Køb ejerlejlighed til barnet for under 300 kr. om måneden

Foto: Boligsiden

Med priser på helt op til 4.000 kroner for et kollegieværelse kan det snildt betale sig at investere i en ejerlejlighed, som man lejer ud til sit studerende barn. Faktisk kan der være penge at hente i det lange løb.

52.500 unge starter i disse dage på en videregående uddannelse. Det er det højeste antal nye studerende nogensinde. Samtidig med studiestart går jagten på en god studiebolig ind i sin sidste, hektiske og afgørende fase.

For mange er det svært at få en god kollegiebolig, en lejelejlighed eller bare et værelse til leje hos en privat udlejer. Tidligere år har situationen været så slem, at enkelte unge har valgt at starte studietiden i telt og sovepose, for eksempel på Bellahøj Camping i Københavns Nordvestkvarter. Bestemt ikke nogen ideel start på de vigtigste og hårdeste år af ens uddannelsesliv.

Heldigvis er der andre muligheder end kollegieværelse eller telt og sovepose. Forældre til studiesøgende børn kan nemlig for ganske lave udgifter med fordel investere i en lejlighed, som de så lejer ud til barnet og måske en studiekammerat. Senere kan lejligheden overdrages til barnet på ganske fornuftige vilkår.

Større fordel end længe har set

Prisfald på helt op imod 30 pct. på ejerlejligheder i eksempelvis København kombineret med rekordlav rente betyder, at det er mere fordelagtigt at investere i en forældrekøbt ejerlejlighed, end vi længe har set.

Ifølge beregninger som Nordea har foretaget for DanBolig, kan de månedlige udgifter til et forældrekøb ligge helt nede på 276 kroner for en lejlighed, der koster omkring 1,1 mio. kr. Udgifterne afhænger af den låntype, man vælger, hvor meget barnet skal betale i husleje og den skatteordning, man foretrækker.

”Skattelovgivningen åbner for tre ordninger med hver sine fordele og ulemper. I vores regneeksempel har vi gået ud fra virksomhedsskatteordningen, som er den, de fleste vælger”, fortæller Nordeas senioranalytiker Troels Theill Eriksen.

I sine beregninger tager Troels Theill Eriksen altså udgangspunkt i en ejerlejlighed til lige over en million, hvilket svarer til en lejlighed på 40-50 kvm afhængig af beliggenheden.
Hvis man finansierer købet med et fastforrentet afdragsfrit lån og indregner rente- og fællesudgifter samt ejendomsskat, og barnet betaler 4.000 kroner i husleje om måneden, er forældrenes månedlige udgifter efter skat på 980 kroner.

Del lejligheden og spar husleje

Vælger man i stedet et afdragsfrit F5-lån med fast rente i fem år, kommer udgifterne helt ned på de førnævnte 276 kroner efter skat.

Nu lyder en husleje på 4.000 kroner om måneden måske høj, men det er ikke ulig det, man kommer til at betale for de dyreste kollegieboliger i for eksempel København. Og så kan man jo overveje at dele lejligheden med en studiekammerat og dermed mindske huslejen.

”Med til historien hører også, at – alt afhængig af barnets indkomst – kan det være muligt at få boligsikring som tilskud til huslejen”, fortæller Troels Theill Eriksen.

Gunstige vilkår ved salg

Nordea regner ikke med, at priserne på ejerlejligheder falder yderligere; tværtimod peger de på, at priserne nu stiger mange steder og forventer, at de vil fortsætte med at stige i de store studiebyer, om end i moderat tempo. Viser disse forventninger sig at holde stik, kan der endda være en fremtidig gevinst at hente på et forældrekøb. Et forhold, som Nordea har udeladt i sine beregninger.

”Der er naturligvis ingen garanti for, at der er en gevinst at hente ved et fremtidigt salg af forældrekøbet; det må man gøre op med sig selv, om man tror på. Den vigtigste grund til et forældrekøb skal være ønsket om at hjælpe sit barn med en god studiebolig. Får man så senere en fortjeneste ved et salg, skal man betale skat af denne. Men man kan også vælge at sælge til sit barn til en pris, der ligger 15 pct. under den offentlige vurdering”, siger Troels Theill Eriksen.

Derudover er der flere andre muligheder som for eksempel at splitte lejligheden op og dele den mellem flere børn. Endvidere kan man oprette et familielån, hvor barnet låner pengene til boligen af sine forældre og køber lejligheden, men først betaler den dag, lejligheden sælges igen.

Spørg en revisor

Men inden man kaster sig ud i et forældrekøb, er det en god idé at rådføre sig med en revisor eller anden økonomisk rådgiver.

Hvad kan jeg få for op til 1,1 mio kr. ?
Se de største lejligheder i København, Århus, Ålborg og Odense

København og Frederiksberg kommune:
Adilsvej 9a, 2000 Frederiksberg
Ahornsgade 1, 2200 København N
Kastruplundgade 68, 2770 Kastrup
Centerparken 10, 2500 Valby

Århus C:
Saltholmsgade 33, 8000 Århus C
Tøndergade 86, 8000 Århus C
Møllevejen 21, 8000 Århus C
Skovvejen 44C, 8000 Århus C

Odense kommune:
Heliosvænget 48, 5250 Odense SV
Heliosvænget 40, 5250 Odense SV
Heliosvænget 50, 5250 Odense SV
Lotusvej 16, 8000 Århus C

Aalborg By:
Blomstermarken 99, 9000 Aalborg C
Filstedvej 12, 9000 Aalborg C
Blomstermarken 117, 9000 Aalborg C
H. C. Andersens Vej 14, 9000 Aalborg C