Bankerne siger igen ja til udlån

Foto: Boligsiden

Den værste usikkerhed i kølvandet på finanskrisen er væk, og boligkøberne får i stigende omfang atter ja til at låne i banken. Det har nogle sommerhuskøbere givetvis benyttet sig af i efterårsferien, for priserne stiger i oktober. Det er nemlig primært sommerhuse, der handles i oktober. Læs ugens udpluk fra avisbunken.

Flere sælger huset på grund af pengenød
Hvis kæresten smutter, eller jobbet ryger, må boligen nu oftere sælges. Det skriver Politiken søndag. På blot to år er der sket mere end en tredobling i andelen af boligejere, der sælger af pengenød.
Det viser en rundspørge foretaget af kæden EDC blandt 240 ejendomsmæglere.
Udviklingen sker, selv om renten er styrtdykket i samme periode.
”Men hvis man tjener mindre eller måske helt har mistet sit arbejde, oplever flere, at boligen alligevel bliver for dyr,” siger konsulent Birgitte Ringbæk fra EDC.
Mens det i 2008 var 4 procent, der solgte, fordi boligen var blevet for dyr, er det i dag 14 procent.
Den kraftige stigning i andelen af boligsalg på grund af pengenød kommer som en eftervirkning af krisens komme for to år siden, vurderer Danmarks største gældsrådgivning:
”Vi har de seneste år oplevet en stigning i sager, hvor folk må flytte fra huset, fordi de ikke længere har råd. Folk har under opsvinget fået lov at låne mere, end de kunne afdrage,” siger Sandy Madar, der står i spidsen for Gældskompagniet og Den Sociale Retshjælp.
Det rammer især hårdt blandt folk, som ellers har levet velstillede liv, siger hun:
”For mennesker med job og uddannelse er det forbundet med skam at måtte sælge huset på den måde. Når de kommer til os, har mange af dem end ikke fortalt deres nærmeste familie, hvilken situation de står i. Det gør særlig ondt, fordi det er ens hjem – ens base – som bliver taget væk.”
Epn.dk (24. oktober 2010)

Boligsalg for 1,6 mia. på Danmarks 10 dyreste veje
På under tre år er der solgt huse til en samlet salgspris på over 1,6 mia. kr. på de 10 dyreste veje i landet. De kosteligste adresser ligger alle i rigmandskvartererne nord for København.
Det viser en opgørelse, som www.boligsiden.dk har lavet. Her ses det, hvor mange penge, der præcis er blevet solgt villaer for på landets dyreste veje.
”Siden starten af 2008 er der solgt villaer for godt 1,6 mia. kr. på landets 10 dyreste veje. Det drejer sig om i alt 104 hushandler, der er gennemført inden for de seneste knap tre år,” fortæller kommunikationschef hos www.boligsiden.dk Birgit Daetz.
Top 10 udgøres udelukkende af veje i de to nordsjællandske kommuner Gentofte og Rudersdal, og den absolut dyreste vej er ifølge boligsiden Skodsborg Strandvej.
Her ligger den gennemsnitlige salgspris på knap 19,1 mio. kr. for de 16 huse, der er solgt siden 2008. Det svarer til en samlet salgspris på godt 535 mio. kr.
Borsen.dk (23. oktober 2010)

Boligkøbere får igen ja i banken
Bankerne har genvundet tilliden til landets boligkøbere, som nu oplever langt større imødekommenhed, når der skal lånes penge til drømmehuset.
Bankernes fornyede villighed til at låne ud har flere steder i landet været med til at skubbe det trængte boligmarked i gang, oplyser ejendomsmæglerne.
”Vi oplever klart en større imødekommenhed i bankerne. 9 af 10 købere får et positivt tilsagn. Da det var værst, kunne vi slet ikke få noget igennem, hvis vi endelig fandt en køber,” siger Home-mægler Lone Bøegh, som ejer en stribe ejendomsmæglerforretninger i Nordsjælland.
Mæglerkæden Et Godt Hjem fra Middelfart er stadig mærket af krisen, men det er ikke længere bankernes skyld.
”Vi kunne fornemme en udlånsskræk under krisen, men det er blødt op igen. Det er ikke det, der gør, at markedet stadig ikke er blevet bedre,” siger Bo Harder, direktør i Et Godt Hjem.
Ifølge Danske Bank har mange familier klaret sig bedre gennem krisen, end man på forhånd havde frygtet, og det har øget deres lyst til at låne.
”Men bankerne har også blødt op. Vi var ekstra forsigtige på toppen af krisen, for ingen anede, hvor det bar hen. Der var en usikkerhed, og nogle har følt, at vi var ekstra besværlige,” siger Pia Højrup Clausen, underdirektør i Danske Bank.
De lempeligere kreditvilkår bunder ifølge bankernes interesseorganisation, Finansrådet, i, at det går bedre med økonomien og boligmarkedet.
”Vi har haft halvandet år med svagt stigende boligpriser, og ledigheden er ikke steget så meget som frygtet. Derfor ser vilkårene bedre ud for boligejerne,” siger Niels Storm Stenbæk, cheføkonom i Finansrådet.
Epn.dk (22. oktober 2010)

Fart over salget på sommerhuse på den jyske vestkyst
Det går hurtigt på den jyske vestkyst, når sommerhuset sættes til salg.
Det viser en ny opgørelse fra landets største boligportal, Boligsiden.dk. Syv ud af landets 10 såkaldt hurtigste veje ligger således på vestkysten.
Øverst på salgslisten er Pøt Strandby i Juelsminde. Her er salgstiden helt nede på 99 dage.
”Det er et meget attraktivt sommerhusområde, hvor man kan få solgt sit fritidshus på under fire måneder”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
”Med en salgstid på 99 dage er det en meget stor forskel i forhold til landsgennemsnittet, hvor det tager tre gange så lang tid”, siger hun med henvisning til landsgennemsnittet på 296 dage.
Birgit Daetz vurderer, at især adgangen til hav er årsagen til, at sommerhusene i det jyske går som varmt brød.
I mæglerkæde Home er man ikke nødvendigvis overrasket over den nye opgørelse, hvor vestkysten ligger i top.
”Der er fantastiske naturområder, og der ligger sommerhuse, hvor der kan være et godt udlejningspotentiale”, siger kommunikationskonsulent Michael Dalsager.
”Men der ligger jo også sommerhuse langs vestkysten, som rigtig mange bare selv vil bo i og bruge”.
Michael Dalsager peger desuden på, at der på vestkysten også findes mange sommerhuse til salg med en lang såkaldt liggetid, det vil sige salgstid.
”Det er ikke alle sommerhuse på vestkysten, der bliver solgt lige med det sammen. Så tallene er også et udtryk for, at når der så er nogle attraktive huse til salg, så slår køberne til lige med det samme.”
Men som udgangspunkt bør sommerhusejere, der vil sælge, væbne sig med tålmodighed, mener Birgit Daetz fra Boligsiden.dk
”Generelt skal man have tålmodighed, når man skal sælge sit fritidshus, men hvis man er så heldig at have et fritidshus ved den jyske vestkyst, så behøver man jo ikke at være helt så tålmodig.”
Den gennemsnitlige salgstid for fritidshuse ligger på 296 dage, viser opgørelsen fra Boligsiden.dk
Den bygger på indrapporteringer fra alle landets mæglere siden 1. oktober 2009 og frem til i dag.
Pol.dk (21. oktober 2010)

Hver femte bolig tager over et år at sælge
Nye tal fra Boligsiden viser, at hver femte bolig, der er til salg, har en liggetid på mere end et år.
Har du en bolig til salg, kan du godt læne dig tilbage i sofaen. Hver femte bolig, der er til salg i øjeblikket, tager nemlig over et år at sælge. Det viser nye tal fra Boligsiden.
For et år siden drejede det sig kun om hver ottende bolig. Dermed er et stigende antal boliger hægtet af den positive udvikling, som ellers præger boligmarkedet.
– At tallet er stigende, hænger sammen med, at boligkøberne er mere interesserede i boligerne, der har været udbudt kortere tid, forklarer Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden i en pressemeddelelse.
– Indrapporteringer fra mæglerne om de gennemførte bolighandler i september viser nemlig, at det kun er 16 procent af de handlede boliger, der har været udbudt i mere end et år. Derfor er et stigende antal boliger altså længere tid om at blive solgt.
Der er dog store regionale forskelle. Værst står det til på Bornholm, i Nord- og Vestjylland og på Lolland, Falster samt på Vestsjælland, her er den højeste andel af boliger med en liggetid på over et år. Omkring København og Århus sælges boligerne hurtigere.
– Det er karakteristisk for situationen på boligmarkedet lige nu, at det er i København og omegn samt i Århus, at vi ser færrest boliger, som får lov til at ligge i mere end et år. Samtidig går det mere trægt i kommuner som Lemvig og Lolland, hvor andelen af boliger med en liggetid på over et år er på henholdsvis 40 procent og 37 procent, siger Birgit Daetz.
Tallene bygger på udtræk af liggetider på samtlige villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, andelsboliger og villalejligheder registreret på www.boligsiden.dk.
Bt.dk (20. oktober 2010)

Villasælgere skifter oftest mægler
Er det købernes, ens egen eller mæglerens skyld, at man ikke kan få boligen solgt? Hver tiende hussælger vælger at bebrejde sidstnævnte og lade en ny mellemmand stå for salget. Det viser en ny undersøgelse fra Boliga.
9,9 procent af de villaer, der ligger til salg i øjeblikket, har været gennem et mæglerskift, mens det tilsvarende tal for ejerlejligheder er 5,4 procent og for andelslejligheder 5,8 procent.
På markedet for fritidshuse og rækkehuse er sælgerne heller ikke nær så utålmodige som villasælgerne, idet man her har skiftet mægler i henholdsvis 6,8 og 6,9 procent af tilfældene.
Undersøgelsen viser også, at boligsælgerne i langt de fleste tilfælde er enige om at sænke prisen i forbindelse med mæglerskiftet, nærmere bestemt 77,7 procent af gangene, mens der til gengæld er stor forskel på, hvornår man vælger at udskifte mægleren.
For eksempel går der 402 dage – eller det der svarer over 13 måneder – før sælgere af fritidshuse hyrer en ny mand til salget, hvorimod sælgere af andelsboliger har mistet tålmodigheden efter 261 dage, ca. ni måneder.
Sælgere af rækkehuse placerer sig som de næstmest tålmodige med 316 dage, mens villassælgere (316 dage) og ejerlejlighedssælgere (272 dage) kommer ind på de følgende pladser.
Finans.tv2.dk (20. oktober 2010)

Efterårsferien presser prisen op på sommerhuse
Det kan være lidt håndører at tjene, hvis man sælger sit sommerhus i oktober.
Det viser en ny opgørelse fra landets største boligportal, Boligsiden.dk
”I 2008 og 2009 har vi set, at kvadratmeterprisen på sommerhuse stiger i oktober måned. Og allerede nu ser vi de første signaler fra mæglerne om, at det samme sker i år”, siger Birgit Daetz, kommunikationschef Boligsiden.dk
Efterårsferien, der netop falder i oktober måned, er formentlig forklaringen, vurderer Birgit Daetz.
”Mange har fri og lejer måske et sommerhus eller tager på tur. Det at man har god tid gør måske, at nogle føler sig mere fristet end normal til at købe et fritidshus”, siger hun.
I mæglerkæden Home har man yderligere en forklaring på, at kvadratmeterprisen tilsyneladende får en nyk opad i oktober.
”Det kan skyldes, at det er en anden type boliger, der bliver handlet i den måned”, siger kommunikationskonsulent Michael Dalsager og fortsætter:
”Det kan for eksempel være, at der i oktober bliver handlet flere af de lidt bedre fritidshuse eller bare flere fritidshuse i de lidt dyrere sommerhusområder som for eksempel vestkysten.”
Han peger samtidig på, at det typisk ikke er oktober måned, hvor der bliver solgt flest fritidshuse, men derimod juni.
For oktober måned i år ligger den gennemsnitlige kvadratmeterpris for solgte fritidshuse indtil videre på 20.879 kroner, viser indrapporteringerne fra mæglerne til Boligsiden.dk
Pol.dk (20. oktober 2010)

Find mere om