Boligpriser kan stige om et år

Foto: Boligsiden

Ifølge en analyse fra Finansministeriet vil boligpriserne være stabile året ud. Herefter vil de stige over de kommende to år – forudsat at renten holder sig i ro i år. Boligsiden har bladret i avisbunken og bringer udpluk af sidste uges pressedækning af boligmarkedet.

Boligpriser kan stige om et år

Om et års tid kan det danske boligmarked opleve prisstigninger igen. Sådan lyder vurderingen i en ny analyse fra Finansministeriet, baseret på en udbuds- og efterspørgselsmodel, som økonom Michael Skaarup har opstillet.
– Boligpriserne vil være nogenlunde stabile gennem 2010 for derefter at begynde at stige i 2011 og 2012, siger Michael Skaarup til RB-Børsen og understreger, at der er tale om reale boligpriser, som er renset for inflation.
Forudsætningerne for beregningerne er, at renterne ligger nogenlunde uændret resten af 2010, mens de begynder at stige langsomt i 2011 og 2012.
– Selvom renterne vil stige, kan man stadig regne med, at boligpriserne også vil stige. For det renteniveau, der vil være, vil stadig være meget lavt historisk set. Omkostningerne ved at bo i et hus har stort set ikke været lavere de sidste 40 år. Finanskrisen har givet et hug til boligpriserne, men med de meget lave renter, kan man godt forvente, at boligpriserne vil stige svagt til moderat, siger Michael Skaarup.
Han fremhæver, at økonomiske modeller er behæftet med usikkerhed, en usikkerhed, der i øjeblikket er større end normalt.
– Men på baggrund af, hvordan boligmarkedet normalt har reageret på renter, så burde boligpriserne blive ved med at stabilisere sig igennem 2010 og begynde at stige i 2011-2012, siger Michael Skaarup.
Modellens beregninger følger i grove træk de vækstprognoser, som Finansministeriet har udarbejdet, der forudser en BNP-vækst på 1,4 pct. i år stigende til 1,8 pct. næste år.
Epn.dk (24. september 2010)

Huse med havudsigt koster det dobbelte

Ikke overraskende er prisen høj, hvis man ønsker at bo helt ned til vandkanten. Nye tal fra www.boligsiden.dk viser, at villaer til salg med en beliggenhed mindre end 100 meter til kysten i gennemsnit er dobbelt så dyre, som en gennemsnitlig villa til salg. De allermest kystnære villaer har en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 27.049 kr. Men kan man tage til takke med at nyde havudsigten fra 100 meters afstand, bliver der allerede slået 28 pct. af prisen med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 19.499 kr. på huse i 100 – 200 meters afstand fra kysten.
”Beliggenheden er afgørende for prisen, og ønsker man at blive direkte nabo til strand og vand, er det nødvendigt at indstille sig på høje priser. Men går man blot lidt længere ind i landet, falder priserne hurtigt. Faktisk kan man spare omkring 52 pct. – i gennemsnit 2.566.207 kroner – bare ved at købe en villa, der ligger mellem 200 – 500 meter fra kysten,” siger kommunikationschef hos www.boligsiden.dk Birgit Daetz.
Sønderborg Ugeavis, 3. sektion, side 8 (22. september 2010)

Energimærke er et vigtigt salgsparameter

Siden de nye energimærknings-regler trådte i kraft for to måneder siden, er klimabevidstheden hos boligkøberne for alvor blevet vækket.
Det er i dag ikke længere muligt at annoncere en ny bolig til salg uden energimærkning, og det har stor betydning for mange købere.
– Energimærker har været udarbejdet de sidste 15 år, men det, at det nu er et lovkrav, at boligens energimærke skal stå i salgsannoncen, har stor betydning for mange købere. Det er de færreste, som bevidst går efter f. eks. et køleskab med et ekstremt dårligt energimærke, og det samme oplever vi på boliger til salg i dag. Det skal dog understreges, at finder man drømmehuset – er det ikke energimærket, som gør, om der bliver underskrevet en købsaftale eller ej, siger Hans Skovgaard, kredsformand for 5 Kreds i Dansk Ejendomsmæglerforening.
Flere boligsælgere, som har sat deres bolig til salg før 1. juli 2010, og derfor ikke er omfattet af de nye regler for energimærkning, har alligevel frivilligt valgt at annoncere deres boligs energimærke i salgsannoncen. Det er ifølge Hans Skovgaard blevet et vigtigt konkurrenceparameter for boligsælgerne:
– Det skærper mange køberes interesse, at en bolig har et godt energimærke – ligesom det i nogle tilfælde kan afskrække lidt, hvis en bolig har et ekstremt dårligt energimærke.
Vi har oplevet mange sælgere, som har ønsket at få tilføjet deres boligs energimærke på salgsannoncen, selvom de ikke er omfattet af de nye regler.
Ifølge www.boligsiden.dk annonceres mere end 30 pct. af alle boliger til salg i dag med energimærke. Der annonceres med energimærke på flere end 17 pct. af boliger sat til salg før den 1. juli, og som derfor ikke er omfattet af de nye energimærkningsregler.
Lokalavisen Frederikshavn (m.fl.), 1. sektion, side 42 (22. september 2010)

Så langsomt bliver dit hus solgt

Til salg-skilte på store huse i Kalundborg samler støv, mens mindre boliger på Ærø går som varmt brød …
Bor du på Frederiksberg i en ejerlejlighed på mellem 50 og 100 kvadratmeter, er du en af de heldige danskere, der kan forvente, rimelig hurtigt at komme af med boligen, hvis du sælger. Her tager det i snit to en halv måned (77 dage) at få køberen til at bide på krogen. Samme billede tegner sig i Vallensbæk vest for København.
Men ikke langt derfra – på Amager – er salgstiden markant længere, hvis man vil af med en større bolig på 100 til 150 kvadratmeter. Ni en halv måned venter man her på køberne. Og tager vi til Haderslev i Sønderjylland ser det sort ud. Næsten 14 måneder (412 dage) venter sønderjyderne på at sælge lejlighederne.
Boligportalen Boliga har undersøgt salgstiderne på alle boligtyper i landet og inddelt dem efter størrelse.
Undersøgelsen viser – måske ikke overraskende – at salgstiden i den grad afhænger af beliggenhed.
Et blik landet rundt tyder på, at det netop er de 50 til 100 kvadratmeter store ejerlejligheder, som i snit sælger hurtigst. Der går i gennemsnit 152 dage (cirka fem måneder).
Sommerhuse mellem 150 og 200 kvadratmeter samler på landsplan mest støv. De når i gennemsnit at være til salg i 11 måneder, før køber skriver under …
På landsplan sælges villaer på 50 til 100 kvadratmeter på cirka fem en halv måned, mens kasser på over 200 kvadratmeter er til salg i cirka otte en halv måned, før køber slår til.
Den længste salgstid uanset boligtype eller størrelse finder vi i Kalundborg på Vestsjælland. Omkring et år og tre måneder (459 dage) har boligejerne her ventet på at sælge mere end 200 kvadratmeter store boliger.
Ekstrabladet.dk (22. september 2010)

Nordjyske andelsboliger er billigst

Hvis man vil bo billigt i andelsbolig, er Nordjylland stedet. Priserne er blandt landets laveste, og de ligger på et stabilt niveau. Det viser helt nye tal fra www.boligsiden.dk.
For en pris på omkring 450.000 kroner får man et andelsbevis i Nordjylland.
Til sammenligning ligger den gennemsnitlige pris for hele landet på 700.000 kroner. Prisen på andelsboliger i Nordjylland er 35 procent lavere end landsgennemsnittet. Dermed er prisen for en andelsbolig i Nordjylland blandt Danmarks billigste.
Det fremgår af dugfriske tal fra boligportalen www.boligsiden.dk, der har samlet data fra landets ejendomsmæglere over de seneste to års salg af andelsboliger.
– Prisen er faktisk kun lavere i Vest- og Sydsjælland, hvor den for de solgte andelsboliger gennemsnitligt ligger cirka 40 procent under landsgennemsnittet.
Til gengæld er den månedlige ydelse lavere i Nordjylland, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.
Ud over prisen for andelsbeviset skal man også betale en månedlig ydelse.
I Nordjylland ligger den gennemsnitligt på omkring 4000 kroner, mens den i Vest- og Sydsjælland er godt 10-15 procent højere.
Nordjyske Stiftstidende, 1. sektion, side 34 (21. september 2010)

Køb villa til 70.000 kroner

Det er langt fra umuligt at finde huse, der koster under 160.000 kroner. For mindre end 150.000 kroner kan du sagtens få fast ejendom med hav og jord under neglene. Ekstra Bladet har fået den uafhængige boligportal Boliga til at finde de ti billigste villaer på markedet lige nu, og i udkantsdanmark behøver du ikke at hedde Rockefeller eller at have en fyldt pengetank for at kunne kalde dig boligejer. Til den uhørt lave pris 70.000 kroner kan du score en villa på 80 kvadratmeter i Danmarks sydligste by Gedser. Boligen er ifølge mægleren godt nok nedrivningsklar, men har en 709 kvadratmeter stor grund i en ’meget hyggelig gade i den gamle bydel af Gedesby, hvor næsten alle huse fremtræder i gammel med enten stråtage eller tegltage’.
I landsbyen Vålse på Nordfalster går prisen 10.000 kroner op til 80.000 kroner for et bindingsværkshus på samme størrelse. Boligen betegnes som et håndværkertilbud, men taget er af nyere dato.
Den dyreste villa i billig top10’en koster 160.000 kroner, er 140 kvadratmeter stort med en 636 kvadratmeter stor grund og ligger i Frøstrup i Thy i Nordjylland.
EkstraBladet.dk (21. september 2010)

Prisen på andelslejligheder står stille

Til gengæld er prisen på ejerlejligheder steget med 10 procent på bare et år.
Priserne er højest i Frederiksberg: Her bliver andelsboligerne solgt for cirka 1,1 million kroner.
I København koster den gennemsnitlige andelsbolig 800-850.000 kroner.
I begge områder ligger den månedlige ydelse for de solgte boliger lige omkring 3.600 kroner i gennemsnit.
Alene det københavnske marked udgør med flere end 600 månedlige handler mere end halvdelen af det danske salg.
Mens andelsboligerne i hovedstaden er landets dyreste, så koster en andelsbolig i den jyske hovedstad i gennemsnit omkring 600-650.000 kroner.
Landets billigste andelsboliger finder man i Sydjylland, Nordjylland samt Vest- og Sydsjælland. I disse tre landsdele koster boligerne gennemsnitligt 400-450.000 kroner.
Går man og venter på prisfald, før man tør slå til på købet af en andelsbolig, tyder meget på, at ventetiden bliver forgæves.
I de sidste 12 måneder har de gennemsnitlige priser på andelsboliger nemlig ligget stabilt, mens priserne på ejerligheder under 75 kvadratmeter er steget med mere end 10 procent.
Således er prisen på ejerlejligheder i København og på Frederiksberg steget fra 21.000 kroner til 23.000 kroner per kvadratmeter fra juni sidste år til juni i år målt på solgte lejligheder.
I Århus er kvadratmeterprisen på lejligheder under 75 kvm steget endnu mere – fra 21.000 kroner til 23.700 kroner.
Politiken.dk (20. september 2010)