Indbrudstyven kigger boligsælgere over skulderen

Foto: Boligsiden

Pressen i uge 23: Kreative indbrudstyve tjekker boligannoncer på nettet for at se, om der er værdifuldt indbo med på billederne. Kreditvurderingsbureau mistror danske flekslån, mens Realkredit Danmark ikke forstår bureauets tvivl. Boligsiden.dk bringer et udpluk af pressenes skriverier om boligmarkedet i sidste uge.

Ny funktion på www.boligsiden.dk gør det muligt at se boligens samlede liggetid
Hvis man nogensinde har undret sig over liggetiden på en konkret bolig, så giver www.boligsiden.dk nu mulighed for at se boligens samlede liggetid.
En ny funktion i boligpræsentationen viser nemlig både liggetiden hos den nuværende mægler samt den samlede liggetid – uanset hvor mange andre mæglere, huset har været til salg hos.
– Med den nye funktion kan de boligsøgende se, hvor længe de nuværende ejere har haft boligen til salg inden for de seneste tre år, siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Tallet kan ses under hver enkelt boligpræsentation og omfatter i første omgang de flere end 43.000 villaer, knap 3.000 rækkehuse samt 12.300 fritidsboliger, som er til salg herhjemme.
Boligsiden.dk’s egne beregninger viser i øvrigt, at det samlede antal villaer i udbud har en gennemsnitlig nuværende liggetid – altså tiden hos den aktuelle mægler – på 253 dage, mens den samlede liggetid er 334 dage.
For rækkehusene gælder, at de har en gennemsnitlig nuværende liggetid på 188 dage. Den samlede liggetid er på 239 dage.
Mja.dk (12. juni 2011)

Råd fra boligadvokat kostede par dyrt

Det skulle have været et skridt videre i livet, men blev en kamp mod parrets egen advokat.
Mette og Casper Risby Mortensens ønske om at skabe en fælles fremtid og stifte familie sammen, blev også en kamp.
Selvom det er tre år siden, at de to flyttede sammen, har de først for nylig fået sat punktum i sagen om salget af Mette Risby Mortensens andelslejlighed i København. Sagen endte i landsretten, som afgjorde, at den boligadvokat, som parret søgte rådgivning hos havde givet fejlagtig og forkert rådgivning.
Det skriver Frederiksborg Amts Avis.
– Vi tænkte, at 10.000 kroner for advokatbistand og rådgivning var godt givet ud. Vi ville videre i livet sammen og ville ikke bruge for meget tid på at sælges Mettes andelslejlighed, siger Casper Risby Mortensen.
Men i stedet måtte parret kæmpe for, at få advokatfirmaet til at erkende sin fejl og betale de mere end 200.000 kroner, som køberen af lejligheden havde krav på. I dag forstår Mette og Casper Risby Mortensen stadig ikke, hvorfor Advokatfirmaet Scheibel Ret og Råd i Hillerød ikke erkendte fejlen fra starten.
Advokat Henrik Roslev Østergaard, der var rådgiver for parret, understreger, at han gav den rådgivning, han mente var den rette.
– Landsretten kom frem til en anden juridisk vurdering, og det vil jeg ikke bestride. Jeg kan glimrende forstå frustrationen over den situation, Mette og Casper har været sat i. Men efter vores opfattelse var der stor usikkerhed i sagen, siger han til Frederiksborg Amts Avis.
Epn.dk (11. juni 2011)

Moody’s mister tiltro til flekslån

Kreditvurderingsbureau Moody’s er begyndt at tvivle på de danske rentetilpasningslån
Derfor sænker ratingbureauet visse underliggende parametre i sin bedømmelse af en lang række obligationer udstedt af danske realkreditinstitutter.
Det er både obligationer fra BRF, DLR, Nordea Kredit, Nykredit og Realkredit Danmark, der får et hak i tuden, idet deres såkaldte “timely payment indicator” (TPI) sænkes til “high” fra tidligere “very high”.
Indikatoren er en vurdering af sandsynligheden for rettidige rentebetalinger på en obligation i det teoretiske tilfælde af udstederens konkurs.
– Rentetilpasningslånene indebærer en refinansieringsrisiko, og udstederens afhængighed af adgang til at udstede obligationer er steget i takt med den øgede mængde rentetilpasningslån, skriver Moody’s analytikerne.
Epn.dk (10. juni 2011)

Realkredit Danmark: Vi forstår ikke Moody’s

RD er uforstående over for, at kreditvurderingsbureauet Moody’s tror mindre på flekslån.
– Der er ingen tvivl om, at Moody’s anlægger et mere og mere kritisk syn på dansk økonomi og danske banker, og det har efterhånden bredt sig mere og mere til realkreditten, siger vicedirektør Klaus Kristiansen fra Realkredit Danmark.
Moody’s har sænket sin såkaldte TPI, der er en vurdering af sandsynligheden for rettidige betalinger på en obligation i tilfælde af udstederens konkurs, så den nu har niveauet “høj”, hvor den tidligere blev vurderet til “meget høj”.
Ændringen gælder de danske obligationsprogrammer, der indeholder rentetilpasningslån, og den begrundes med, at Moody’s er bekymret over refinansieringsrisikoen – altså at obligationsudstederne ikke vil være i stand til at afsætte deres papirer i markedet.
Men hos Realkredit Danmark mener man, at det er en helt teoretisk risiko.
– Vi fik testet, hvordan refinansiering virkede, da vi skulle gennemføre auktionerne i 2008. Det var et stress-scenarie i den virkelig verden, og resultatet var ganske fornuftigt. Alle kunne refinansiere det, de skulle. Så vi har svært ved at forstå den bekymring i praksis, siger Klaus Kristiansen.
Konsekvensen for Realkredit Danmark er, at selskabet skal øge sin overdækning for at bevare sin fornemme AAA-rating hos Moody’s. Det vil sige, at Realkredit Danmark skal ligge inde med flere værdipapirer ud over den sikkerhed, der i forvejen er for obligationerne i form af pant i ejendomme og lignende. Og det er Klaus Kristiansen fortørnet over.
– Resultatet af metoden er, at de skærper deres krav med henvisning til netop refinansieringsrisikoen, som efter vores bedste begreb er ren teori. Derfor synes vi, at de er ude af trit med virkeligheden, siger han.
Epn.dk (10. juni 2011)

Huspriser stiger i Vest- og Sydsjælland

Undersøgelse fra www.boligsiden.dk viser fremgang i huspriserne.
I maj måned er priserne på villaer og rækkehuse i Vest- og Sydsjælland steget med 2 procent, viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.
Lolland, Falster og Møn, Sydsjælland og Vestsjælland har ellers været hårdt ramt af faldende huspriser og boliger, der var så godt som umulige at komme af med. Maj måneds fremgang på 2 procent i gennemsnitlig stigning er derfor den første måned med en positiv vækst i tre år.
”Samtidig ser vi prisstigninger i flere kommuner i landsdelen. Lolland Kommune topper listen med en stigning i huspriserne på ikke mindre end 18 pct.”, fortæller Birgit Daetz fra www.boligsiden.dk.
Slagelse Kommune er den kommune i landet, der indtager 7. pladsen i forhold til at have størst prisstigninger, mens også Vordingborg og Næstved kommuner har haft en fremgang på 3 procent på en måned.
Tv2east.dk (9. juni 2011)

Politi advarer mod net-annoncer

Tyveknægte kigger med, når du sætter bolig til salg på nettet. Pas på, advarer politiet.
Forebyggelsesafdelingen hos Midt- og Vestsjællands Politi har i en periode kigget på billeder fra ejendomme, der er sat til salg på nettet i alle kredsens kommuner.
Og politiet undrer sig over indholdet af annoncerne, for mange annoncer viser praktisk taget alt i huset – og flittige tyve kigger altså også med på nettet.
Det skriver den sjællandske udgave af lokalavisen.dk
“Flere ejendomme fremstod med inventar af meget stor værdi – blandt andet designermøbler og dyrt elektronisk udstyr,” siger politikommissær i Forebyggelsesafdelingen Kaj Schmidt, der efterfølgende tog kontakt til en lang række ejendomsmæglere for at give gode råd.
Et af de gode råd handler om, at man skal tænke som tyven. De bruger nemlig mange forskellige kanaler for at finde ud af, hvor der er værdier henne.
“Hvis man ikke viser det dyre inventar, så kan det være med til at forebygge de indbrud, hvor tyven på forhånd har udset sig værdier,” siger Kaj Schmidt til lokalavisen.dk
Epn.dk (9. juni 2011)

Salgspris under vurderingen

Den gennemsnitlige boligejer er skrap til at få en pris for huset, som ligger over den offentlige vurdering.
På landsplan får hussælgerne i gennemsnit 11 pct. mere for huset, end vurderingen lyder på. Det viser tal som www.boligsiden.dk har udarbejdet.
Imidlertid er det langt fra alle husejere, der skal regne med at få solgt til over vurderingsprisen.
Opgørelsen viser nemlig, at man mange steder i landet slæber langt efter gennemsnittet.
– To kommuner i landet har været særlig hårdt ramt de seneste to år – det er Kalundborg og Lolland, hvor husejerne i 2009 og 2010 i gennemsnit har accepteret en salgspris på 12 pct. under vurderingsprisen, fortæller Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
I cirka en femtedel af landets kommuner ligger den endelige salgspris i gennemsnit under vurderingen.
Værst ser det altså ud i Kalundborg og Lolland, men også i Ringsted, hvor salgsprisen er 9 pct. under vurderingen, samt i Faxe, Assens og på Stevns og Ærø er huspriserne under pres i forhold til SKATs opfattelse af husværdien.
Lokalavisen Frederikshavn, 1. sektion, side 46 (8. juni 2011)

Billigere huse i Nordjylland

Nordjyllands skiller sig ud fra tendensen på landsplan
Boligpriserne ligger gennemsnitligt fortsat ganske stabilt, men lokalt er der markante prisstigninger mange steder uden for København, viser salgsprisindekset fra maj, som www.boligsiden.dk netop har offentliggjort.
Det gælder dog ikke Nordjylland, hvor prisen på villaer og rækkehuse faldt med 3 procent fra april til maj og ejerlejlighederne faldt 2,6 procent.
På landsplan var prisudviklingen hhv. 0,4 og 0,1 procent.
Prisen på fritidshuse i Nordjylland faldt med 1,9 procent fra april til maj, altså lidt mere end landsgennemsnittets minus 1,3 procent.
Der var for alle tre kategorier flere boliger til salg: 6,6 flere villaer og rækkehuse (13,3 procent på landsplan), 7,9 procent flere ejerlejligheder (8,3 procent på landsplan) og 20 procent flere fritidshuse (18,12 procent.)
Boligsiden.dk ‘s salgsprisindeksgiver i begyndelsen af hver måned et overblik over de faktiske salgspriser baseret på indberettede handler fra landets ejendomsmæglere.
– Hovedstadsområdet, Nordsjælland og til dels Østjylland – anført af Aarhus – har hidtil oplevet prisstigninger og har holdt den gennemsnitlige prisudvikling for landet som helhed oppe på et stabilt niveau. Men nu ser vi også, at andre dele af landet bidrager positivt til udviklingen, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Nordjyske.dk (8. juni 2011)

Priserne stiger nu også uden for København

Boligpriserne ligger gennemsnitligt fortsat ganske stabilt, men lokalt er der markante prisstigninger mange steder uden for København.
Det fremgår af salgsprisindekset fra maj måned, som www.boligsiden.dk netop har offentliggjort.
Heller ikke maj blev måneden, hvor salgspriserne på boliger rokkede sig ud af flækken. Tværtimod endte månedsudviklingen i handelspriser på villaer og rækkehuse samt ejerlejligheder i et stort rundt nul. Priserne på fritidshuse faldt derimod en lille smule – med godt en halv procent.
Det viser www.boligsiden.dk’s salgsprisindeks, der i begyndelsen af hver måned giver et overblik over de faktiske salgspriser baseret på indberettede handler fra landets ejendomsmæglere.
Selvom priserne holdt sig i ro i maj, er det værd at bemærke, at det nu ikke kun er hovedstaden, som holder hånden under prisudviklingen:
– Hovedstadsområdet, Nordsjælland og til dels Østjylland – anført af Aarhus – har hidtil oplevet prisstigninger og har holdt den gennemsnitlige prisudvikling for landet som helhed oppe på et stabilt niveau. Men nu ser vi også, at andre dele af landet bidrager positivt til udviklingen, fortæller Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Lolland er den kommune, hvor den månedlige stigning i huspriserne er størst. Hele 18 pct. er priserne her steget fra april til maj.
Salgsprisindekset viser også, at ejendomsmæglerne indberettede 40 pct. flere handler i maj, end tilfældet var i april måned. Og i forhold til marts måned i år er stigningen af indberettede handler på 30 pct.
Det er dog endnu alt for tidligt at konkludere på såvel fremgangen i handler som prisstigningerne i provinsen, mener Birgit Daetz.
Dr.dk (7. juni 2011)

Grunde hårdt ramt af prisfald

Salget af grunde styrtdykker og ligger nu på det laveste niveau i flere år efter ny momslov trådte i kraft 1. januar 2011. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk og Spar Nord, der har analyseret markedet. Og ifølge Spar Nord ser prisfaldet ud til at fortsætte.
Nye tal fra www.boligsiden.dk og Spar Nord viser, at den nye momsregel har alvorlige konsekvenser for markedet for grundsalg. Salget af både helårs- og fritidsgrunde er styrtdykket, grundpriserne falder, og den gennemsnitlige liggetid er nu mere end halvandet år.
Allerede sidste år var der en generel forventning om, at den nye momsregel ville få en negativ indvirkning på grundsalget. Man gik ud fra, at sælger og køber i praksis ville dele den nye momsforpligtigelse i forbindelse med et salg, og dermed ville grundpriserne alt andet lige stige med 10-15 procent.
Det er bare ikke sket – tværtimod.
– Mens mange har forventet stigende priser på grunde som følge af den nye momspligt, så er der sket det stik modsatte, for priserne på grunde falder nu markant, forklarer Spar Nord.
Februar-tal fra www.boligsiden.dk, der omfatter alle handler af helårs- og fritidsgrunde via mæglere, viser, at den gennemsnitlige salgspris i februar 2011 var 936.947 kroner. For et år siden lå den gennemsnitlige salgspris på 1.112.499 kroner – altså et fald på 16 procent. Men den nye momsregel tilfører yderligere salt til såret, og prisfaldet er i praksis meget større: Ud over at blive ramt af faldende priser, så skal grundsælgerne nu også aflevere 20 procent af salgsbeløbet til staten, bemærker banken.
Hobro Avis, 1. sektion, side 30 (7. juni 2011)

Stort fald i landejendomspriser

På tre år er udbudspriserne på landejendomme uden landbrugspligt faldet med godt en femtedel. Men der er store forskelle på prisfaldet rundt om i landet. Hårdest er det gået ud over Sjælland og Vestjylland.
Hvis man drømmer om bondegård og stokroseidyl, så er tiden måske den rette til at gøre drøm til virkelighed.
Udbudspriserne på landejendomme, hvor man ikke behøver dyrke landbrug, er nemlig faldet med 22 procent siden starten af 2008.
Det viser nye tal fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk.
“På landsplan er udbudspriserne på landejendomme uden landbrugspligt faldet med mere end en femtedel siden april 2008. Men der er store forskelle på prisudviklingen rundt om i landet.
Priserne er faldet mest på Bornholm, hvor de i dag ligger 37 procent lavere end for tre år siden. Østsjælland, Vestjylland samt Vest- og Sydsjælland følger trop med udbudspriser, der i dag ligger hele 24-30 procent under niveauet for tre år siden,” sige Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos www.boligsiden.dk.
Ser man på kvadratmeterpriser, er landejendommene nu billigst på Bornholm. Her koster det gennemsnitlige fritidslandbrug 7.800 kr. pr. kvm.
Men også i Nordjylland og Vestjylland finder man ganske lave kvadratmeterpriser, begge steder på godt 10.000 kr. pr. kvm. I Nordsjælland skal man derimod gennemsnitligt betale tre gange så meget pr. kvm. for en landejendom.
Midtsjællands Folkeblad, 1. sektion, side 13 (7. juni 2011)

Find mere om