Andelsforeninger burde aldrig være stiftet

Foto: Boligsiden

Direktøren for Andelsboligforeningernes interesseorganisation beskylder rådgivere for at snyde beboere til at oprette andelsforeninger, der aldrig burde være stiftet. Ejendommene bliver simpelthen vurderet alt for højt i forhold til deres reelle værdi. Det fører til konkurser. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 24.

Andels-direktør: Rådgivere snyder beboere
Andelsboligforeningernes interesseorganisation, ABF, beskylder de rådgivere, der udarbejder beslutningsgrundlaget for nye andelsboligforeninger, for at pynte på tallene for at sikre deres eget salær.
Det skriver borsen.dk.
Det kan betyde, at andelsboligforeningen Thyra Danebod på Frederiksberg, der netop er gået konkurs, får følgeskab af flere.
“Rådgiverne tilbyder beboerne at opstille et beslutningsgrundlag, inden de afgør, om de vil etablere en andelsboligforening. Men de siger, at de kun skal have betaling for deres rådgivning, hvis beboerne vælger at oprette andelsboligforeningen,” siger Jan Hansen, direktør i ABF, til borsen.dk og tager bladet fra munden:
“Med andre ord: Den eneste måde, hvorpå ingeniører, arkitekter og advokater kan få noget ud af deres rådgivning, er, hvis beboerne vælger at købe. Det præger det beslutningsgrundlag, rådgiverne udarbejder,” siger Jan Hansen.
Kan man sige, at rådgivere sminker beslutningsgrundlaget til at se mere fordelagtigt ud i beboernes øjne, for egen vindings skyld?
“Ja,” svarer Jan Hansen.
Ifølge Jan Hansen finder rådgiverne en valuar, der vurderer ejendommen til en højere værdi, end den pris andelsforeningen skal betale for ejendommen, når de opretter foreningen.
Det giver beboerne en forventning om, at de efterfølgende kan opnå fortjeneste ved at sælge andelslejlighederne til den højt vurderede pris.
“Jeg synes ikke, at etikken og moralen er god nok hos de advokater og arkitekter, der rådgiver nye andelsboligforeninger. Beboerne tror, man opstiller et realistisk billede af, hvad der sker, hvis de køber denne ejendom. Men det er ikke en realistisk værdi på ejendommen, beboerne får stillet i udsigt,” siger Jan Hansen.
Det har ifølge Jan Hansen resulteret i adskillige andelsboligforeninger, der er oprettet på et utilstrækkeligt grundlag:
“Der er foreninger, der er stiftet inden for de seneste tre til fire år, der aldrig burde være stiftet,” siger Jan Hansen.
I det konkrete tilfælde med den konkursramte andelsboligforening på Frederiksberg holder Jan Hansen sig heller ikke tilbage med kritik af rådgiveren:
“Ud fra de informationer jeg har om rådgivningen i andelsboligforeningen Thyra Danebod, er det ikke godt nok. Jeg mener, man har haft for optimistiske forventninger til fremtiden. Man har anvendt en valuar som en del af beslutningen. Det er en uskik og hører ikke hjemme som en del af beslutningsgrundlaget,” siger Jan Hansen.
Epn.dk (17. juni 2010)

Hver fjerde villa sælges inden tre måneder
27 pct. af de villaer, der sættes til salg, bliver fjernet fra ejendomsmæglernes butiksvinduer i løbet af tre måneder. Det er væsentligt flere, end da boligkrisen kradsede mest. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk …
Det er en stor fremgang i forhold til tiden omkring efteråret 2008 – i den økonomiske krises første måneder – hvor tallet var væsentligt lavere; nemlig cirka 18 pct. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.
“For halvandet år siden var det mindre end hver femte villa, der stod til salg i maksimalt tre måneder. Nu er det mere end hvert fjerde enfamiliehus, der bliver fjernet fra internettet inden for 90 dage,” siger kommunikationschef hos Boligsiden Birgit Daetz.
Ser man på andelen af enfamiliehuse, der er taget af internettet allerede efter en måned i udbud, fremgår det af tallene, at også den del er i vækst.
I dag er det 10 pct. af husene, der står til salg i en måned eller mindre; det er en fordobling i forhold til december 2008. Her lå tallet på 4,9 pct.
Lokalavisen Egedal Weekend, 1. sektion, side 26 (17. juni 2010)

Bornholmske boligsælgere er realistiske
Vi er realistiske på Bornholm, når vi skal sælge vores hus og ramme den rigtige pris. Den konklusion kan man drage af tal fra boligportalen www.boligsiden.dk.
Tallene viser entydigt, at bornholmerne i højere grad end resten af landet har indset, at boligpriserne er for høje i forhold til købernes forventninger.
Huspriserne toppede i sommeren 2008, da finanskrisen tog fat. Og allerede her indså de bornholmske husejere nemlig, at prisen på deres bolig skulle ned. Ellers blev huset ikke solgt
– På landsplan er udbudspriserne på enfamiliehuse faldet med ni pct., men på Bornholm er prisfaldet på 13 pct. Forskellen lyder måske ikke umiddelbart så stor, men regner man på det, er der tale om et bornholmsk prisfald, som er 44 pct. større end i resten af landet, fortæller Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.
Lokalavisen Bornholm, 1. sektion, side 20 (16. juni 2010)

Få et nyt boliglån nu
Det er lige nu, du som boligejer skal finde regnemaskinen frem. Især hvis der står kreditforeningslån med seks procent i rente på dine lånepapirer.
Der kan være masser af penge at hente til enten privat forbrug eller opsparing ved at konvertere til nyeste skud på lånestammen.
Knap 18.000 kr. før skat er gevinsten årligt, hvis du i dag sidder med et afdragsfrit seks procents kreditforeningslån på en million kroner og udskifter det med et tilsvarende fire procents lån. Og restgælden stiger vel at mærke kun med 56.000 kr.
Sidder du med et tilsvarende lån med afdrag, er det absolut også værd at gå i konverteringstanker.
En konvertering fra et seks procent lån på en rund million med afdrag til et fire procents, ligeledes med afdrag, giver nemlig en årlig besparelse i ydelse på knap 12.000 kr. før skat – mod en gælds-stigning på godt 46.000 kroner.
Det viser beregninger, BRFkredit har foretaget for B.T.
Derfor anbefaler de store kreditforeninger, banker og uafhængige rådgivere lige nu, at man skal overveje en konvertering, hvis man sidder med de høje, fastforrentede lån.
B.T., 1. sektion, side 22 (16. juni 2010)

Rekord-udbud af boliger i 93 postnumre
Hvis udviklingen fortsætter, er rekorden på 77.300 boliger og grunde, der blev sat i november 2008, snart slået, og dermed vil udbuddet være det største, siden Boliga begyndte at vise udviklingen på boligmarkedet i januar 2007.
Men mange steder i landet er hylderne allerede fyldte som aldrig før …
En ny undersøgelse fra Boliga viser, at der i 93 byer i Danmark er et rekordstort antal boliger at vælge mellem, og det er særligt i provinsen, at køberne kan vælge og vrage. Ifølge Morten Skak, der er lektor på Center for Bolig og Velfærd på SDU, skyldes det, at sælgerne har ventet på, at den værste del af boligkrisen ville drive over.
“Prisnedgangen har tidligere resulteret i, at folk holdt deres boliger tilbage fra markedet eller trak dem tilbage på grund af manglende salg til de annoncerede priser. Og dette opsparede udbud synes at blive udløst nu, hvor boligmarkedet viser tegn på bedring,” siger Morten Skak.
Børsen.dk (16. juni 2010)

Find mere om