostede det samme som et hus. Vi ser ikke de helt opskruede priser på almindelige lejligheder længere, siger Gert Stokkendal.
Vejle Amts Folkeblad, 1. sektion, side 9 (20. august 2011)

Flyt til mindre storby og spar store penge

Der er mange penge at spare, hvis du køber ejerlejlighed i en mindre storby frem for landets største byer.
Det er populært at bo i landets største byer – og derfor er det også rigtig dyrt.
Men sætter man storbyambitionerne blot en anelse ned og køber lejlighed i en af landets mindre storbyer, kan man samtidigt sætte boligudgifterne gevaldigt ned.
Det viser en ny opgørelse, hvor www.boligsiden.dk har opgjort den månedlige nettoydelse for ejerlejligheder til salg i de ti største kommuner i landet. De viser, at det koster kassen af bo i hovedstaden.
”Hele 40 procent af alle udbudte ejerlejligheder i København koster over 12.000 kr. (om måneden, red.), mens det gælder for næsten 60 procent i Frederiksberg. Derimod er der kun cirka 70 ejerlejligheder til salg i de to hovedstadskommuner, som kan fås for under 5.000 kr. Det svarer til godt to procent af de knap 3.500 ejerlejligheder, der er udbudt i de to hovedstadskommuner,” forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Derimod kan det godt betale sig at kigge på bolig i landets tiende største kommune, Roskilde, som også er godt med på de billige priser, selvom den kun ligger omtrent 30 kilometer København. I Roskilde koster cirka halvdelen af ejerlejlighederne under 8.000 kroner om måneden.
I en mindre storby som Randers er det samme billede. Her koster mere end halvdelen af alle lejligheder under 5.000 kroner om måneden, og kun tre procent af ejerboligerne koster over 12.000 kroner i månedlig nettoydelse.
Den jyske ”hovedstad”, Århus, der er den næststørste kommune i Danmark, koster godt halvdelen af boligerne over 8.000 kroner og tyve procent koster mere end 12.000 kroner. Så her kan det betale sig at flytte til en anden stor jysk by.
For i Aalborg, Esbjerg, Kolding og Horsens koster kun mellem otte og 14 procent af ejerlejlighederne over 12.000.
Newspaq (18. august 2011)

Læs: Scor en billig lejlighed i de mindre storbyer

Dyre lejligheder gives bort

I Hjørring har en ny tendens set dagens lys: Gratis andelsboliger.
Det kan være svært at tro sine egne øjne, når man ser skiltet i vinduet på en af de nye andelslejligheder i andelsforeningen Nørrebro i Hjørring.
”Gratis Andelsbolig”, står der.
Og det er ikke et smart salgstrick, men den skinbarlige sandhed. Det har nemlig været så svært at komme af med de 400.000 kr. dyre boliger, at andelsbeviserne nu foræres væk. Således er der kun den høje boligydelse på 7.000-10.000 kr. tilbage at betale for eventuelle “købere”.
Det skriver Nordjyske.
Et eksempel på ejere, der vil forære boligen væk, er efterkommere af en afdød. De ønsker ikke at betale den høje ydelse, og har derfor valgt at forære boligen væk.
Men det kan have en rigtig uheldig konsekvens for andelsmarkedet.
”Det er da en skidt udvikling, som kan ødelægge markedet for de andre i foreningen, og også smitte af i andre foreninger,” siger Nybolig mægler, Morten Hove, til Nordjyske.
Samtidig er der ingen sikkerhed at hente hos køberne.
Når der ikke findes noget indskud, kan andelsforeningen nemlig ikke trække af indskuddet ved en misligholdt kontrakt.
Epn.dk (18. august 2011)

Formand: Gratis andelsboliger kan være eneste udvej

Det er ikke en lykkelig situation at skulle give sin bolig væk. Men det kan være nødvendigt.
Flere steder i landet står det skidt til med at finde købere til andelslejlighederne. Epn.dk skrev tidligere, at dyre andelsboligere i Hjørring blev givet væk uden beregning.
Det ved formand for Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation Jan Hansen godt, og han er helt med på, at det kan være nødvendigt at overdrage andelsbeviset til nye ejere uden at få en krone for det. Også at det i visse tilfælde endda være nødt til at betale en medgift, for at få andre til at overtage.
”Du kan kun slippe ud af dine forpligtigelser i en andelsboligforening, hvis du kan få en anden til at overtage. Så hvis man er tvunget til at flytte, kan man ikke bare lade boligen stå tom, og man kan ikke fremleje den. Man er simpelthen nødt til at finde en ny køber,” siger han til epn.dk.
Ifølge Jan Hansen, er det især faldende boligpriser på ejerboliger, der får folk til at give andelslejligheder bort.
”Hvis man i andelsforeningen har en relativ høj boligafgift, og man kan købe ejerboliger til en pris, der gør at man kommer til at sidde rigtig billigt hver måned, så kan det betyde, at man er tvunget til at gå ned i pris, og i enkelte tilfælde at andre kan overtage uden at skulle betale noget,” siger han.
Kritikere af de gratis andelsboliger har påpeget, at andelsforeningen ikke har sikkerhed hos nye købere, når de ikke betaler indskud via købsprisen. Hvis køberen på den ene eller anden måde ikke overholder kontrakten, kan det således være svært at hente pengene hos dem.
Jan Hansen kender ikke til nogen konkrete eksempler, hvor det har været tilfældet, men er enig i, at det kan finde sted:
”I en situation, hvor andelshaveren har misligholdt boligen, og man ved eksklusionen stadig ikke kan få noget for boligen, så kan det være et problem,” medgiver han.
Epn.dk (18. august 2011)

Afslag sætter årsrekord

Boligsælgerne går i højere grad på kompromis med prisen, når handlen skal i hus.
Hussælgerne gav således årets hidtil største afslag på kvadratmeterprisen i juli, fremgår det af Boligsidens Markedsindeks. I gennemsnit blev der slået 736 kroner af pr. kvadratmeter på landsplan.
– Juli måneds store prisnedslag på villaer og rækkehuse svarer faktisk til en besparelse på hele 110.000 kr. for et almindeligt dansk parcelhus på 150 kvadratmeter.
Det er årets hidtil højeste, mens det laveste prisnedslag blev givet i maj måned, hvor sælgerne i gennemsnit ”kun” gik af med 469 kroner pr. kvadratmeter, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Det højeste nedslag i juli måned fik huskøberne i Region Hovedstaden, hvor boliger også har det med at have høje priser sammenlignet med andre dele af landet.
Her slog sælger i gennemsnit 1.176 kroner pr. kvadratmeter af den sidste udbudspris, og det svarer til, at parcelhuset på 150 kvadratmeter var hele 175.000 kr. billigere, end sælger umiddelbart havde forlangt.
Nedslagene svinger imidlertid rundt om i forskellige dele af landet. I Region Nordjylland var nedslaget i juli for eksempel på 576 kroner og nåede dermed ikke op på gennemsnittet fra marts måned, hvor det foreløbige højdepunkt blev nået i marts med 591 kr. i nedslag pr. kvadratmeter.
Frederiksborg Amts Avis, 1. sektion, side 7 (17. august 2011)

Læs: Rekordhøjt nedslag i boligpriser i juli

Se Boligsidens Markedsindeks

Rekordmange boliger til salg

* Antallet af ejerboliger, der er sat til salg på nettet, nåede i juli op på 71.500. Det er knap 10.000 flere end sidste år og det største udbud i statistikkens historie, som rækker tilbage til 2004. Det oplyser Realkreditrådet.
* Det er fjerde gang i 2011, at der er sat månedsrekord for antallet af salgsskilte på boligmarkedet.
* På landsplan står cirka 47.300 parcel- og rækkehuse, omkring 11.500 ejerlejligheder og i omegnen af 12.600 fritidshuse til salg.
* I august er omkring 86.000 boliger til salg på ejendomsmæglernes portal Boligsiden.dk, som også tæller andelslejligheder til salg med i statistikken.
Ritzaus Bureau (17. august 2011)

Tysk krise kan også være godt for boligejere

Den skarpe opbremsning i tysk økonomi sikrer danske boligejere lave renter, mener Nordea.
De danske boligejere kan paradoksalt nok få stor gavn af, at den tyske økonomi efter lang tids vækst nu for alvor ser ud til at halte.
For jo lavere, den økonomiske aktivitet er hos den europæiske økonomis hovedmotor, jo større er chancen for, at Den Europæiske Centralbank, ECB, vil holde renterne i ro på det nuværende lave niveau. Og dermed vil de danske boligrenter efter alt at dømme også blive på det rekordlave niveau.
Det anfører chefanalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets i en kommentar til, at de seneste tyske væksttal for 2. kvartal var en slem skuffelse. Sammen med de franske væksttal, som viste nul-vækst i 2. kvartal peger det på, at forventningen om en vækst i hele euroområdet på 0,3 procent i 2. kvartal, nok er for optimistisk.
For reelt voksede den tyske økonomi kun med 0,1 procent i årets andet kvartal i forhold til første kvartal, og samtidig blev opgørelsen af væksten i 1. kvartal nedjusteret en anelse til 1,3 procent i forhold til det tidligere skøn på 1,5 procent.
”Set fra et dansk synspunkt er det ikke gode nyheder for eksportørerne, hvis tysk økonomi for alvor sætter farten ned, især hvis det tyske privatforbrug bliver ved med at ligge underdrejet. Til gengæld er der noget at glæde sig over blandt boligejerne, især dem med rentetilpasningslån. De tydelige tegn på en kraftig opbremsning i Tyskland og Euroområdet peger nemlig på, at ECB kommer til at holde renten i ro gennem længere tid,” påpeger Anders Matzen.
Epn.dk (16. august 2011)

Kældre er stadig attraktive

De voldsomme skybrud har ikke fået danskerne til at afskrive huse med kældre, viser rundspørge.
Køberne har ikke ladet sig afskrække af de mange vandskadede kældre efter de voldsomme skybrud.
I de fleste områder vil folk stadig gerne købe huse med kældre, viser en rundspørge, som Bolius har lavet hos lokalafdelingerne i fem af landets større ejendomsmæglerkæder. Men køberne er dog blevet mere opmærksomme, og det er klart nemmere at sælge et hus, hvor kælderen er sikret mod oversvømmelse.
”Der er en stigende opmærksomhed omkring forsikringsselskabernes holdning til kældre og dermed muligheder og priser for at få fremtidige skader dækket af forsikringen”, siger Mads Ellegaard, kommunikationschef i Home til Bolius.
Nybolig vurderer, at det har større betydning end før, at kældrene fremover bliver sikret mod opstigende kloakvand mm. Hvis ikke man som sælger allerede har fået det ordnet, er det en god idé at få vurderet, hvad det koster at få lavet.
”Det er typisk en forholdsvis mindre investering, som vil give et betydeligt lettere salg,” vurderer Jesper Elle fra Nybolig.
Fri.dk (15. august 2011)