Én kakerlak bliver til 100.000 – på et år

Huse tæt ved vandet. Foto: Boligsiden

Foto: Boligsiden

Kakerlakker bliver et stadig større problem i Danmark – især i boligblokke – og én kakerlak kan blive til 100.000 på et år, så problemet skal angribes så hurtigt som muligt.

Kakerlakker boltrer sig i restauranter, pizzeriaer og bagerier. Her er der nemlig varmt og fugtigt, og dermed er livsbetingelserne for de ulækre insekter optimale. Men problemet er også stort i mange store boligblokke, hvor kakerlakkerne lever perfekt i ejendommens installationskanaler, hvor centrale vandrør, elinstallationer og så videre løber. Her er der nemlig varmt og mørkt – forhold som kakerlakkerne elsker.

”Jo større boligblok, desto bedre for kakerlakkerne, for så kan de nemmere finde gemmesteder. Og det er svært for os at fange kakerlakkerne i installationskanalen. Den er nærmest et Europa-vejkort for en kakerlak, der kan fise afsted under isoleringen på varmerørene og så tage en ’afkørsel’ hist og her ind i en bolig, hvor den kan etablere sig”, fortæller Claus Schultz, teknisk chef hos Rentokil.

Kakerlakker trives bedst, hvor der er varmt og fugtigt, og de bryder sig ikke om lys. Derfor gemmer de sig i revner og sprækker, hvor man ikke kan se dem. Problemet er mindre for folk, der bor i villa, men kakerlakkerne er blevet et større problem i lejlighedsbyggeri. Insekterne holder især til på badeværelset og i køkkenet, hvor de har noget at leve af.

Find dem om natten

”Man ser dem ikke til daglig, for de er nataktive. Så man skal op om natten, have lommelygten frem og så lyse på de steder, hvor de naturligt vil gemme sig; under komfuret, ved vasken og i skabe med åbne madrester og den slags. Så kan man danne sig et overblik over problemets omfang”, siger Claus Schultz.

Han forklarer, at man godt kan opdage en enkelt eller to om dagen, men natten er altså tidspunktet, hvor insekterne for alvor hygger sig. Men så snart man opdager en kakerlak, skal man omgående have gjort noget ved sagen. For de formerer sig fra én til hundredtusinder.

”En hunkakerlak skal bare parres én enkelt gang i sit liv, så kan hun lægge syv kapsler med 30-40 æg i hver, inden hun dør. Er bare 20 æg i hver kapsel hunner, som lægger syv kapsler hver, så bliver bare én kakerlak til 100.000 på et år”, lyder det gysende budskab fra Claus Schultz.

Titusinder af kakerlakker i bageriet

Der skal altså gøres noget med det samme, og Claus Schultz kan fortælle skrækhistorier om små bagerier, hvor man lukker butikken om aftenen og kommer igen næste morgen – dag efter dag, måned efter måned.

”Så har der stået nogle dejrester i maskinerne, og skraldespanden bliver måske ikke lige tømt, og det opdager man ikke, for kakerlakkerne er jo ikke fremme i dagtimerne. Der har jeg set eksempler, hvor kakerlakkerne boltrede sig i titusindvis, når først vi fik lukket op for problemet.”

Puha, klamme sager. Men heldigvis er kakerlakkerne relativt nemme at komme til livs. Skadedyrsbekæmpere sprøjter nemlig med et lavtoksisk giftstof, som er blandet op i vand. Når vandet fordamper, ligger der kun nogle bittesmå giftkrystaller tilbage. Dem kravler kakerlakkerne henover, og når de så rengør sig selv – de slikker sig rene nærmest som katten, især deres antenner får en ordentlig omgang – så kommer stoffet ned i mavesækken og virker langsomt som en nervegift.
Der går 3-7 dage, før kakerlakkerne dør. Man kan genkende deres dødskamp på, at de efter nogle dage begynder at komme frem i dagslyset og kravler hen over gulvet.

”Der er nogle, der ringer til os og spørger, om vi har givet dem vitaminer i stedet for gift, for kakerlakkerne bliver pludselig så aktive. Men det er altså, fordi insekterne kan mærke, at nu er det på det yderste”, siger Claus Schultz.

Få altid professionel hjælp

Han understreger, at man kun i ganske sjældne tilfælde skal forsøge sig med at bekæmpe kakerlakkerne. Der skal kyndig viden til den slags.

”Der er to typer insekter, man ikke skal pille ved selv; det er væggelus og kakerlakker. De er begge så genstridige, at problemet lynhurtigt kan komme ud af kontrol, for de formerer sig helt vildt. Så det vil jeg klart advare imod. Ring til en skadedyrbekæmper, så snart man opdager, at den er gal”, slutter Claus Schultz.