Ejendomsmæglerne sælger over 4.000 andelsboliger om året

Foto: Boligsiden.

Salget af andelsboliger via ejendomsmæglerne er steget markant de seneste to år. Alene i 2009 steg salget med 171 pct. Det viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk. En uafhængig rådgiver mener, at andelsboligmarkedet rummer de bedste muligheder for den boligsøgende.

Markante prisstigninger de sidste fem år betyder, at landets andelsbolighavere får sværere og sværere ved at sælge boligen via de traditionelle kanaler som ventelister i andelsforeningen og opslag i supermarkedet. Derfor henvender stadig flere sælgere sig til ejendomsmæglerne, som dermed har fået en ny vare på hylderne. Det fremgår af friske tal fra landets mest besøgte boligportal, www.boligsiden.dk.

”Sidste år nåede antallet af solgte andelsboliger hos ejendomsmæglerne op på 4.450. Vi forventer, at tallet kommer til at ligge nogenlunde i det leje igen i år”, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Eksplosiv udvikling

Tallene skal ses i sammenhæng med, at der i 2008 ’kun’ blev solgt godt 1.600 andelsboliger hos landets ejendomsmæglere. I det lys er udviklingen nærmest eksplosiv. Det har stor betydning for mange ejendomsmæglere, som ellers har slikket sårene oven på finanskrisens udbrud.

”Der er omkring 200.000 private andelsboliger i landet, og langt de fleste ligger i København og Frederiksberg. Så i hvert fald i de to kommuner er andelsboligernes indtog på markedet mange steder livsvigtigt for mæglerne”, siger Birgit Daetz.

Set over de sidste tre år er der samlet set solgt 9.500 andelsboliger via mæglerne – heraf 5.600 alene i Københavns Kommune. Det er tal, der understreger boligtypens betydning for de storkøbenhavnske ejendomsbutikker.

Ifølge ejendomsmæglerkæden Nybolig er det fortrinsvis de faldende priser på andelsboliger, der trækker købere til. For nok steg priserne markant midt i årtiet som følge af nye, mere gunstige lånemuligheder for andelshaverne, men priserne har i det store hele fulgt udviklingen på markedet for ejerboliger. Her er priserne faldet med helt op til 30 pct. på ejerlejligheder i København.

Flere m2 for pengene i andelen

”Det er blevet billigere at købe en andelsbolig. Derfor oplever vi en stigende efterspørgsel både fra helt unge førstegangskøbere og singler, som bor til leje. Samtidig ser vi flere købere, der har nået pensionsalderen, og som nu skifter ejerboligen ud med en andelsbolig”, siger kommunikationschef Eva Nørgaard Petersen, Nybolig.

Ifølge hende er en af grundene til det stigende salg af andelsboliger, at det er lettere for køberne at finansiere købet af en andelsbolig sammenlignet med for eksempel købet af en ejerlejlighed. Man skal låne væsentligt færre penge, og man får flere kvadratmeter for pengene.

”Med andelsboligen får man samtidig mange af de fordele, som når man køber en ejerbolig. Det er muligheden for at spare op i boligen, mulighed for en økonomisk gevinst ved salg og mulighed for at belåne friværdien”, fastslår Nyboligs kommunikationschef, der siger, at efterspørgslen har medført, at flere andelsbolighavere sætter deres bolig til salg, og at der er over hele landet bygget mange nye andelsboliger.

Negativ omtale med positiv effekt

Men medaljen har også en bagside, for de nyetablerede andelsforeninger har medført skriverier i pressen, hvor øksen er blevet svunget over andelsboligmarkedet, fordi mange foreninger skulle være forgældede eller have en uhensigtsmæssig sammensætning af deres økonomi.

Hos andelsboligpris.dk, der lever af uafhængig rådgivning til købere og sælgere af andelsboliger, fortæller indehaver Henrik Grave, at omtalen af problemerne i en række nyere foreninger trods alt også har haft en positiv effekt; de boligsøgende forstår nemlig bedre, at man skal se sig godt for, når man køber andelsbolig.

”Jeg ser ingen grund til at forkaste tanken om at købe en andelsbolig, bare fordi nogle nye foreninger slås med problemer. Men jeg anbefaler heller ikke en naiv forestilling om, at alle andele er gode køb.”

Han understreger, at det handler om at få købt en fornuftigt prissat andelsbolig i en veldrevet forening.

Skal være bedre end ejerboligen

”Vores målestok er, at andelsboligen skal være mere fordelagtig end de sammenlignelige ejerboliger. Samtidig skal den kunne konkurrere med de bedste andele, vi har analyseret i det pågældende område. Det er lidt som hestespillet på Bakken og i Tivoli – andelen skal kunne ligge forrest i feltet, så er risikoen for et formuetab minimeret mest muligt. Med det rigtige forarbejde er der ingen tvivl om, at andelsboligmarkedet rummer de bedste muligheder på hele boligmarkedet for den boligsøgende”, fastslår Henrik Grave.

Indtil videre er der i 2010 solgt cirka 3.400 andelsboliger via landets ejendomsmæglere. Men tallet forventes altså at blive væsentligt højere. Det skyldes, at handlerne først bliver indberettet til Boligsiden, når de er endeligt gennemført – altså, når alle papirer, inklusive lån, er i orden og underskrevet. Det tager ofte tre måneder eller lidt mere. Alt i alt regner Boligsiden med, at salget i 2010 kommer til at matche det hidtil bedste år, nemlig 2009.