Pressen uge 15: Sommerhuspriser falder og salget stiger

Foto: Boligsiden

Det er blevet billigere at købe sommerhus, og salget er steget. Til gengæld er der flere helårshuse, der står meget længe til salg. Og så er der nogle, der vil hæve skatten på boliger. Boligsiden.dk har plukket i pressens skriverier i ugen op til påske.

Sådan scorer du et billigt sommerhus

Hvis du overvejer at købe et sommerhus i påsken, så tøv ikke. Hvis blot du kigger dig for og vælger både område og hus med omhu, kan du score en lækker fritidsbolig til en god pris.
Og selv om der den seneste tid har været masser af advarsler om, at sommerhuspriserne ikke har nået bunden, så viser tallene sort på hvidt at spæde prisstigninger er begyndt at blomstre i nogle kommuner. Det indikerer ifølge seniorøkonom i BRFkredit Mikkel Høegh, at markedet er vendt i disse kommuner.
Det gælder blandt andet i Gribskov Kommune, Guldborgssund, Norddjurs og Skive.
I andre kommuner har prisfaldet siden 2007 været så stort, at Mikkel Høegh vurderer, at de er tæt på bunden. Det gælder blandt andet i Frederikssund, Holbæk, Svendborg, Vejle og Odder-kommuner …
– Det er blevet billigere at købe sommerhus, og der er solgt 14 procent flere sommerhuse i året første måneder sammenlignet med sidste år. Køberne er blevet mere realistiske, siger Mikkel Høegh som forklaring på, at det lysner på sommerhusmarkedet.
Og skal du på sommerhusjagt her i påsken så gå efter de huse, der er sat ned i pris. Tal fra Boligsiden.dk viser også, at af de 11.195 fritidsboliger, der er til salg i øjeblikket, er over 15 procent sat ned med mere end 10 procent.
– Der er et stort udbud og meget at vælge imellem. Og det er også muligt at forhandle sig til rabatter. Samtidig er priserne også markant lavere end for bare et par år siden. Men når det så er sagt, så er der stadig usikkerhed og udsigt til stigende renter, så derfor er det stadig et trykket marked, siger Steen Bocian, cheføkonom i Danske Bank.
Ekstrabladet.dk (17. april 2011)

Forældrekøb hitter igen

Under krisen var landets forældre ikke meget for at købe lejligheder til deres børn. Men nu går salget igen strygende. I flere af Københavns kvarterer er op mod hver tredje ejendomshandel et forældrekøb.
Forældre til børn, der skal studere i København er igen blevet en meget vigtig kundegruppe for byens ejendomsmæglerne.
Da krisen stod på fra 2007-2009, var der ikke mange, som kastede sig ud i et forældrekøb, men nu er der gang i markedet igen.
”I hvert fald en tredjedel af lejlighederne i City bliver solgt som forældrekøb. Det er meget sigende for hele København . Faktisk tror jeg, at andelen er endnu højere i andre kvarterer,” siger Kasper Bech, som er ejendomsmægler og medindehaver af Nyboligs City-, Vesterbro- og Christianshavnafdeling.
Og hos ejendomsmæglerkæden Home er man enig: ”Ifølge vores tal er det helt op mod 33 pct. af alle salg på Nørrebro og i Nordvestkvarteret, der er forældrekøb. Og på Frederiksberg er det op mod 20 pct. Og det er altså, når man tæller alle handler med,” siger Lars Nissen, som er partner i Home Bjerregaard & Co.
Han beskriver ’forældrekøberne’ som en broget flok.
”Forældrene er typisk ejerboligejere i forvejen. Nogle af dem bruger en del af deres friværdi til at finansiere købet af en lejlighed til deres barn. Men det er alle typer mennesker – dog med en overvægt af højindkomstgrupper.”
Da boligpriserne peakede i 2005, købte forældrene, ifølge Lars Nissen, næsten hvad som helst –
bare de kunne få fat i en lejlighed.
Sådan er det ikke i dag, hvor køberne har flere krav.
”Vi oplever i øjeblikket, at det tæller rigtig meget, at lejligheden er i god stand eller er nyopført. Det tiltaler forældrene, for de gider ikke at gøre for meget ved det,” siger Lars Nissen.
Også Kasper Bech oplever, at forældre vælger håndværkertilbud fra, fordi de vil have lejligheder uden for meget bøvl.
Urban, side 45 (15. april 2011)

Hver anden bolig til salg samler støv

Den senere tids bedring på boligmarkedet har ikke gjort indhug i den store pukkel af boliger, der har ligget længe til salg.
Nye tal fra boligsitet Boligsiden viser, at 46 procent næsten hver anden af boligerne på det danske boligmarked har stået til salg i 200 dage. Det koster mange boligsælgere dyrt, ikke mindst fordi lange liggetider øger risikoen for, at man må give et afslag i prisen for at komme af med sin bolig.
Ifølge tallene fra Boligsiden tegner der sig et billede af et marked, hvor en stor gruppe boliger samler støv på salgshylden, selv om salgstiderne generelt er faldet.
”Andelen af boliger, der har været udbudt til salg i mere end 200 dage, har været stabilt i snart to et halvt år – trods en generel bedring i boligmarkedet,” oplyser kommunikationsdirektør Birgit Daetz fra Boligsiden.
Ifølge hende skyldes tendensen blandt andet, at de fleste boligkøbere foretrækker de friske varer på ejendomsmæglernes hylder.
”Tallet hænger sammen med, at boligkøberne er mere interesserede i boliger, der har været udbudt kortere tid, og at der hele tiden kommer nye boliger på markedet. Bare inden for det seneste år er udbuddet af boliger steget med 5 procent,” siger Birgit Daetz.
Den højeste andel af lange liggetider finder man i Sydjylland og Vestjylland. I begge regioner udgør andelen af huse, der har været til salg i mere end 200 dage, hele 70 pct. af det samlede antal huse på markedet.
TV2/Finans Online (13. april 2011)

Løkke tvinges til at se på boligskat

De Radikale kræver, at fastfrysningen af ejendomsværdibeskatningen bliver ophævet.
Et af de største tabuer i dansk politik bliver ifølge Politiken onsdag en del af forhandlingerne om planen for Danmarks økonomi frem til år 2020, som regeringen skal forsøge at finde flertal for i løbet af de kommende uger.
Forud for forhandlingerne kræver de radikale, at regeringen går med til at fjerne boligejernes skattelettelse fra 2002, hvor skattestoppet fastfrøs ejendomsværdibeskatningen. En fastfrysning, som vismænd og andre økonomer kritiserer.
– Vi har hørt Kristian Thulesen Dahl (DF) sige, at alt er i spil i de kommende forhandlinger. Hvis alt er i spil, er det relevant at drøfte, om man skal blive ved med at give skattelettelser på boliger, som især kommer de allerrigeste boligejere til gode.
– Hvis man vil have en reel forhandling, må man acceptere, at forhandlingsparterne kommer med forskellige krav, siger Margrethe Vestager (R) til Politiken.
En ophævelse af skattestoppet på ejendomsværdiskatten vil ifølge de radikale give fire milliarder kroner til statens budget i 2020. I gennemsnit har danske boligejere hvert år siden fastfrysningen i 2002 fået 5000 kroner ekstra i lommen.
Selv om ændring af boligskatterne adskillige gange er blevet afvist af regeringen, er finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) nu åben for at lytte til andre partier.
Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) siger dog, at ”de radikale må skyde det ind, og så har vi heldigvis den mulighed, at vi kan skyde ting ned, hvis vi ikke er enige med dem”.
Det radikale krav kan altså også blive partiets undskyldning for at forlade forhandlingerne og dermed forblive loyal mod det røde regeringsalternativ.
Ritzaus Bureau (13. april 2011)

Grunde hårdt ramt af prisfald og momspligt

Salget af grunde styrtdykker og ligger nu på det laveste niveau i flere år efter ny momslov trådte i kraft 1. januar 2011. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk og Spar Nord, der har analyseret markedet. Og ifølge Spar Nord Skive ser prisfaldet ud til at fortsætte.
Nye tal fra Boligsiden.dk og Spar Nord viser, at den nye momsregel har alvorlige konsekvenser for markedet for grundsalg.
Salget af både helårs- og fritidsgrunde er styrtdykket, grundpriserne falder, og den gennemsnitlige liggetid er nu mere end halvandet år.
Ifølge Spar Nord Skive var der allerede sidste år en generel forventning om, at den nye momsregel ville få en negativ indvirkning på grundsalget. Man gik ud fra, at sælger og køber i praksis ville dele den nye momsforpligtigelse i forbindelse med et salg, og dermed ville grundpriserne alt andet lige stige med 10-15 procent. Det er bare ikke sket – tværtimod.
– Mens mange har forventet stigende priser på grunde som følge af den nye momspligt, så er der sket det stik modsatte, idet priserne på grunde nu falder markant, forklarer direktør Lars Thomasen fra Spar Nord Skive.
Februar-tal fra Boligsiden.dk, der omfatter alle handler af helårs- og fritidsgrunde via mæglere, viser, at den gennemsnitlige salgspris i februar 2011 var 936.947 kroner. For et år siden lå den gennemsnitlige salgspris på 1.112.499 kroner – altså et fald på 16 procent. Men den nye momsregel tilfører yderligere salt til såret, og prisfaldet er i praksis meget større: – Ud over at blive ramt af faldende priser, så skal grundsælgerne nu også aflevere 20 procent af salgsbeløbet til staten, bemærker Lars Thomasen.
Som følge af de generelle prisfald vil en byggegrund, der for et år siden havde en værdi på én million kroner, i dag være faldet med 16 procent til 840.000 kroner.
Men fordi prisen nu er inklusive moms, betyder det, at sælger kun står med 672.000 kroner, når momsen er betalt. Altså et samlet fald på 328.000 kroner svarende til 32,8 procent på bare et år.
Midt På Ugen, 1. sektion, side 28 (13. april 2011)

Mæglere venter forårs-fald på huspriser

Ejendomsmæglerne forventer faldende huspriser i foråret. Det viser ny undersøgelse fra ejendomsmæglerforening.
Hver fjerde ejendomsmægler forventer, at huspriserne falder i det kommende kvartal, mens kun syv procent tror, at der er prisstigninger på vej. Det viser en undersøgelse blandt landets mæglere.
De har generelt afdæmpede forventninger til boligmarkedet her ved tærsklen til andet kvartal. Undersøgelsen er lavet af Dansk Ejendomsmæglerforening.
– Mæglerne er blevet mere dystre i deres forudsigelser om boligpriserne, siger ejendomsmægler-foreningens formand, Steen Winther-Petersen.
Dette skyldes især, at renten på realkreditobligationer er steget. Det har øget udgifterne ved at sidde i en ejerbolig og betyder, at færre har råd til at købe.
Mæglernes afdæmpede forventninger afspejler også en usikkerhed, som de oplever ude i markedet blandt forbrugerne, påpeger mæglernes formand.
– Det kan lige nu blandt andet tilskrives den europæiske centralbanks renteforhøjelse og ikke mindst den hjemlige debat om at begrænse brugen af afdragsfrie og variabelt forrentede boliglån, siger Steen Winther-Petersen.
FyensStiftstidende.dk (12. april 2011)

Boligpriser ligger stabilt

Med over 77.100 boliger til salg er udbuddet på sit hidtil højeste. Alligevel er salgspriserne på ejerboliger på landsplan begyndt at stabilisere sig.
Det er konklusionen i Boligsidens opgørelse over boligmarkedet, der bygger på mæglernes indberetninger af de faktiske salgspriser for bolighandlerne frem til marts 2011.
Her fremgår det, at salgspriserne har nu ligget på et stabilt niveau gennem de seneste 12 måneder.
På landsplan ligger den gennemsnitlige pris for en kvadratmeter villa eller rækkehus nu på 11.780 kr. hvilket er stort set samme kvadratmeterpris som på samme tidspunkt i fjor.
”Salgspriserne på villaer og rækkehuse er kun faldet marginalt med 0,6 pct. på et år. Og ser man på udviklingen i marts måned, er de steget med 0,1 pct. Det er jo stabilitet, så det batter,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
Børsen.dk (11. april 2011)

Find mere om