Skattefradrag godt for sommerhusmarkedet

Foto: Boligsiden.

Flere lejer sommerhuset ud som følge af de forbedrede fradragsmuligheder. Andelsboliger klarer krisen bedre. Og så er der prisstigninger på realkreditlån undervejs til danskerne. Boligsiden.dk har plukket i pressebunken i den forgangne uge.

Energimærke A er godt for salget

Villaer med energimærke A klarer sig langt bedre igennem boligkrisen end villaer i den dårlige ende af energimærke-skalaen.
En ny opgørelse fra Boligsiden.dk og Spar Nord viser, at det gennemsnitlige prisnedslag på en villa med energimærke A kun er halvt så stort som på villaer med energimærke G.
44.000 villaer – det højeste antal nogensinde – er lige nu til salg i Danmark. Omkring halvdelen af dem ligger i den dårlige ende af energimærke-skalaen, og det medfører ifølge Boligsiden.dk og Spar Nord længere salgstider og et langt større prisnedslag. Spar Nord opfordrer derfor boligejere med energislugende huse til at bruge det nye håndværkerfradrag på energiforbedringer.
Opgørelsen fra Boligsiden.dk og Spar Nord er baseret på danskernes foreløbige handel med villaer i 2011.
Berlingske, boligen, side 15 (26. juni 2011)

Boliglån uden afdrag vil blomstre

Det bliver fremover endnu mere attraktivt for boligejere at optage afdragsfri lån.
Boliglån uden afdrag kan blive endnu mere populære end de er i øjeblikket, såfremt realkreditinstitutterne begynder at dele lånene op i et dyrt og et billigt lag. Det skriver Berlingske lørdag.
Både Danmarks Nationalbank, EU-kommissionen og flere økonomiske eksperter advarer mod de billige lån til danske boligejere, men det til trods kan optagelse af afdragsfrie lån stå foran en voldsom vækst.
Nykredit har allerede meddelt, at lån fra nul til 60 procent af boligens pris fremover formentlig kommer til at koste næsten det samme som i dag, mens lån mellem 60 og 80 procent bliver dyrere.
Andre realkreditinstitutter ventes at følge trop.
– Det vil således fremover blive endnu mere attraktivt at tage afdragsfri lån på den første del af lånet, som er billigt, så man får bedre råd til at betale ned på den sidste og dyre del af lånet, siger lektor ved Syddansk Universitet Morten Skak til Berlingske.
Epn.dk (25. juni 2011)

Forbrugerne flygter fra fastforrentede lån

Hvis udviklingen fortsætter, så er fastforrentede lån en uddød race om syv til otte år.
Det fortæller Danske Banks chefstrateg Anders Nellemose, der dog ikke tror, de vil gå de traditionelle lån helt så galt.
Nationalbankens seneste tal viser, at variabelt forrentede realkreditobligationer nu står for 67,8 pct. af de samlede realkreditobligationer. Det er en voldsom vækst i forhold til for 10 år siden, da tallet var 10,4 pct.
– Hvis udviklingen fortsætter er fastforrentede lån en uddøende race. En ren fremskrivning af udviklingen fra de sidste 10 år vil gøre fastforrentede lån til en saga blot allerede om 7-8 år. Jeg tror nu ikke det går så galt, for der vil altid være kunder hvis temperament er mere passende til fastforrentede lån, skriver Anders Nellemose.
Epn.dk (24. juni 2011)

De dyreste landejendomme er sønderjyske

Danmarks dyreste landejendom lige nu koster 55 mio. kr. og ligger i Holte. Men det er langt fra den dyreste landejendom, der er solgt herhjemme. Overraskende nok er de to dyreste landejendomme nogensinde herhjemme begge beliggende i det midtsønderjyske.
Dyreste køb var en ejendom på Rudebækvej i Vojens. Den blev i 2006 solgt for 81.850.000 kroner. Lige efter følger en landejendom på Knorborg Vestervej i Rødding. Den blev handlet for 75 en halv million kroner. Det viser en opgørelse fra Boligsiden.dk.
Dr.dk (22. juni 2011)

Sommerhus-udlejere hopper på skattefradrag

Nye skatteregler har på kort tid sat fut i interessen for at leje sommerhuset ud.
Allerede i år kommer 1.000 flere sommerhuse til udlejning, der dermed skaber nye indtægter til Danmark og en trængt turistbranche.
Årsagen er et nyt skattefrit bundfradrag på 20.000 kroner, som gør det markant mere attraktivt at udleje sit sommerhus gennem et udlejningsbureau.
Vurderingen bygger på indberetninger fra medlemmer af Feriehusudlejernes Brancheforening, som står for op mod 90 procent af de omkring 35.000 sommerhuse, der udlejes herhjemme.
– Det overgår vores forventninger, at de nye skatteregler allerede slår igennem i år kun kort tid efter, at reglerne kom på plads her i foråret, siger direktør Carlos Villaro Lassen fra brancheforeningen og fortsætter:
– Sommerhusbranchen har haft nogle hårde år under finanskrisen. Men dette er med til at vende tingene i den rigtige retning igen, siger han.
Foreningen venter, at der de næste tre år kommer over 3.000-4.000 nye feriehuse til udlejning på grund af fradraget, der fra i år er hævet fra 10.000 til 20.000 kroner.
Men alene de 1.000 flere feriehuse i år til udlejning betyder en udvidelse af kapaciteten med over 6.000 senge eller over 400.000 flere overnatninger i Danmark.
Det betyder dermed også en markant højere omsætning på en kvart milliard i udkantsområderne på grund af gæsternes forbrug hos købmand, restauranter, butikker, forlystelser og museer.
Hvert sommerhus, der sættes til udlejning, skaber en omsætning på 250.000 kroner i yderområder af Danmark. Feriehusudlejning skaber dermed en omsætning på knap otte milliarder kroner om året ifølge VisitDenmark.
I sommermånederne i juli og begyndelsen af august forventer branchen igen i år, at alt bliver udsolgt på trods af de nye huse på markedet, der nu kommer på markedet. Der er derfor fortsat ikke nok feriehuse til at matche efterspørgslen.
Epn.dk (22. juni 2011)

Andelsboliger klarer krisen bedre
Andelslejligheder bliver solgt hurtigere end ejerlejligheder.
De fleste andelsboliger står ikke længe til salg hos ejendomsmæglerne. 25 procent af dem har således kun været udbudt i højest en måned, og tre ud af fire har stået til salg i under et halvt år.
Det fremgår af en opgørelse fra Boligsiden.dk, der blandt andet sammenligner liggetider for andels- og ejerlejligheder.
Og der er især forskel på liggetider for andels- og ejerlejligheder, når man ser på den fjerdedel af lejlighederne, der har været til salg i længst tid.
Her har ejerlejlighederne ligget til salg i 24 måneder i gennemsnit, mens den længstliggende fjerdedel af andelsboligerne ’kun’ har ligget til salg i 15 måneder, altså trekvart år kortere.
Det kunne måske skyldes, at sælgerne på andelsboligmarkedet er hurtigere til at sætte prisen ned på lejligheden, men det viser opgørelsen fra Boligsiden.dk ikke er tilfældet.
Andelslejlighederne holder prisen nogenlunde jævnt.
I perioden fra januar 2009 til og med maj måned i år har prisnedslaget på andelsboligerne ifølge Boligsiden.dk ligget forholdsvist stabilt på fem procent i gennemsnit endda med en tendens nedad.
Politiken.dk (21. juni 2011)

Boliglån rammes af 3-dobbelt prisstigning

Nykredits omlægning giver højere bidragssats, højere rente og ekstra tinglysningsafgift.
Når Nykredit i løbet af første halvår 2012 har gennemført den bebudede omlægning af sin realkreditforretning, vil de fleste private låntagere i Nykredit og Totalkredit blive ramt af en tredobbelt prisstigning.
Det er konklusionen, efter at koncernchef Peter Engberg Jensen tirsdag formiddag præsenterede de kommende justeringer i Nykredits maskinrum.
Først og fremmest vil bidragssatserne blive hævet pr. 1. april 2012 – ifølge Peter Engberg Jensen formentlig med 0,1 procentpoint.
Men derudover betyder indførelsen af tolags-belåning på nye udlån til private, at låntagerne skal betale et ekstra tinglysningsgebyr på 1.400 kr. ved optagelsen af lånet, samt at de med meget stor sandsynlighed må acceptere en højere rente i forhold til i dag.
Det ekstra tingslysningsgebyr og den højere rente vil ramme de boligejere, som belåner ejendommen for mere end 60 pct. af ejendommens værdi.
Årsagen er, at de første 60 pct. af belåningen vil blive finansieret med såkaldte ”særligt dækkede obligationer” (SDO), mens den resterende belåning op til grænsen på 80 pct. vil blive finansieret med traditionelle realkreditobligationer (RO).
Fordelen for Nykredit er, at der ikke længere skal stilles ekstra kapital til sikkerhed for den mest risikable del af lånet i tilfælde af boligprisfald.
Men de traditionelle realkreditobligationer har en højere rente for låntageren, da de indebærer større risiko for obligations-investoren.
Præcis hvor meget renten vil komme til at ligge højere i forhold til de nuværende realkreditlån kan Peter Engberg Jensen ikke sige noget om.
Nykredit har siden 2009 haft en lignende tolags-belåning på realkreditlån til erhvervslivet. Og her viser erfaringen en renteforskel på 0,25 procentpoint på den del af lånet, der går ud over de første 60 pct., siger Peter Engberg Jensen.
Han mener dog, at renteforskellen meget vel kan vise at blive mindre, da likviditeten i obligationsserierne vil blive større, når boliglånene kommer med i løbet af 2012.
Epn.dk (21. juni 2011)

Priserne stiger nu også uden for København
Boligpriserne ligger gennemsnitligt fortsat ganske stabilt, men lokalt er der markante prisstigninger mange steder uden for København. Det fremgår af salgsprisindekset fra maj måned, som Boligsiden.dk netop har offentliggjort.
Heller ikke maj blev måneden, hvor salgspriserne på boliger rokkede sig ud af flækken. Tværtimod endte månedsudviklingen i handelspriser på villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder i et stort rundt nul. Priserne på fritidshuse faldt derimod en lille smule – med godt en halv procent.
Det viser Boligsiden.dk’s salgsprisindeks, der i begyndelsen af hver måned giver et overblik over de faktiske salgspriser baseret på indberettede handler fra landets ejendomsmæglere.
Selvom priserne holdt sig i ro i maj, er det værd at bemærke, at det nu ikke kun er hovedstaden, som holder hånden under prisudviklingen.
– Hovedstadsområdet, Nordsjælland og til dels Østjylland – anført af Aarhus – har hidtil oplevet prisstigninger og har holdt den gennemsnitlige prisudvikling for landet som helhed oppe på et stabilt niveau. Men nu ser vi også, at andre dele af landet bidrager positivt til udviklingen, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
Lokalavisen Nordsjælland, 1. sektion, side 42 (21. juni 2011)

Hvor længe er boliger til salg?

Ved hjælp af en ny funktion på Boligsiden.dk er det muligt at se boligens samlede liggetid, uanset om boligen har skiftet ejendomsmægler en, to eller flere gange.
Hvis du nogensinde har undret dig over, at liggetiden på en konkret bolig måtte være for kort, så giver Boligsiden.dk dig nu mulighed for at se boligens samlede liggetid. En ny funktion i boligpræsentationen viser nemlig både liggetiden hos den nuværende mægler samt den samlede liggetid – uanset hvor mange andre mæglere, huset har været til salg hos. Uanset om boligen altså skulle have skiftet mægler kan man nu se en samlet liggetid.
Funktionen findes på Boligsiden.dk samt på mæglernes egne bolig sites.
– Med den nye funktion kan de boligsøgende se, hvor længe de nuværende ejere har haft boligen til salg inden for seneste tre år, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.
MidtFyns Posten, 1. sektion, side 40 (21. juni 2011)

Huse står til salg i 2 ½ år

25 pct. af alle hussælgere har så vanskeligt ved at komme af med huset, at de har ventet i gennemsnit 2 ½ år på, at der dukker en køber op. Helt præcist har 11.000 danske huse stået til salg i over 900 dage. Der er typisk tale om villaer, der er ældre, og som ligger i Nordjylland, Sjælland og Sydjylland. Det fremgår af en opgørelse fra Boligsiden.dk.
Allerød Nyt, 1. sektion, side 24 (21. juni 2011)