Flere vil selv sælge boligen

Foto: Boligsiden

Boligsælgerne vælger i højere grad at gøre arbejdet selv, når boligen skal sælges. Forbrugerrådet mener imidlertid ikke, at man kommer uden om at benytte en ejendomsmægler i forbindelse med salget, så man ikke bliver snydt. Boligsiden bringer et udpluk af, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 26.

Flere vælger at sælge bolig på egen hånd

Jeg kan selv. Sådan siger flere og flere danskere, når de skal sælge deres bolig. I stedet for at vælge en ejendomsmægler vælger danskerne i højere og højere grad at gøre mere af arbejdet selv, når boligen skal sælges. Det er meldingen fra en række af parterne på boligmarkedet.
– Vi oplever en klar stigning i antallet af private, som vil sælge deres bolig selv, siger Ricco Zuschlag, direktør hos boligportalen Boliga.
– Folk vil gerne spare penge, og samtidig er det blevet nemmere for folk at sælge selv, fordi informationerne om salgspriser er blevet offentlig tilgængelige, og man dermed selv kan vurdere, hvad ens bolig er værd, forklarer Ricco Zuschlag.
Hos ejendomskæden Robinhus oplever de en kraftig stigning i antallet af personer, som vil sælge selv. Fra 2008 til 2010 er der sket en stigning på 146 procent.
Partner Torben Andersen mener, at det hænger sammen med, at der er kommet flere andelsboliger til salg, og der vil ejerne sælge selv.
– De har været vant til at sælge det hele selv på interne lister og været vant til, at det var nemt at finde en sælger, så de tænker nok, at det ikke er så svært, siger han.
Også Dansk Ejendomsmæglerforening oplever, at danskere i højere grad vil gør det selv.
– En del husejere mener, de har en uddannelse og viden, hvad de måske ikke havde tidligere, fordi folk bliver mere og mere uddannede, som sætter dem i stand til at klare et salg selv, siger Steen Winther-Petersen, formand Dansk Ejendomsmæglerforening.
Men selv om danskerne gerne vil gør det selv og spare penge, advarer Forbrugerrådet dog mod, at man gør det hele selv. Når købsaftalen skal laves, er det mest fornuftigt at få en ejendomsmægler ind over, så man ikke bliver snydt, siger Tina Dhanda, jurist hos Forbrugerrådet.
Business.dk (3. juli 2010)

BR10 er nu på gaden

Erhvervs- og Byggestyrelsen er klar med et nyt bygningsreglement (BR10), der skal sikre, at flere af initiativerne i regeringens strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger bliver gennemført.
Målsætningen er at sikre et lavere energiforbrug i både nye og eksisterende bygninger, men herudover sætter det nye reglement fokus på et godt og sundt indeklima i bygninger.
– Med det nye bygningsreglement gennemfører vi en række vigtige initiativer i bestræbelserne på at sænke energiforbruget i bygninger. Dels sikrer vi, at de bygninger, der opføres efter det nye bygningsreglement er trådt i kraft, opføres så der spares 25 procent på energiforbruget til bl.a. opvarmning og ventilation i forhold til de hidtil gældende regler. Dels forpligter vi boligejere, som alligevel bygger om, renoverer eller udskifter bygningsdele, til at vælge rentable, energirigtige løsninger. Vi stiller krav til f.eks. et vindues eller en varmepumpes energieffektivitet. Dermed mindskes energiforbruget i takt med den almindelige vedligeholdelse af bygningerne, siger direktør i Erhvervs- og Byggestyrelsen, Finn Lauritzen …
Landets ejendomsmæglere melder samtidig klar til at håndtere de nye regler om annoncering af boligers energimærkning, som træder i kraft i dag. I samarbejde med Boligsiden.dk lancerer branchen et fælles energimærknings-logo, som fremover vil ledsage alle boligannoncer.
Alle ejendomme, der sættes til salg fra og med 1. juli 2010, skal annonceres med energimærkning.
– Det har været afgørende for os at finde en løsning, som dels var muligt at implementere på Boligsiden, og som dels gør det let for boligkøberne at sammenligne energimærkningen på de forskellige salgsemner. Det mener vi er lykkedes, siger adm. direktør i Boligsiden A/S, Søren Lægaard.
Det er kun de ejendomme, der sættes til salg fra og med 1. juli, der skal ledsages af energimærkning i annonceringen. For ejendomme, der allerede er sat til salg inden den dato, kræves ingen energimærkning i forbindelsen med annoncering, men blot inden en købsaftale underskrives.
Licitationen – Byggeriets Dagblad, licitationen, side 2 (1. juli 2010)

Energikrav gør boliger usælgelige

I hundredvis af sælgere af andelsboliger og ejerlejligheder er kommet alvorligt i klemme i lovkrav om energimærker i annoncer.
Nye krav om energimærker i boligannoncer har gjort tusinder af andelsboliger og ejerboliger stort set usælgelige, med mindre sælgerne vil være villige til at øge salgsomkostningerne med op til 40.000 kr.
Hundredvis af bestyrelser for ejer- og andelsboligforeninger har nemlig i mange år set stort på, at de ifølge loven har skullet bekoste energieftersyn af deres ejendomme.
Det har de i praksis hidtil kunnet gøre helt uden risiko for hverken bøde eller påtale.
Men det svier nu til sælgere af ejerlejligheder og andelsboliger, fordi de nu ikke kan leve op til de nye krav om energimærker i annoncer, der trådte i kraft den 1. juli.
De krævede mærker skal nemlig være for hele ejendommen og ikke bare for den enkelte bolig. Og hvis bestyrelserne for foreningerne fortsat nægter eller ikke har råd til at få foretaget et energieftersyn af en ejendom, har sælgeren af en lejlighed reelt kun den mulighed selv at betale et omfattende eftersyn af ejendommen.
Sådan ét koster, ifølge Dansk Ejendomsmæglerforening, DE, op til 40.000 kr.
DE har derfor, ifølge formanden Steen Winther-Petersen, opfordret regeringen til at ændre loven, så de enkelte bestyrelsesmedlemmer skal kunne gøres personligt ansvarlige, hvis ikke der foretages energieftersyn.
“Vi vil gerne have sanktionerne indbygget i loven, så det kommer til at stå klart for enhver, at man som bestyrelsesmedlem kan gøres personlig ansvarlig, hvis ikke der er et gyldigt energimærke for ejendommen,” siger Steen Winther-Petersen.
Ifølge DE har omkring halvdelen af ejendomsmæglerne oplevet, at foreningerne nægter at bekoste sådanne energieftersyn.
Epn.dk (1. juli 2010)

Stort skattesmæk truer boligejere

Lige nu nyder hundredtusindvis af flekslånere godt af lav rente. Til næste år får de et skattesmæk.
Det skriver Politiken.
Omtrent en million boligejere har ifølge tal fra Skat glemt alt om at ændre forskudsopgørelse, efter at renten på lån med variabel rente er styrtdykket. Sådan en forglemmelse giver let en lussing på 20.000 kroner i restskat til næste år.
– Folk har simpelthen ikke forstået det her. Det kommer til at gøre afsindig ondt på rigtig mange, siger udviklingsdirektør i Skat, Richard Hanlov til Politiken.
Årsagen til den enorme restskat er, at renten siden 2008 er rutsjet fra cirka fem til én procent. Og da forskudsopgørelsen for 2010 er baseret på netop indkomståret 2008, gør det en kæmpe forskel, om man ændrer den eller ej.
Med et realkreditlån på to millioner kroner betaler man 60.000 kroner mindre i renteudgifter i år – og det giver et smæk på 20.000 kroner i restskat, hvis rentefradraget er uændret.
Epn.dk (30. juni 2010)

Boligpriserne falder fortsat

Det går fortsat trægt med bolighandlerne i Vest- og Sydsjælland, og i dag tager det i gennemsnit otte måneder at sælge sin villa. Samtidig er boligpriserne faldet i samtlige Vest- og Sydsjællandske kommuner.
Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk., og boligportalen melder også, at det står særligt skidt til med prisfaldet i Sorø og Faxe.
Man skal over alt i Vest- eller Sydsjælland væbne sig med tålmodighed, når man har sin bolig til salg. I dag tager det i gennemsnit 247 dage – lidt mere end otte måneder – at sælge sin bolig.
– Der er kommet godt gang i hushandlerne i hovedstaden og i de større byer, men i Vest- og Sydsjælland er det kun i Lolland Kommune, hvor salgstiden er faldet. siger Birgit Daetz , der er kommunikationschef hos www.boligsiden.dk.
Udbudsprisen er i gennemsnit faldet med knap syv procent, men generelt er der positive tendenser i boligmarkedet i øjeblikket på landsplan.
Dagbladet, 1. sektion, side 1 (28. juni 2010)