Renteudgifter er faldet med 33 pct. siden 2008

Foto: Boligsiden

Uddrag af pressen i uge 26: Selv om den sidste uge i første halvår endte i styrtregn af monsun-karakter og skabte problemer for boligejere i titusindvis, skete der andre væsentlige begivenheder på boligmarkedet; for eksempel nyheden om, at flekslån redder masser af boligejere, og at renteudgifterne drøner nedad – ifølge Naionalbanken er udgifterne i dag omkring 33 pct. lavere end i 2008. Boligsiden.dk har plukket i pressebunken i junis sidste uge.

Økonomer: Flekslån reddede mange boligejere

Flekslån og afdragsfrie lån afværgede et større boligprisfald og langt flere tvangsauktioner.
Havde det ikke været for de variabelt forrentede og afdragsfrie boliglån, ville langt flere danske familier være blevet ramt i endnu hårdere grad af finanskrisens følger.
”Den lave rente og ikke mindst muligheden for afdragsfrihed har betydet, at mange familier har formået at klare skærene i en periode, hvor en eller flere i familien har været uden job eller på anden måde været ramt på indkomsten,” forklarer Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.
Dermed har de moderne boliglån også afværget et endnu kraftigere fald i boligpriserne, end hvad der blev tilfældet, tilføjer Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.
”Det, at færre familier har oplevet, at deres hus kom på tvangsauktion, har samtidig betydet, at der ikke har været det samme pres på huspriserne, som hvis der udelukkende fandtes fastforrentede huslån,” siger Steen Bocian til Børsen.
Epn.dk (2. juli 2011)

Prisfald på boliger over hele linjen

Boligpriserne er faldet siden årsskiftet, og de skal endnu længere ned, spår mæglerkæde.
De første seks måneder af 2011 har været en trist tid for dem, der drømmer om højere huspriser, skriver Søndagsavisen.
Ser man bort fra ejerlejligheder i Sydjylland, er der prisfald over hele linjen, hvad enten det drejer sig om huse, ejerlejligheder eller fritidshuse.
Det viser en opgørelse, som en af landets største ejendomsmæglerkæder, EDC, har foretaget for Søndagsavisen.
”Vi kan se, at priserne er faldet gennem hele første halvår. Alligevel er salget ikke, som det burde være,” siger Jan Nordmann, kommunikationschef i EDC.
Selv om vi nu er halvvejs gennem 2011, er der endnu ingen officielle tal for prisudviklingen i år.
Realkreditrådet skulle have offentliggjort de samlede tal for første kvartal midt i juni, men de er blevet udsat på grund af den langvarige strejke på it-virksomheden CSC, som har forsinket leverancerne af data.
Ifølge tallene fra EDC ligger salgspriserne på huse og villaer i dag 3,2 procent under niveauet for et halvt år siden, mens prisen på ejerlejligheder og fritidshuse er faldet med henholdsvis 1,1 og 3,5 procent i den samme periode.
Jan Nordmann mener, at det svigtende salg og de vigende priser først og fremmest skal tilskrives den store usikkerhed, der i øjeblikket hersker på boligmarkedet.
”Vi har sådan set mange fremvisninger, men den megen snak om boligskatter, begrænsning af de afdragsfrie lån og uroen i finansektoren i det hele taget får køberne til at sige: ’Vi venter lige lidt’. Så efter min mening er der ingen tvivl om, at priserne skal justeres endnu mere ned,” siger Jan Nordmann.
Epn.dk (2. juli 2011)

Drømmeboligen ryger for næsen af mange

”Desværre. Huset er allerede solgt”
Drømmeboligen ryger for næsen af mange danskere. Næsten 40 procent af boligkøberne har oplevet, at den bolig, de vil købe, allerede er blevet solgt til anden side.
Det viser en undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden EDC, som også peger på to primære årsager til den kedelige oplevelse.
Dels afventer mange købere at få solgt en anden bolig, før de kan slå til på en ny, dels tror mange, at det rekordstore udbud af boliger giver dem god tid til at tænke købet igennem.
Og holdningen er samtidig, at hvis handlen skulle smutte, så er der masser af andet guld derude.
Men ejendomsmæglernes erfaring er, at de købere, som én gang har prøvet at se drømmeboligen solgt til anden side, er væsentlig hurtigere til at få underskriften på plads, næste gang de finder en interessant bolig.
”At se boligen blive solgt for næsen af sig, det er en af de oplevelser, man kun ønsker at prøve én gang”, siger kommunikationskonsulent i EDC Birgitte Ringbæk.
”Når man finder den rigtige bolig, starter der et væld af tanker og planlægning, og køberne kan nærmest se det færdige resultat møbleret foran sig. Derfor er det ekstra hårdt for dem at skulle slippe det hele igen”, tilføjer hun.
Det er især boligkøbere øst for Storebælt, som oplever at stå i den bitre situation med at gå glip af drømmeboligen, mens det er færrest i region Syddanmark og Nordjylland.
Politiken.dk (1. juli 2011)

Renteudgifterne er drønet ned

De danske boligejere sidder langt billigere i renteudgifter, end set i mange år.
Det fremgår af Nationalbankens rentestatistik opgjort for maj.
Den viser, at boligejerne tilsammen betalte 5,2 mia. kr. i renteudgifter på deres realkreditlån i maj.
Omregnet svarer det til, at hver af de ca. 1,6 mio. boligejere betaler 3.300 kr. i boligrenter om måneden.
Men det er hele 1.550 kr. mindre, end da renteudgifterne toppede i slutningen af 2008, viser Nationalbankens statistik.
Epn.dk (30. juni 2011)

Hvert tredje sommerhus koster under en million

Andelen af sommerhuse, der kan fås for under en million kroner, er steget det seneste år
Ud af hver 100 sommerhuse, der er til salg hos landets ejendomsmæglere, koster 37 under en million kroner. Helt præcis drejer det sig om 4550 sommerhuse ud af det samlede udbud.
Det viser en opgørelse fra boligportalen www.boligsiden.dk.
– Netop nu er der 12.350 sommerhuse til salg hos ejendomsmæglerne, og 37 procent af disse kan erhverves for under en million kroner, fortæller kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra www.boligsiden.dk.
Sammenligner man med samme tidspunkt sidste år, er andelen af sommerhuse til under en million kroner steget en smule.
Sidste år var det 35 procent af husene, som havde en sekscifret salgspris.
Antallet af sommerhuse med et prisskilt på under en million varierer dog en del fra region til region.
I Østsjælland er det således 62 procent af husene, der står til salg til under en million. I den anden ende af skalaen finder man Sydjylland, hvor kun hvert femte sommerhus koster under en million kroner, samt Fyn med 25 procent af sommerhusene, der koster mindre end en million.
Det er ikke kun andelen, der er større i dag end for 12 måneder siden. Antallet af sommerhuse til salg er også steget mærkbart de seneste 12 måneder. Det øger naturligvis også antallet af de billigste sommerhuse i mæglernes udstillingsvinduer.
– For et år siden kunne køberne vælge mellem omkring 3800 af de billige sommerhuse. I dag er det tal steget til godt og vel 4550. Det svarer til en stigning på lige knap 20 procent, siger Birgit Daetz.
Herning Folkeblad, mere onsdag, side 5 (29. juni 2011)

Villaer med energimærke A sælger bedst

Villaer med energimærke A klarer sig langt bedre igennem boligkrisen end de villaer, der er placeret i den dårlige ende af energimærke-skalaen. En ny opgørelse fra www.boligsiden.dk og Spar Nord viser, at det gennemsnitlige prisnedslag på en villa med energimærke A kun er halvt så stort som på villaer med energimærke G.
44.000 villaer – det højeste antal nogensinde – er lige nu til salg i Danmark. Omkring halvdelen af dem placerer sig i den dårlige ende af energimærke-skalaen, og det medfører ifølge www.boligsiden.dk og Spar Nord længere salgstider og et langt større prisnedslag.
Spar Nord opfordrer derfor boligejere med energislugende huse til at bruge det nye håndværkerfradrag på energiforbedringer.
– Der er en klar tendens til, at energirigtige boliger klarer sig bedre på boligmarkedet, og derfor anbefaler vi energirenovering for at sikre sin boligs værdi, når den skal sælges, siger boligansvarlig i Spar Nord Claus Conradsen.
Opgørelsen fra www.boligsiden.dk og Spar Nord er baseret på danskernes foreløbige handel med villaer i 2011, og opgørelsen viser en klar sammenhæng mellem villaernes energimærke og popularitet på markedet.
Den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer med energimærke A er 75 procent højere end villaerne med energimærke G. Tilsvarende er det gennemsnitlige prisnedslag på G-villaerne på knap 14 procent, mens tallet for A-villaerne kun er 7,5 procent. Og så tager det i gennemsnit 40 dage mere at sælge G-villaerne sammenlignet med A-villaerne.
MagasinetEjendom.dk (28. juni 2011)

Find mere om