Købers marked

Foto: Boligsiden

Faldende rente, fornuftige huspriser og et boligudbud, der igen stiger, er vand på boligkøbernes mølle. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 13.

De unge er hurtigst til at sælge hus

De helt unge boligejere sælger huset knap en måned hurtigere end de midaldrende. Også de ældre er faktisk hurtige til at tilpasse sig, for ligesom de unge har de en plan om at komme videre i livet.
Det viser en helt ny analyse fra ejendomsmæglerkæden home, der for første gang ser nærmere på, om alderen spiller ind på, hvor hurtigt vi tilpasser os boligmarkedet og får solgt.
Tallene for alle villa- og rækkehushandler i 2009 viser, at unge under 25 år i gennemsnit fik solgt på 160 dage, mens de 45-54-årige måtte vente 184 dage på en køber. Det er en forskel på 24 dage – eller 15 procent længere tid …
… Også de ældre – over 65 år – hører til blandt hurtigsælgerne på boligmarkedet. De er faktisk kun en enkelt dag langsommere end de unge, men sælger i gennemsnit også lidt billigere huse end de yngre, fordi der er tale om ældre boliger, hvor der ofte ikke er sket en stor værdiforbedring i flere år.
”De unge og ældre har ofte en plan og vil videre til et nyt kapitel i livet. De unge har måske fået børn, og pensionisten vil gerne have en mindre bolig og måske gerne tættere på børn og børnebørn, særligt hvis man er blevet alene,” siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i home.
Fyens Stiftstidende, bogodt, side 52 (4. april 2010)

Panikudsalg på boligmarkedet

Påsken har ry for at være den uge på året, hvor købelystne danskerne for alvor sætter jagten ind på en drømmebolig.
Og meget tyder på, at det i år er muligt at sikre sig et ekstra billigt trofæ.
I hvert fald er boligsælgerne igen begyndt at stå i kø for at barbere prisen ned i noget, der ligner et panikudsalg af boliger.
Således blev der ifølge Boliga.dk høvlet næsten 750 millioner kroner af de samlede udbudspriser i marts mod kun 500 millioner kroner i februar. Det er en nedgang på over 30 procent.
”Vi ser, at udbuddet af boliger til salg er steget de sidste to-tre måneder efter lang tids fald. Der er formentlig et vist opsparet behov for at sælge. Derfor er der også en rationel logik i at sætte prisen ned for at få huset skudt af, ikke mindst fordi mange øjner, at der rent faktisk er begyndt at være købere på markedet,” siger Jens L. Pedersen, der er økonom i Nykredit.
Han vurderer, at det sagtens kan spille ind, at mange økonomer på det seneste har spået, at boligpriserne vil tage et nyt dyk, når renten igen begynder at stige.
”Vi forventer, at huspriserne vil være næsten uændrede i år for derefter at falde med to-tre procent til næste år,” siger Jens L. Pedersen.
Også hos ejendomsmæglerkæden Home oplever man, at sælgerne ’blankpolerer’ priserne op til sæsonstart.
”Mange sælgere med boliger, som har lange liggetider, er nervøse for, at de bliver skubbet længere bagud i køen af de nye boliger til skarpe priser – og at de ikke får solgt trods gode betingelser som sæson, vejr og nationaløkonomiske plusser som lav rente, skattelettelser med videre,” siger Michael Dalsager, der er kommunikationskonsulent i Home og fortsætter: ”Nu vil de have solgt i løbet af foråret og sommeren, mens udsigterne for boligmarkedet fortsat er gode, og hvor køberne for alvor rører på sig mange steder i landet.”
Søndagsavisen, 1. sektion, side 9 (4. april 2010)

Prisfald og lav rente gør huskøbet billigt

Kombineret med den lave rente, gør det det markant billigere at købe hus i dag, end da priserne toppede for tre år siden, viser nye tal fra Danbolig.
For landet som helhed nåede parcelhuspriserne i denne omgang bunden i januar i fjor. Her kostede en kvadratmeter parcelhus lige godt 14.000 kroner. Siden er priserne ifølge tal fra Nordea baseret på Danboligs handler steget en anelse og ligger i dag knap 1.500 kroner højere.
”Selv om priserne i gennemsnit er steget på landsplan, så ligger de samlet set stadig lige knap 10 pct. under toppen for to til tre år siden””, fortæller seniorøkonom hos Nordea Troels Theill Eriksen.
Undtagelsen er i Region Hovedstaden, hvor priserne er steget med hele 14 pct. siden januar 2009.
”Når vi ser en stigning i handelspriserne på landsplan skyldes det først og fremmest påvirkningen af en stor handelsaktivitet og stigende priser i hovedstaden,” forklarer Troels Theill Eriksen.
Mens priserne i hovedstadsregionen er steget ganske meget, siden markedet som helhed nåede bunden i januar 2009, ser man endnu ikke denne udvikling i landets fire øvrige regioner. Tværtimod har priserne i det store og hele været meget stabile siden prisbunden blev nået for 15 måneder siden. Men indtil da var priserne også faldet med omkring 10 pct. i Midt- og Nordjylland samt i Region Syddanmark, mens priserne i Region Sjælland faldt med det dobbelte fra slutningen af 2007 og frem til januar sidste år.
Epn.dk (2. april 2010)

Huspriser falder på Sydfyn

Mens husene på Fyn nu udbydes til salg fem procent under prisen for et år siden, er faldet endnu større på Sydfyn.
Det største prisfald finder man i Vester Skerninge, hvor kvadratmeterprisen på huse er faldet med 13 pct. Derefter følger Rudkøbing, Bagenkop og Kværndrup, hvor priserne alle tre steder er faldet med ni procent siden 1. marts i fjor. I Svendborg koster en kvadratmeter hus i dag syv procent mindre end for et år siden, oplyser Boligsiden.dk.
Samtidig er udbuddet af huse til salg i mange af de sydfynske postnumre steget.
I Kværndrup er udvalget på et år steget fra 15 til 27 ledige huse, og i Vester Skerninge er udbuddet i dag knap 30 pct. højere end for et år siden.
Trenden er dog, at priserne nu stiger i hver tredje kommune, hvor det i december kun var hver femte. Det gælder bl.a. Gudme og Tranekær.
I de to byer er kvadratmeterpriserne steget med henholdsvis fem og tre procent.
Fyens Stiftstidende, 1. sektion, side 25 (31. marts 2010)

Moderat prisfald i landets store sommerhus-områder

Det er efterhånden kendt for de fleste, at boligpriserne har taget en ordentlig rutsjetur. Men prisfaldene er meget forskellige fra landsdel til landsdel.
Især Sjælland har været hårdt ramt med prisfald helt op til cirka 30 pct., mens udviklingen i Nord-og Vestjylland langt fra har været så dramatisk.
Men hvor det primært er markedet for helårsboliger, der er ramt af de store prisfald, ser det noget anderledes ud for fritidsboligerne.
– Samlet set er udbudspriserne på sommerhuse faldet med 10 pct., siden de toppede i sommeren 2008 …
… I lighed med udviklingen på markedet for villaer og lejligheder er der store forskelle de enkelte landsdele imellem.
I det populære Skagen er priserne for eksempel steget i de seneste par år.
Her koster en kvadratmeter sommerhus i dag 45.000 kroner – en stigning på hele 12,5 pct. Skagen er dermed nu det dyreste af de store, kendte sommerhusområder herhjemme. I hvert fald når man ser på den gennemsnitlige kvadratmeterpris. Men på Sjælland er situationen stik modsat.
– I Ellingelyng i det nordvestlige Sjælland er priserne faldet med omkring 18 pct. de sidste to år. Samtidig er liggetiderne steget med tre måneder, så det i dag tager i gennemsnit 15 måneder at sælge sommerhuset.
Helsingør Dagblad, 1. sektion, side 52 (31. marts 2010)

Masser til salg
Hvis påsken skal bruges til at kigge på hus eller fritidsbolig, så er der lige nu masser at se på.
På Bornholm er der lige nu annonceret 599 helårshuse/villaer til salg, fremgår det af www.boligsiden.dk.
Går drømmene i retning af et sommerhus eller en fritidsbolig på Bornholm, er der 318 ”til salg”-skilte at gå efter.
Bornholms Tidende, 1. sektion, side 3 (30. marts 2010)

Fortsat lavere priser

Sammenlignet med sidste år, er udbudsprisen på boliger i samtlige af Vest- og Sydsjællands og Lolland-Falsters 12 kommuner faldet.
Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk. Således må en boligkøber i dag i gennemsnit betale omkring 1,7 millioner kroner, hvis drømmeboligen skal ligge i regionen. Det er ni procent mindre end samme periode sidste år.
– Ingen af områdets tolv kommuner oplever stigninger i udbudsprisen, og særligt i Stevns, Faxe og Guldborgsund er der store prisfald, siger kommunikations-chef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
I gennemsnit udbydes en bolig i Stevns i dag til omkring to millioner kroner. Sammenlignet med sidste år er det et fald på hele 12 procent. Også kommuner som Faxe og Guldborgsund har altså oplevet samme prisfald. I Faxe er udbudsprisen på enfamiliehuse faldet med 12 procent og i Guldborgsund med 11 procent. Samtidig er liggetiden for boliger udbudt til salg på Boligsiden.dk steget en anelse på det seneste:
– Liggetiderne i området var i de første ni måneder af 2009 faldende, så boligerne hurtigere blev taget af Boligsiden. Nu viser der sig dog en tendens til, at liggetiden er let stigende, siger Birgit Daetz.
Lolland-Falsters Folketidende, tirsdag, side 16 (30. marts 2010)

Opgiv havudsigt og spar 33 procent

Det kan ikke komme bag på nogen, at sommerhuse med havudsigt koster. Men at sommerhusets værdi i gennemsnit falder 20 procent afhængigt af, om sommerhuset har kyst inden for 200 meter eller ej, vil måske overraske.
Prisforskellen på fritidshuse, der har en kilometer eller mere til kysten, og de helt kystnære, som har kyst inden for 200 meter, er mere end 30 procent. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
– Beliggenheden er altafgørende for prisen på fritidshuse, og der er mange penge at spare, hvis man er villig til at have lidt længere afstand til stranden fra sommerhuset. Faktisk kan man spare omkring 25 procent, bare ved at købe et sommerhus, der ligger mellem en halv og en kilometer fra kysten, siger kommunikationschef hos www.boligsiden.dk Birgit Daetz.
Prisen på fritidshuse varierer meget fra område til område, men går man med tanker om at købe sommerhus i løbet af foråret, skal man i gennemsnit regne med at betale 1,7 mio. kroner. Skal sommerhuset have mindre end 200 meter til kysten, skal man i gennemsnit regne med en kvadratmeterpris på 25.170 kr. Hvis kysten derimod bare skal være inden for 1-10 km, falder kvadratmeterprisen til 16.587 kr.
EkstraBladet.dk (30. marts 2010)

Boligpriserne stiger svagt

Udbudspriserne på enfamiliehuse ser ud til at stabilisere sig i Østsjælland. I Greve, Solrød og Roskilde er der endda tale om prisstigninger. Det viser helt nye tal fra www.boligsiden.dk.
Boligsøgende kan i øjeblikket se frem til at skulle betale nogenlunde det samme som sidste år, når de skal ud og finde drømmeboligen i Østsjælland.
I forhold til samme periode sidste år, ligger den gennemsnitlige udbudspris på et enfamiliehus i Østsjælland nemlig på nogenlunde samme niveau, dog med et minimalt fald på 0,6 procent. Således må en boligkøber i Østsjælland i dag i gennemsnit betale omkring 2,9 mio. kroner, når det rigtige hus er fundet.
– I Østsjælland er udbudsprisen steget i tre ud af fem kommuner.
For tre måneder siden var det kun Greve, der havde oplevet prisstigninger. Højdespringeren er fortsat Greve, men i de øvrige kommuner er prisfaldet mindre end for tre måneder siden, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Som boligkøber er der dog mange penge at spare, hvis drømmehuset skal ligge i Køge Kommune. Her er der i forhold til sidste år sket et fald i udbudsprisen på 7,7 procent.
Roskilde Avis, 1. sektion, side 52 (29. marts 2010)

Boligmarkedet i bedring

For tre måneder siden var det kun Brøndby, Herlev og Gentofte, der kunne glæde sig over stigende boligpriser. Nu viser nye tal fra www.boligsiden.dk, at otte ud af 13 kommuner i hovedstadsområdet er ved at komme sig oven på sidste års prisfald. Lyngby-Taarbæk Kommune ligger i spidsen, når det gælder prisstigninger.
Kun i Ballerup, Glostrup, Albertslund, Rødovre og Ishøj er udbudsprisen faldet i forhold til samme periode sidste år.
Generelt for hovedstadsregionen gælder det, at der samtidig med prisstigningerne er sket et stort fald i udbuddet af boliger.
Villabyerne, 1. sektion, side 3 (29. marts 2010)

Find mere om