Sommerhuspriser er faldet 21 måneder i træk

Foto: Boligsiden

På knap to år er den gennemsnitlige pris på et dansk sommerhus faldet med 10 pct. Samtidig er udbuddet af huse til salg faldet endnu mere markant.

Faldende priser på fritidshuse afholder en stadig større del af de danske sommerhusejere fra at sætte fritidsboligen til salg. Det er en af konklusionerne, man kan drage på baggrund af nye tal fra Boligsiden.dk.

Tallene viser, at priserne på sommerhuse er faldet hver måned, siden de senest toppede i maj 2008. De 21 måneder med konstante prisfald betyder, at prisen for en kvadratmeter sommerhus i gennemsnit er faldet med 10 pct. siden toppen.

”Der er ikke tale om voldsomme prisfald på én gang; snarere er priserne langsomt, men støt, gledet nedad. Og det passer fint med, at priserne begyndte nedturen nogenlunde, da den finansielle krise brød ud”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Men hvor krisen nok har haft stor indflydelse på sommerhusprisernes udvikling, så er prisfaldet på i alt 10 pct. imidlertid langt fra de fald, der er set på huse og ejerlejligheder. Det skyldes til dels, at sommerhuset for mange er en planlagt, langsigtet investering, hvor et salg ikke er altafgørende for en sund privatøkonomi.

20 pct. færre huse til salg

”Nok sætter mange sommerhuset til salg, men man skal ikke nødvendigvis af med det for enhver pris. Derfor er der en del sælgere, der ikke er villige til at gå på kompromis med udbudsprisen”, lyder forklaringen fra Birgit Daetz.

Det giver endvidere det udslag, at boligudbuddet falder. Således er der i dag 20 pct. færre fritidshuse til salg i forhold til sommeren 2008, hvor udbuddet toppede.

Ud over den nok så omtalte finansielle- og økonomiske krise har også antallet af udbudte boliger indflydelse på prisudviklingen. Så når boligudbuddet er faldet med en femtedel, burde det bevirke, at prisfaldet før eller siden aftager, så mere stabile tilstande kan indfinde sig på markedet for fritidshuse.

Spørgsmålet er imidlertid bare, om de 8.500 sommerhuse, der netop nu er til salg rundt om i landet fortsat er for mange. Antallet af fjernede emner – altså de boliger, som forsvinder fra internettet, almindeligvis fordi de bliver solgt – er nemlig også blevet væsentligt mindre i de seneste mange måneder.

Led efter de gode tilbud

I marts sidste år blev der således fjernet 1.100 fritidsboliger fra internettet, og siden er tallet – med små udsving op og ned – dalet til 490 i februar i år.

”Noget tyder derfor på, at der bliver solgt væsentligt færre huse. Men sommerhussalget er ganske sæsonbetonet, så den faktor skal man have med i regnestykket. I marts 2008 blev der solgt et tilsvarende antal boliger som samme måned sidste år. Ligeledes er der traditionelt set også pænt gang i salget i sommermånederne”, fastslår Birgit Daetz.

Alt andet lige er antallet af sommerhushandler faldet; det kan der ikke rokkes ved. Men en rundringning til flere ejendomsmæglere afslører, at salget er på vej op igen. Forventningerne til den forestående påske er derfor positive.

Set fra et købersynspunkt kan de lavere priser i kombination med det faldende udbud være et incitament for at købe nyt sommerhus inden så længe. Spørgsmålet er nemlig, hvor meget længere ned priserne gennemsnitligt set kan komme, hvis der fortsat bliver færre boliger til salg.

”Nu er vores tal udarbejdet for landet som helhed, og laver man lidt benarbejde ude i lokalområdet, er det langt fra utænkeligt, at man kan finde nogle rigtig gode tilbud. Og så kan det jo være, at drømmen om sommerhus bliver til virkelighed allerede i påsken”, slutter Birgit Daetz.

Find mere om