Hver anden køber vælger en bolig med højst 6 måneders liggetid

Foto: Boligsiden

55 pct. af de boliger, der blev solgt i september, havde stået til salg i højst et halvt år. Til gengæld står en voksende andel af boligerne til salg i mere end et år, før de bliver solgt.

Der er tegn til ’klassedeling’ på boligmarkedet. Nye tal fra Boligsiden viser nemlig, at mere end hver anden bolig, der blev solgt i september, kun nåede at stå til salg i indtil seks måneder.
Omvendt er der flere boliger i dag, som står til salg i mindst et år, når man sammenligner med sidste år.

”Helt præcis stod 55 pct. af de solgte boliger i forrige måned højst til salg i et halvt år. Heraf blev halvdelen – altså godt en fjerdedel af alle månedens boligsalg gennemført i løbet af tre måneder”, fortæller kommunikationschef Birgit Daetz.

Det er den gode historie; den mindre gode er, at hver femte bolig, som stadig venter på en køber, har stået til salg i mindst et år. For et år siden gjaldt det kun hver ottende bolig. Dermed er et stigende antal boliger hægtet af den positive udvikling, som boligmarkedet ellers er inde i.

Københavnere trækker i positiv retning

”Når antallet af boliger, der har været til salg i mere end et år er steget, skyldes det, at boligkøberne går efter de boliger, der har været udbudt i kortere tid. Ejendomsmæglernes indrapporteringer viser nemlig, at det kun er 16 pct. af de handlede boliger, der har været udbudt i mere end et år. Derfor er et stigende antal boliger altså længere tid om at blive solgt”, forklarer Birgit Daetz.

Forklaringen er blandt andet, at især boligsælgerne i hovedstadsområdet og Nordsjælland er blevet gode til at sætte en skarp pris, som køberne kan forstå. Og Boligsidens tal viser da også, at det er de nævnte dele af landet, der præger den positive del af statistikken. Ser man for eksempel alene på København By, stod knap 40 pct. af de solgte boliger således kun til salg i tre måneder. Ser man over et halvt år var tallet flotte 70 pct.

Færre købere giver langsommere salg

Andre steder i landet går boligsalget imidlertid mere trægt. Det har en af landets store ejendomsmæglerkæder en forklaring på.

”Boligmarkedet har det stadig ikke for godt i de fleste dele af landet, og det hænger til dels sammen med, at der er færre købere end i for eksempel storbyerne. Der har der til gengæld været et massivt prisdyk i hovedstadsområdet og til dels også i Østjylland omkring Århus. Så hér er boligsælgerne nu blevet meget skarpere til at sætte den rigtige pris, og derfor er køberne der”, fortæller kommunikationschef hos DanBolig Uffe Vind.

Han mener imidlertid, at man skal se udviklingen på boligmarkedet i et større perspektiv, og at ’det forsømte’ givetvis bliver indhentet før eller siden.

Priser for høje i København

”Markedet bevæger sig i ryk i disse måneder. Ind i mellem er der fremdrift, hvorefter der bremses lidt op. Vi kan se, at priserne i hovedstaden nu er ved at komme for højt op igen. Der er atter færre købere. Så når den del af markedet kommer i gang igen, tror jeg, man vil se, at der bliver samlet op på de boliger, der har stået længe til salg”, vurderer Uffe Vind.

Der er med andre ord kængurubenzin på tanken, hvorfor motoren sprutter, og boligmarkedet hakker lidt i det. Så indtil videre er boligmarkedet opdelt i et segment, hvor hver anden bolig bliver solgt inden for et halvt år i udbud, mens en stigende andel – nu 20 pct. – må se i øjnene, at de rgår mindst et år med at få huset solgt.

Tallene bygger på udtræk af liggetider på samtlige villaer, rækkehuse, ejerlejligheder, andelsboliger og villalejligheder, der er registreret på www.boligsiden.dk samt på indrapporterede salgsdata fra landets ejendomsmæglere, svarende til minimum 80 pct. af mæglerne.

Find mere om