Mange huse kan ikke sælges

Foto: Boligsiden

Pressen i uge 28: Udbudspriserne på huse bliver sat for højt, og sælgerne skal være mere ’skarpe’ på prisen. Priserne falder nemlig, og det skyldes et rekordhøjt udbud af huse til salg. Sådan lyder det nu fra et par ejendomsmæglerkæder. Formanden for parcelhusejerne har imidlertid en anden idé til, hvad der bør gøres. Boligsiden.dk guider til nogle af pressens skriverier om boligmarkedet i uge 28.

Realkreditten overvejer F1-låns fremtid

Realkreditforeningen kigger på alternativer til de udskældte etårige rentetilpasningslån.
De helt korte danske rentetilpasningslån er på det seneste kommet i alvorligt blæsevejr.
Både Nationalbanken, EU og adskillige eksperter på området har længe påpeget, at de stadig større årlige refinansieringsauktioner, hvor flekslånene får fastsat ny rente, i tider med markedsuro risikerer at skade den finansielle stabilitet i Danmark.
Senest har kreditvurderingsbureauet Moody’s sænket sin rating af flere danske realkreditselskaber – bl.a. med henvisning til risikoen i forbindelse med flekslånene.
Blæsevejret har fået realkreditsektoren til at kigge på, hvordan systemet kan ændres, så risikoen mindskes.
I et interview med det internationale erhvervsmedie Bloomberg News offentliggjort fredag morgen lufter direktør i Realkreditforeningen Karsten Beltoft nogle af de muligheder, der i øjeblikket overvejes.
”Vi må udvikle låneprodukter, der kan give den variable rente, men uden refinansieringen,” siger Karsten Beltoft til Bloomberg.
Med afsæt i Bloomberg-interview skriver Berlingskes erhvervssite, Business.dk, fredag, at ”Realkreditten vil slå etårige flekslån ihjel”. Karsten Beltofts udtalelser til Bloomberg udlægges som om, at F1-lånene allerede står med det ene ben i graven.
Det er dog langt fra tilfældet, siger Karsten Beltoft til Epn.dk.
”Det er vist det, man kalder en overfortolkning,” lyder det fra Karsten Beltoft.
”Vi er i gang med at sprede auktionerne ud over året. I den forbindelse kigger vi også på, hvad vi ellers kan gøre for at mindske refinansieringsrisikoen. En af mulighederne kunne være at indføre nye alternativer til F1-lånene. Vi havde tidligere nogle femårige obligationer med etårige rentefastsættelser. Det kunne være en mulighed at genindføre dem, men der ligger endnu intet konkret i det,” siger Karsten Beltoft til Epn.dk.
”F1-lånene er ikke lige ved at forsvinde. Men det er klart, at der i branchen er nogle overvejelser i forhold til, hvordan fremtiden skal være, når nu både ratingbureauer, EU, Nationalbanken og andre ikke er speicelt begejstrede for F1-lånen,” siger Karsten Beltoft.
Epn.dk (15. juli 2011)

SF: Ny jordlov kan give billige studieboliger

Lad kommunerne sælge jord under markedspris og yde længere lån, så kan der skaffes boliger.
Der kan opføres flere ungdomsboliger ved at give kommunerne mulighed for at sælge jord under markedsprisen, ligesom kommunerne skal have mulighed for at give 50-årige lån til den almene boligsektor.
Det siger SFs boligordfører Nanna Westerby, der er ærgerlige over, at det atter er næsten umuligt for mange nye studerende at finde en bolig, som er til at betale.
Og problemet bliver kun værre de kommende år, mener hun.
”Grundpriserne i bl.a. København er alt for høje til, at man kan bygge ungdomsboliger der er til at betale. Men regeringen har ikke ville indføre værktøjer, der kunne løse problemet. SF foreslår, at kommunerne skal have lov til at sælge grunde til under markedsprisen for så til gengæld at kunne stille krav om, at en særlig type boliger skal opføres på grunden, f.eks. ungdomsboliger”, forklarer Nanna Westerby
I Københavns Kommune oplever de, at det i dag er næsten umuligt at bygge nye boliger, der er til at betale for de studerende.
”Vi vil utroligt gerne bygge flere boliger til de studerende i København, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre at bygge nye boliger, der er til at betale på en SU, med de nuværende regler,” siger Sisse Marie Welling, der er SF’s boligordfører i Københavns Borgerrepræsentation, i en kommentar til SF-forslaget.
Derfor opfordrer SF-ordføreren også boligministeren til at ændre loven for lån til den almene sektor.
”Der er akut brug for, at ministeren ændrer loven, så vi i stedet for 30-årige lån kan give 50-årige lån til den almene boligsektor. Det vil gøre lejen i en nybygget bolig i byen overkommelig for studerende. Som politikere har vi i årevis bedt de unge om at uddanne sig mere. Nu gør de det. Så må vi også kunne tilbyde dem tag over hovedet,” siger Sisse Marie Welling.
Epn.dk (14. juli 2011)

Home: Derfor bliver husene ikke solgt

Alt for mange boligsælgere er alt for optimistiske. Alt tyder på fortsat prispres, siger Home.
Det danske boligmarked er fortsat presset af et rekordstort antal boliger til salg og afventende boligkøbere.
Det konkluderer ejendomsmæglerkæden Home på baggrund af den seneste udgave af kædens boligprisindeks, som laves i samarbejde med Homes ejer Danske Bank.
Indekset viser, at både lejlighedspriserne og huspriserne på landsplan faldt i sidste måned.

Tredje måned i træk med husprisfald
Lejlighedspriserne faldt i snit 0,6 pct. fra maj til juni. Prisfaldet kommer efter tre måneder med svagt stigende priser, viser tallene fra Home og Danske Bank.
For husprisernes vedkommende blev det ifølge opgørelsen til et marginalt gennemsnitligt fald på 0,1 pct., men det er tredje måned i træk med prisfald på huse, og der er ifølge Home intet, der tyder på, at prispresset er aftagende.
”Presset er størst på husene, hvor antallet af handler på landsplan ligger 14,2 pct. under første halvår 2010, mens lejlighederne klarer sig bedst med et minimalt fald på 2,5 pct. færre handler. Men der er fortsat betydelige regionale og lokale forskelle,” siger kommunikationskonsulent i Home Michael Dalsager.
”Selv om flere eksperter har kaldt de nuværende boligpriser for passende og i balance, må vi nok erkende, at det store udbud trækker boligpriserne ned i øjeblikket – som en ekstra fordel for køberne,” siger Michael Dalsager.
Huspriserne er sammenlagt faldet 2,3 pct. siden årsskiftet og ligger nu blot 2,6 pct. højere, end da priserne i maj 2009 bundede efter finanskrisens hærgen.
Ifølge Michael Dalsager kæmper Home en stadig kamp for at få mange af mæglerkædens boligsælgende kunder til at indse, at prisen på salgsskiltet er for højt.
”Vi prøver at forklare vores kunder tingene, som de er. Kun skarpe priser giver resultater i øjeblikket, og fleste huse bliver handlet i løbet af de første to måneder. Herefter falder salgsraten støt. Jo længere tid salget trækker ud, jo større afslag skal der typisk til for at komme tilbage i købernes søgelys. Så prisstrategien fra start er lige nu særdeles vigtig,” lyder det fra Michael Dalsager.
Epn.dk (14. juli 2011)

Huspriser er faldet med 4 pct. i Østsjælland

Mens salgspriserne på villaer og rækkehuse står næsten stille fra måned til måned, er de alligevel faldet hen over det seneste år.
I Østsjælland er det gennemsnitlige prisfald på et år på 4 pct. Heldigvis er der også godt nyt. Det fremgår af det månedlige salgsindeks fra www.boligsiden.dk.
Rent prismæssigt sker der stort set intet på boligmarkedet. I det meste af 2011 har priserne været næsten nagelfaste, og udsvingene fra måned til måned har været næsten nul. Det kan man læse i det månedlige salgsindeks fra www.boligsiden.dk, som blev offentliggjort forleden.
Priserne rokkede sig nemlig stort set ikke ud af flækken i løbet af juni måned. Det er nok tegn på stabilitet, men stilstanden betyder omvendt også, at der flere steder i landet fortsat er tilbagegang, når man sammenligner med juni i fjor.
Boligsiden.dk’s salgsprisindeks, der i begyndelsen af hver måned giver et overblik over de faktiske salgspriser baseret på indberettede handler fra landets ejendomsmæglere, afslører således, at Østsjælland er blandt de landsdele, hvor priserne er veget mest.
– Priserne stiger jo ikke ligefrem ret mange steder, og der er da også stadig synlige prisfald at spore flere steder i landet. I Region Sjælland har huspriserne taget det største dyk over det sidste år – det er på 8 pct. i forhold til for 12 måneder siden. Ser man kun på landsdelen Østsjælland, er faldet her på 4 pct. det seneste år, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
– Den gode nyhed er derimod, at salgstiderne er faldet gevaldigt i landsdelen det seneste år. Her er faldet på hele 24 pct. i forhold til juni i fjor, og det er faktisk landsrekord. I gennemsnit tager det i dag 142 dage – eller knap fem måneder – at få solgt sit hus i Østsjælland, tilføjer Birgit Daetz.
Lokalavisen.dk (14. juli 2011)

De fleste huse kan ikke sælges

Rekordudbuddet af boliger til salg skyldes urealistiske prisforventninger, mener Nybolig.
Hovedparten af de 44.292 villaer, der i øjeblikket er sat til salg, er usælgelige. Priserne for dem skal i gennemsnit sænkes med yderligere 10-15 pct.
Topchefen for en af landets største ejendomsmæglerkæder, Nybolig, adm. direktør Flemming Haahr Vesterbrandt, vælger at være hudløs ærlig over for de rekordmange boligejere, der stadig håber at kunne sælge til priser, der var aktuelle for to år siden.
”Vi kan lige så godt se i øjnene, at hovedparten af de villaer, der i øjeblikket er sat til salg, er umulige at sælge, med mindre priserne sænkes markant. De fleste af boligerne har været til salg i op til to år, og i de fleste tilfælde håber ejerne stadig at få de samme priser i dag. Og intet tyder på, at de får noget ud af at vente. Alt tyder på fortsatte prisfald,” lyder det fra Nyboligs topchef.
Men formanden for Parcelhusejernes Landsforening, Allan Malkær, opfordrer derimod boligejere til at fjerne ”til salg”-skiltene, hvis det overhovedet er dem muligt.
”Det siger sig selv, at prisernes presses yderligere, desto flere boliger der sættes til salg,” siger Allan Malskær, der forudser, hvad han betegner som en ketchup-effekt på boligmarkedet.
”Lige som ketchup har det med at komme ud af flasken stødvis, er jeg er overbevist om, at der også vil komme hul på boligbylden. Ketchupeffekten skal udløses af en rente, der holder sig i ro i en periode, og af en fortsat stigende inflation,” siger Allan Malskær.
”Al historie viser, at boligpriserne stiger mindst i takt med inflationen. Har man derfor overhovedet mulighed for det, bør man blive boende i sit hus eller ejerlejlighed og afvente prisstigninger. Samtidig bør man afvente en afklaring på boligpolitikken efter det kommende valg til Folketinget. Usikkerheden sætter i øjeblikket priserne under yderligere pres,” lyder rådet fra parcelhusejernes førstemand.
Nyboligs kvartalsrapport afslører, at villaer og rækkehuse de seneste måneder stort set har tabt det seneste års prisstigninger. Priserne er nu tilbage på samme niveau som i april 2010.
Den gennemsnitlige pris pr. kvm. hus er, ifølge Nybolig, i løbet af foråret faldet med 223 kr. til 13.645 kr. Et gennemsnitlig hus på 135 kvm. er dermed faldet med 30.000 kr. til 1,842 mio. kr.
De største prisfald har ramt København med 6,3 pct. i årets 2. kvartal.
Derefter følger Vestjylland med et fald på 5,7 pct. og Sydjylland med prisfald på 4,1 pct.
Omvendt kan boligejerne i Østjylland glæde sig over prisstigninger på 4,5 pct.
I Nordsjælland er priserne gennemsnitligt steget 2,9 pct., mens de i Østsjælland er steget 1,3 pct.
Epn.dk (11. juli 2011)

Find mere om