Masser af parcelhuse fra 60erne og 70erne til salg

Foto: Boligsiden

31 pct. af alle enfamiliehuse, der står til salg hos de danske ejendomsmæglere, er bygget i perioden fra 1961 til 1980. I dele af Sjælland er andelen endnu højere. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.

Parcelhuset er igen hot blandt danskerne. Efter en årrække med økonomisk optur, hvor boligkøberne gik efter de dyre og mere eksklusive huse, er der igen fokus på opsparing, sund fornuft og en mere almindelig boligform.
Ejendomsmæglerne melder da også, at det i dag er mindre boliger og især de lidt ældre parcelhuse, der hitter på salgslisterne.

Den gode nyhed til boligkøberne er derfor, at det heldigvis er parcelhuset fra perioden i 60erne og 70erne, der dominerer på hylderne hos ejendomsmæglerne. Det viser tal fra www.boligsiden.dk, der har opgjort andelen af huse til salg på byggeperioder a 20 år.

”De ældre parcelhuse udgør i dag 31 pct. af alle de enfamiliehuse, der er til salg herhjemme. Det svarer til godt og vel 12.000 udbudte boliger. Men den store andel skal ses i sammenhæng med byggeboomet i 60erne, hvor den danske økonomi buldrede derudaf, og vi flyttede ud af byerne til en ny tilværelse med moderne parcelhus og egen have”, siger Boligsidens kommunikationsdirektør Birgit Daetz.

47 pct. i Østsjælland

I løbet af 60erne og 70erne blev der således opført omkring 460.000 parcelhuse rundt om i landet, og parcelhus og have er lige nøjagtig, hvad danskerne stadig foretrækker. Der er for tiden godt 12.000 huse fra ovennævnte periode til salg i Danmark.

I visse dele af landet er andelen af 60er- og 70er-huse til salg endog særligt stor. Det gælder især på Sjælland.

”I Østsjælland udgør 60er- og 70er-villaerne 47 pct. af det samlede antal huse, der er til salg. Dykker man ned i tallene på kommuneniveau, er andelen 60 pct. i Greve og 50 pct. i Lejre”, fortæller Birgit Daetz.

Også i Nordsjælland er der en overrepræsentation af ældre parcelhuse i boligudbuddet. Her er andelen 40 pct. for hele landsdelen, mens det i kommunerne Allerød, Egedal og Furesø er hvert andet hus til salg, der er opført mellem 1961 og 1980.

Også mange gamle huse

Efter disse huse er det husene, der er mere end 110 år gamle, som er hyppigst repræsenteret blandt landets udbudte villaer. Den gruppe udgør en andel på knap 15 pct. med en overrepræsentation i Vest- og Sydsjælland.

”Her er det knap hver fjerde hus til salg, der er opført før år 1900. Og alene i Guldborgsund Kommune er tre ud af ti huse til salg fra før 1900”, siger Birgit Daetz.

Ser man på 1980erne og 90erne er husene i denne byggeperiode repræsenteret med den mindste andel af det samlede villaudbud. Denne del udgør blot 7,6 pct.

”Mange familier, der har købt hus inden for de seneste 30 år, ser først nu deres børn flyve fra reden. Derfor har flytning til en anden og måske mindre bolig for dem næppe været et tema i mange år. Det kan være en del af forklaringen på, at der ikke er så mange af netop den type huse til salg”, slutter Birgit Daetz.

Fakta

Sådan fordeler udbuddet af villaer sig på opførelsesperioder

Klik her for at se fordelingen på landsdele og kommuneniveau

Kilde: Boligsiden.dk
Antallet af villaer i udbud på www.boligsiden.dk fordelt på opførelsesperiode og område, hvor kvadratmeterprisen er angivet.

Find mere om