Lån nu og spar 15.000 kr. pr. million

Foto: Boligsiden

Pressen i uge 24: Hvis man optager et fastforrentet lån inden den 31. august, sparer man ifølge en bank 15.000 kr. pr. lånte million. Der kan være et skattesmæk på vej til boligejerne. Og så kan man tjene til en ekstra familieferie ved at leje et værelse ud til en studerende. Boligsiden.dk har plukket i pressens skriverier.

De fynske huspriser er faldet

Priserne er dalet i Svendborg, og det giver et samlet fynsk fald i huspriserne på en procent.
16 procent. Så meget er salgsprisen på villaen eller rækkehuset faldet i Svendborg fra april til maj.
Det viser den seneste opgørelse fra www.boligsiden.dk.
Dog er det kun i tre af de fynske kommuner, at prisen er faldet. I Assens er priserne dalet med fire procent, og i Odense er de faldet med en procent. Samlet set giver det et prisfald på en procent i maj på Fyn.
Andre dele i landet ser det godt anderledes godt ud i løbet af maj.
Blandt andet på Lolland, hvor priserne sprang 18 procent opad. Det er landsrekord i maj.
Hovedstadskommunerne, der plejer at ligge i top, når det handler om prisstigninger, halter nu lidt efter.
På top 15 over kommuner med stigninger i huspriser er der kun tre fra hovedstadsområdet.
Fyens.dk (19. juni 2011)

Østsjællandske huspriser faldt i maj

Samlet set faldt priserne på villaer og rækkehuse i Østsjælland i maj måned med 2 pct. Udviklingen skyldes imidlertid fortrinsvis et stabilt prisniveau i Greve og Køge, mens priserne faldt i Roskilde kommune. Det fremgår af det seneste salgsprisindeks fra www.boligsiden.dk.
Maj måned endte med et mindre samlet prisfald for husejerne i Østsjælland. En opgørelse fra www.boligsiden.dk viser, at priserne på villaer og rækkehuse faldt med 2 pct. gennem maj måned. Samlet set er det for ingenting at regne, men studerer man tallene fra www.boligsiden.dk nærmere, fremgår det, at priserne i Køge og Greve ikke rokkede sig ud af flækken.
Derimod oplevede husejerne i Roskilde Kommune et prisfald på 3 pct. af salgsprisen på villaen eller rækkehuset, når man sammenligner med april måned.
Lokalavisen.dk (Politikens Lokalaviser) (19. juni 2011)

Lej et værelse ud og tjen til en ekstra ferie

Hvis du har et værelse i overskud, er det nu, du skal overveje, om du vil tjene en ekstra skilling ved at tage en logerende ind.
Efterspørgslen på boliger i Aarhus er nemlig tårnhøj – navnlig blandt byens 40.000 studerende, der ofte ikke kræver mere end et enkelt værelse og et sted at stille tandbørsten for at være tilfredse.
Det kan man lige så godt drage fordel af som hus- og lejlighedsejer, såfremt man har et værelse eller to i overskud. Faktisk vil de fleste kunne tjene mellem 30.000 og 50.000 kroner om året på at leje et værelse ud – nok til en ekstra udlandsrejse for hele familien.
Hos Boligportal.dk, der er landets største online annoncemarked for både lejere og udlejere, vurderer administrerende direktør Henrik Løvig, at der er enormt gode muligheder for at leje et værelse ud i Aarhus.
”Her i byen er der et fast mønster, hvor mange private værelser især bliver sat til leje i årets første to kvartaler. Det er selvfølgelig på grund af den store efterspørgsel op mod studiestart i august,” fortæller han og tilføjer, at private husejere uden tvivl vil få mange henvendelser på et ledigt værelse.
Stiften.dk (Århus Stiftstidende) (18. juni 2011)

Danske Bank: Spar 15.000 kr. pr. lånt million

Hvis du overvejer at omlægge eller optage lån, bør du gøre det inden vigtig skæringsdato.
Boligejere og boligkøbere, der planlægger at optage et fastforrentet lån, kan spare 15.000 kroner per lånt million ved at optage lånet inden 31. august. Det skriver tv2.dk.
Overvejer du at tage et fastforrentet lån i din bolig, eller er du i gang med at købe en bolig, så er det en særdeles god forretning at optage lånet inden den 31. august i år.
Det vil nemlig give dig en engangsbesparelse på 15.000 kroner per lånt million kroner i forhold til først at optage lånet efter den 31. august, vurderer Danske Bank.
Årsagen er, at de 30-årige obligationsserier, der i øjeblikket er åbne for låntagere, lukker den 31. august. Og de nye obligationsserier, der åbner, ventes at åbne 1,5 kurspoint lavere end de nuværende realkreditobligationer, der snart udløber.
”Vi regner med, at det vil betyde, at låntagere, der optager lån i 30-årige realkreditobligationer før den 31. august i år, kan spare 15.000 kroner per lånt million kroner”, siger chefstrateg i Danske Banks afdeling for private banking, Anders Nellemose til tv2.dk.
”Hvis man for eksempel skal ud at låne 3 millioner kroner til en bolig, så kan man spare omkring 45.000 kroner. Det er da penge, der kan gøre sommerferien noget mere interessant, eller også kan pengene bare stå og lune i budgettet”, siger Anders Nellemose og fortsætter:
”Så hvis man har behov for at låne penge til boligen nu, så skal det helst ske på den rigtige side af den 31. august.”
Han peger på, at budskabet gælder uanset om lånet skal bruges til at købe ny bolig, til at omlægge lån, belåne friværdier eller til helt andre formål.
Han uddyber teknikken ved at fastslå, at det har stor betydning for den enkelte låntager, om kursen på det fastforrentede boliglån hedder kurs 100 eller kurs 98,5.
”Tager man lånet i de nuværende gamle obligationsserier opnår man en bedre kurs og dermed en lavere ydelse eller et højere provenu”, siger Anders Nellemose.
Han understreger, at man kun kan opnå fordelen ved fastforrentede realkreditlån. Der er også mindre beløb at spare ved at optage 10- og 20-årige realkreditlån inden den 31. august, da også disse obligationsserier udskiftes med nye.
Epn.dk (18. juni 2011)

Skattesmæk på vej til boligejere

Boligejere kan se frem til et skattesmæk, hvis regeringen og Dansk Folkeparti afskaffer ejendomsvurderingen. Allerede nu står hver femte boligejer til at blive ramt, men tallet ventes at stige markant de kommende år.
En kvart mio. boligejere går de kommende år glip af skattelettelser, hvis Dansk Folkeparti og regeringen får held til at skrotte den offentlige ejendomsvurdering.
Det anslår rådgivningsfirmaet Rafn & Søn, som har specialiseret sig i boligmarkedet.
”Hvis vurderingerne falder fremadrettet, hvilket de formentlig gør, så bliver danskerne frarøvet den skattelettelse, de ville få med det nuværende system. Dermed kan man sige, at de bliver overbeskattet,” siger Christian Gommesen, chefjurist i Rafn & Søn.
Dansk Folkeparti har i Folketinget fremsat forslag om at skrotte ejendomsvurderingen, og regeringen støtter forslaget.
Boligejere betaler ejendomsskat, som også kaldes grundskyld, ud fra værdien af deres grund. Den værdi bliver i dag målt på to måder: Den løbende offentlige vurdering samt en beregnet værdi, skatteloftet, der stiger år for år, men tager udgangspunkt i grundværdien i 2001. Boligejere betaler skat af den laveste af de to.
Den beregnede værdi har i flere år været den laveste, men de kraftige prisfald på boligmarkedet betyder, at den offentlige vurdering nu er lavest for mange boligejere.
”Jeg anslår, at 20 pct. af de danske grundejere betaler skat af den aktuelle vurdering, og derfor går glip af skattelettelser, hvis man skrotter den, så der kun er skatteloftet tilbage at beregne skatten ud fra,” siger Christian Gommesen.
Epn.dk (17. juni 2011)

Huspriser under pres

Kan det danske boligmarked tåle de rentestigninger, som alle venter på, uden at der bliver store prisfald? Det er et af de store spørgsmål som mange og især realkreditselskaberne venter spændt på. Det blev yderligere aktualiseret i maj, da antallet af villaer til salg steg til det højeste niveau nogensinde – 43.600 stk. ifølge en opgørelse fra www.boligsiden.dk.
Ubalancen mellem udbud og efterspørgsel er særlig udpræget på markedet for villaer, idet antallet af villaer til salg er vokset med over 6.000 siden nytår. En anden undersøgelse fra portalen Boliga.dk viser desuden, at gennemsnitshuset taber 10 pct. i forhold til udbudprisen.
Der er med andre ord rigtig meget, der tyder på, at boligpriserne kan begynde at falde igen. Nordea venter nu prisfald på 4 pct. i år og 1 pct. næste år fraregnet inflation.
Realkredit Danmark lægger da også i kakkelovnen til, at det i forvejen ret negative scenario om et fald i boligpriserne på 1 pct. i år og 1 pct. næste år skal justeres ned.
Jyllands-Posten, erhverv & Økonomi, side 7 (16. juni 2011)

Dom godkender overpris for andelsboliger

Det er ikke ulovligt at sælge sin andelsbolig til overpris, viser ny dom i Boligretten.
En ny dom til afklaring af overpris i andelsbolighandler er nu faldet ved Boligretten i København, og den fastslår, at overpris for en andelsbolig faktisk ikke overtræder andelsboligloven – selv om overpriser er en overtrædelse af den lokale forenings vedtægter.
Dommen afklarer dermed et af de mange tvivlsspørgsmål, som knytter sig til overprisansvar i forbindelse med andelsbolig-overdragelser, og afgørelsen glæder Ejendomsforeningen Danmark.
Dommen fastslår, at der alene kan ifaldes et overprisansvar i henhold til andelsboligloven, hvor en given salgspris overstiger den lovmæssige andelskrone, og således ikke den af en generalforsamling vedtagne andelskrone.
Denne problemstilling har længe været et tvivlsspørgsmål i relation til fald i eksempelvis den offentlige vurdering, og hvornår en sælger risikerede overprisansvar.
Tvivlen i sagen opstod, hvor en sælger havde solgt sin andel efter offentliggørelsen af den offentlige ejendomsvurdering, men før en generalforsamling, hvor andelsværdien viser sig at falde.
”Ejendomsforeningen Danmark har længe haft den holdning, at overprisansvar kun kan ifaldes, hvis en given pris er i strid med lovens maksimalpris – og ikke ’kun’ vedtægterne i andelboligforeningernes retningslinjer. Dette synspunkt er nu blevet bekræftet med denne dom,” siger juridisk konsulent og advokat Timmy Lund Witte fra Ejendomsforeningen Danmark i en kommentar til dommen.
Epn.dk (16. juni 2011)

Huse står til salg i 2 ½ år

25 pct. af alle hussælgere har så vanskeligt ved at komme af med huset, at de har ventet i gennemsnit 2 ½ år på, at der dukker en køber op. Helt præcist har 11.000 danske huse stået til salg i over 900 dage. Der er typisk tale om villaer, der er ældre, og som ligger i Nordjylland, Sjælland og Sydjylland. Det fremgår af en opgørelse fra www.boligsiden.dk.
Villabyerne Weekend, 1. sektion, side 24 (16. juni 2011)

Mere gang i andelsboliger

Der er godt gang i andelssalget i hovedstadsområdet.
I dag har nærmest alle ejendomsmæglerbutikker i København og på Frederiksberg andelsboliger til salg i deres udstillingsvinduer.
”Det så man ikke for bare nogle få år tilbage, hvor andelsboliger mest gik til venner og interne ventelister,” fortæller medindehaver af Andelsbutikken Martin Østengaard.
Andelsbutikken oplever en så stor interesse for andelsboliger, at de netop har åbnet deres tredje butik i hovedstadsområdet på blot tre år.
”Før i tiden kunne du nemt komme af med din andelslejlighed til den interne venteliste eller til en ven, men i dag er priserne steget og andelsboligformen er blevet en del af det ’store’ boligmarked, hvor det handler mere om rigtig prissætning, markedsføring og professionel rådgivning end ventelister og vennesalg. Derfor vælger flere og flere at bruge fagfolk, når de skal sælge og købe en andelsbolig,” siger han, der vurderer, at omkring halvdelen af de solgte andelslejligheder i hovedstaden sælges gennem mæglere. …
”I Arbejdernes Landsbank rådgiver vores andelsboligkonsulenter hver dag kunder om andelskøb, og der er rigtig mange gode køb at gøre, viser vores erfaring.
Andelsboliger har været igennem en stor forandring på få år, og der har været nogle negative historier fremme, selvom der er langt flere gode, og det tegner et forkert billede af boligformen. Andelsboliger er en sund boligform til glæde for rigtig mange,” siger Jens Damgård fra Arbejdernes Landsbank.
Jens Damgård vurderer, at 90-95 procent af andelsforeningerne i København og Frederiksberg er gode og sunde foreninger med styr på økonomien og murstenene.
Nørrebro Nordvest Bladet, 1. sektion, side 30 (15. juni 2011)

Priserne stiger nu også uden for København

Heller ikke maj blev måneden, hvor salgspriserne på boliger rokkede sig ud af flækken.
Tværtimod endte månedsudviklingen i handelspriser på villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder i et stort rundt nul. Priserne på fritidshuse faldt derimod en lille smule – med godt en halv procent.
Det viser www.boligsiden.dk’s salgsprisindeks, der i begyndelsen af hver måned giver et overblik over de faktiske salgspriser baseret på indberettede handler fra landets ejendomsmæglere.
Selvom priserne holdt sig i ro i maj, er det værd at bemærke, at det nu ikke kun er hovedstaden, som holder hånden under prisudviklingen.
”Hovedstadsområdet, Nordsjælland og til dels Østjylland – anført af Aarhus – har hidtil oplevet prisstigninger og har holdt den gennemsnitlige prisudvikling for landet som helhed oppe på et stabilt niveau. Men nu ser vi også, at andre dele af landet bidrager positivt til udviklingen”, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk. I region Midtjylland fik prisindekset et nøk nedad, da salgspriserne i maj måned faldt med 0,6 %. Men det rokker ikke ved, at midtjyske villaer er dem som er steget mest i 2011.
Samlet set er salgspriserne steget med 2,8 %.
Viborg Nyt, hus & hjem, side 2 (15. juni 2011)