Rekordbilligt at være boligejer

Foto: Boligsiden

Der er mere bevægelse i boligmarkedet, hvilket resulterer i flere handler. Samtidig viser det såkaldte boligbyrdeindeks, at det har aldrig har været billigere at være boligejer. Og mange får et sidste prisafslag på boligen. Læs i udpluk hvad pressen skrev om boligmarkedet i seneste uge.

Vandkanten koster kassen

Ikke overraskende er prisen høj, hvis man ønsker at bo helt ned til vandkanten.
Nye tal fra www.boligsiden.dk viser, at villaer til salg med en beliggenhed mindre end 100 meter til kysten i gennemsnit er dobbelt så dyre, som en ordinær villa.
De allermest kystnære villaer har en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 27.049 kroner. Men kan man tage til takke med at nyde havudsigten fra et par hundrede meters afstand, bliver det allerede 28 procent billigere med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 19.499 kroner på huse i 100 – 200 meters afstand fra kysten.
– Beliggenheden er afgørende for prisen, og ønsker man at blive direkte nabo til strand og vand, er det nødvendigt at indstille sig på høje priser.
Men går man blot lidt længere ind i landet, falder priserne hurtigt. Faktisk kan man spare omkring 52 procent – i gennemsnit 2.566.207 kroner – bare ved at købe en villa, der ligger mellem 200 – 500 meter fra kysten, siger kommunikationschef hos www.boligsiden.dk Birgit Daetz …
Vil man gerne bo tæt på vandet, men ikke lige har den slags penge, er der håb, hvis man vender blikket mod Ærø, hvor der ikke er ret langt til vandet for hovedparten af beboerne.
Her kan du købe en større landvilla med udsigt til Noret og det sydfynske Øhav nær Ærøskøbing for knap en million kroner.
Selv om udsigten til vand på Ærø ligger i den billige ende, kan priserne ikke helt konkurrere med Nakskov og Bornholm, hvor huse med mindre end 100 meter til vandet kan fås for under 500.000 kroner.
Fyens Stiftstidende, bogodt, side 34 (19. september 2010)

Mange får et sidste prisafslag på boligen

Det er en kendt sag, at prisen på boliger ofte bliver sat ned i løbet af salgsperioden. Hvor meget kan man selv forvisse sig om på diverse hjemmesider som Boligportal.dk, Boligsiden.dk og Boliga.dk.
Til gengæld er det ikke lige til at se, om der også bliver givet nedslag i forbindelse med selve handelen. Og i givet fald hvor meget.
Men nu har EDC-kæden undersøgt 7.000 boligsalg fra 2010 og analyseret forskellene mellem boligens seneste udbudspris og den pris, som boligen rent faktisk blev handlet til.
Undersøgelsen viser, at der i de 7.000 bolighandler i gennemsnit er givet et sidste afslag på knap seks procent af den sidste udbudspris, svarende til et økonomisk afslag på 90.692 kroner i gennemsnit.
Størst rabat på sommerhuse Fordelt på boligtyper er der i de 7.000 undersøgte handler opnået en rabat på 5,8 procent på villaer og rækkehuse, 4,4 procent på ejerlejligheder og 6,9 procent på fritidshuse.
”I medierne hører vi ofte om enkeltsager i den helt dyre prisklasse, hvor prisen er sat flere millioner ned. Men det er jo ikke det, der præger hverdagen i de cirka 1.400 mæglerbutikker landet over,” siger Birgitte Ringbæk, kommunikationskonsulent i EDC.
Undersøgelsen viser, at næsten fire ud af fem handler ender med et ekstra afslag i prisen.
I 2010 er kun to procent af boligerne indtil videre solgt dyrere end prisen i salgsopstillingen.
Søndagsavisen, 1. sektion, side 25 (19. september 2010)

Huspriserne skal falde endnu mere

Søndagsavisen har i samarbejde med Boligportal.dk beregnet den såkaldte ‘pris/leje-ratio’ – forholdet mellem huspriser og husleje, og resultatet viser, at priserne fortsat er overvurderede – ikke mindst i Århus og i Storkøbenhavn.
”Beregningerne bekræfter, at der stadig venter en ordentlig lussing flere steder i landet,” siger Jakob Brøchner Madsen, professor i økonomi ved Copenhagen Business School til Søndagsavisen.
Pris/leje-ratioen er udtryk for forholdet mellem huspriserne og den årlige husleje i en tilsvarende bolig. Det er en ofte benyttet målestok for boligprisernes tilstand i USA, men det er første gang, den er beregnet herhjemme.
Er værdien på 18 eller derover, siger tommelfinger-reglen, at huspriserne fortsat er alt for høje i forhold til, hvad en lejer betaler i husleje for en tilsvarende bolig. Først når værdien falder til under 15, mindskes risikoen for, at huspriserne vil falde yderligere.
Søndagsavisens og Boligportals beregninger viser, at pris/leje-ratioen i andet kvartal i år var på 20,7 i Århus og på 17,7 i hovedstadsområdet. Det betyder, at huspriserne skal falde henholdsvis 27 og 15 procent mere i de to byer, før priserne er nede i det normale, historiske leje.
I Aalborg lyder det forventede prisfald på 9 procent.
”Det er ikke til at sige, om det vil ske inden for et, to eller fem år. Faktisk kan huspriserne godt stige en smule endnu, som vi også ser nogle steder i øjeblikket, på grund af de helt urealistisk lave renter. Men så begynder det også at ligne en egentlig prisboble igen,” siger Jakob Brøchner Madsen.
Jakob Brøchner Madsen var den første herhjemme til at forudse, at boligboblen i midten af 00’erne ville briste, mens andre økonomer fortsat var forblændet af det økonomiske opsving. Alligevel tvivler økonomerne også denne gang på, at han vil få ret.
”Vores modeller viser, at vi i dag er tilbage på det naturlige niveau på landsplan. Vi regner faktisk med, at huspriserne på landsplan vil stige med et par procent om året de næste par år. Men regionalt kan der godt være områder, hvor priserne skal falde yderligere,” siger Jan Størup, seniorøkonom i Nordea.
Epn.dk (18. september 2010)

Hussalg hurtigst i udkantskommuner

Selv om der er mange problemer, kan det i nogle tilfælde godt være en fordel at bo i en såkaldt udkantskommune.
Det gælder eksempelvis, hvis man skal sælge sit hus.
Dels går det går hurtigere, end hvis man boede i en af de øvrige kommuner, dels er afslaget i prisen mindre, og dels er der større sandsynlighed for, at salget rent faktisk lykkes.
Det viser en undersøgelse fra Boliga, som har sammenlignet de hushandler, der har fundet sted i år, i de 16 udkantskommuner med landets øvrige kommuner.
Salgstiden på en villa i en udkantskommune er i gennemsnit 137 dage mod 157 dage i de øvrige kommuner.
Det gennemsnitlige afslag ved en bolighandel i udkanten er 6,1 procent af udbudsprisen mod 6,3 procent i det øvrige land.
Endelig fastslår undersøgelsen fra Boliga, at der i udkantskommunerne bliver solgt flere villaer i forhold til udbuddet end i resten af landet.
– Grunden til, at prisafslagene er mindre i udkantskommunerne, er antagelig, at hussælgerne også før krisen var mere realistiske med prisen. De steder, hvor priserne steg hurtigst i de gode tider, er også de steder, hvor de nu falder hurtigst, siger Ricco Zuschlag, direktør for Boliga.
Nordjyske Stiftstidende, 1. sektion, side 40 (16. september 2010)

Home: Fortsat svært at være boligsælger

Ifølge ejendomsmæglerkæden Home var der på landsplan praktisk talt ingen udvikling i hverken huspriserne eller lejlighedspriserne i august.
Det fremgår af Homes seneste boligprisindeks, som er udarbejdet i samarbejde med mæglerkædens ejer, Danske Bank.
Således steg huspriserne på landsplan og sæsonkorrigeret med marginale 0,1 pct., mens lejlighederne i gennemsnit faldt 0,1 pct.
Dermed er boligpriserne ifølge Homes opgørelse de seneste to måneder stabiliseret efter en periode på fire måneder med tendens til svagt faldende priser.
Home mener at kunne fornemme fremgang i boligmarkedet, der understøttes af de rekordlave renter og en tilsyneladende nationaløkonomisk stabilisering. Dog er der fortsat et stykke vej til op til et normalt niveau for boligsalget.
”Mange faktorer er positive, men meldinger fra vores ejendomsmæglere tyder på, at mange boligkøbere ikke er helt overbeviste endnu. Tilliden til boligmarkedet mangler lige et nøk mere opad,” siger Michael Dalsager, informationsmedarbejder i Home.
Han peger på, at det for hussalgets vedkommende er begynder-boliger i den billige ende, der er flest købere til i øjeblikket.
“Førstegangskøberne er optimistiske, men også meget realistiske. Når det handler om de dyrere og større boliger, så mangler der fortsat flere købere, selv om der også her er sket en bedring. Det er typiske 2-3-gangskøbere, der sælger for at købe noget større eller mindre, men de er usikre,” lyder det fra Michael Dalsager.
Epn.dk (16. september 2010)

Hver tredje bolig til salg har energimærke

Klimabevidstheden er for alvor ved at trænge ind i de danske stuer, og selvom de nye energimærkningsregler blev mødt med en vis skepsis til at begynde med, ser tvivlen ud til at være manet i jorden her to måneder efter, at de nye regler trådte i kraft den 1. juli.
Ud af de i alt omkring 76.000 boliger til salg i hele landet på www.boligsiden.dk, er nu mere end 23.000 boliger energimærket – svarende til omkring 30 pct. af alle boliger til salg.
– Næsten hver tredje bolig til salg har i dag energimærke. Det skyldes, at mange af de boliger, der er blevet sat til salg før reglen trådte i kraft, er blevet energimærket, selvom de ikke er omfattet af de nye regler. Det er en klar indikation af, at boligsælgerne har taget de nye regler til sig, siger Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.
I alt har 16.300 boligsælgere, som har sat deres bolig til salg før den 1. juli, fået energimærket deres bolig, selv om de ikke var omfattet af reglerne. I dag er der cirka 11.000 af disse boliger, som fortsat står til salg på www.boligsiden.dk.
– De boligsælgere, der har haft deres bolig til salg, før de nye regler trådte i kraft, ser uden tvivl en fordel i, at energimærkningen fremgår af boligannoncen – det er ganske enkelt et vigtigt parameter i konkurrencen med de øvrige boligsælgere, siger Birgit Daetz.
Samlet set er der i dag energimærke på cirka 17 procent af alle de boliger, som er lagt på www.boligsiden.dk inden den 1. juli.
Sydkysten, 3. sektion, side 2 (14. september 2010)

Boligsalg boomer på nettet

Hverken samtalekøkkener, nyrenoverede børneværelser eller funklende nye terrassefliser kunne lokke boligkøbere op af sofaen sidste år.
Det resulterede i, at halvdelen af de håbefulde boligejere trak deres salgsannonce tilbage fra nettet. Men nu viser en ny analyse fra Realkreditrådet, realkreditinstitutternes brancheforening, at boligkøberne er begyndt at bevæge sig.
– Der er flere handler, og flere nye boliger kommer på internettet med en salgsopstilling end sidste år, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.
Rådets nye tal viser, at to ud af tre af de salgsannoncer, som er forsvundet fra nettet i løbet af det første halvår i 2010, nu kan spores i et ejendomssalg.
Som Ekstra Bladet har berettet tidligere, så er det lige nu rekord-billigt at være boligejer.
Det såkaldte boligbyrdeindeks, der viser de økonomiske omkostninger ved at være boligejer, har aldrig været lavere – ikke mindst på grund af tidens lave rente …
Der blev i snit nedtaget 6900 salgsannoncer på parcel- og rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse fra internettet om måneden i 2009. Gennemsnittet lå på 6300 i 1. halvår 2010.
Antallet af ejendomshandler er steget fra 3700 til 4200 om måneden i samme periode, viser Realkreditrådets beregninger.
De positive takter er mest udbredt i København og Østsjælland.
Inden for parcel-og rækkehuse har der i Københavns omegn været et fald på 27,3 procent fra august 2009 til august 2010 i antallet af salgsannoncer, der blev taget af nettet …
– Det spiller en gevaldig rolle, at renten lige nu er historisk lav. Vi ser en større efterspørgsel og et lavere udbud. Sælgerne vejrer dermed morgenluft og trækker lige vejret en ekstra gang, inden de giver nedslag i prisen, siger Steen Winther-Pedersen formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.
EkstraBladet.dk (14. september 2010)

Find mere om