Rentefesten fortsætter

Murermestervilla

Foto: Boligsiden

Fleksrenten har sat ny bundrekord, men en økonomiprofessor mener, at den ultralave rente netop er et problem, der er med til at gøre krisen endnu værre og meget længere. Derfor vil boligpriserne – mener han – falde med mindst 20 pct. mere. Dystre toner alt imens boligmarkedet ellers endnu en gang viser tegn på bedring. Læs, hvad pressen skrev i uge 10.

”Det så bedre ud før Depressionen i 1929”

Boligpriser og aktier skal falde og renterne stige, hvis økonomien skal i balance, advarer professor.
Det ser sort ud, men det kan sagtens blive værre. Sådan kan man i kort form beskrive professor i økonomi Jakob Brøchner Madsens syn på verdensøkonomien.
Han har i flere år været meget kritisk, og på vej ud af finanskrisen er han blevet en endnu større pessimist.
”De gennemførte tiltag i USA og resten af verden har forværret situationen. Politikere har pumpet mange penge ud i systemet, men det har ikke givet sig udslag i stigende kreditter. Det har ikke hjulpet. Samtidig har centralbankerne ved at sætte renten ned til 0 pct. malet sig op i et hjørne, hvor de ikke kan gøre mere. Hele arsenalet af våben er allerede brugt,” siger Jakob Brøchner Madsen …
… ”Huse, aktier og landbrugsjord skal ned i pris, og obligationsrenten skal op. De økonomiske stimulanser er blot med til at trække pinen ud, men vi slipper ikke for at betale regningen for den fest, vi har holdt de seneste 15 år. Problemet med økonomiske hjælpepakker er, at de giver os endnu et problem på halsen i form af store offentlige underskud og galoperende gældsætning. Gælden skal betales tilbage i en tid, hvor der kommer flere ældre uden for arbejdsmarkedet,” siger Jakob Brøchner Madsen.
For ham at se havde det været bedre, hvis politikerne ikke havde forsøgt at afbøde de værste konsekvenser af krisen, men i stedet ladet økonomien finde tilbage i ligevægt på egen hånd.
Det havde ifølge professoren forværret nedturen, men også betydet, at økonomien hurtigere var kommet igennem den …
… Ifølge Jakob Brøchner Madsen er en mulig udvikling herfra, at det kommer til at tage 10-15 år, før økonomien kommer tilbage i ligevægt – en økonomisk ørkenvandring a la den Japan har været ramt af i efterhånden 20 år.
En anden mulig udgang på krisen er, at verden synker ned i en stor depression som i 1929.
”Det er pest eller kolera, og det er umuligt at sige, hvor vi ender, for vi har aldrig været i en lignende situation før. Hvis jeg ser objektivt på tallene, så det meget bedre ud før den store depression i 1929.”
Han vurderer, at det globale boligmarked skal falde 20 pct. i pris, før det er tilbage i ligevægt.
Epn.dk (13. marts 2010)

Vi skal vænne os til flere tvangsauktioner

Op, op, op. Antallet af tvangsauktioner har i de seneste år bevæget sig i én retning.
Selv om de seneste tal fra Danmarks Statistik viser, at kurven knækkede i februar med et fald på 3 pct. til 467 på én måned, når der er korrigeret for sæsonudsving, er det alt for tidligt at juble.
Antallet af tvangsauktioner vil nemlig stige i de næste par år, lyder det fra flere sider.
”Vi har aldrig haft en konjunkturnedgang, hvor antallet af tvangsauktioner ikke er steget. Sådan var det også i 1980’erne og 1990’erne, og sådan kommer det også til at gå denne gang. Jeg tror, at det ender galt, og at tallet i løbet af de næste to til tre år vil nå op omkring 1.000 om måneden,” vurderer Svend Jørgen Jensen, der er chefanalytiker i Finanshuset Demetra.
Flere indikatorer peger nemlig i en negativ retning, mener han.
”Der er 60.000 til 70.000 tomme boliger i Danmark. Når vi har så mange tomme boliger, kan byggeriet ikke komme i gang, før de boliger er blevet beboet. Det er en boligboble, og derfor vil der komme en konjunkturnedgang igen,” siger han og forklarer samtidig, at arbejdsløsheden vil fortsætte med at stige.
Epn.dk (13. marts 2010)

Så kom fleksrente-rekorden i hus

Ved den store rentetilpasning i december 2009 kunne F1-kunderne i Nordea Kredit glæde sig over alle tiders laveste F1-rente på 1,70 pct.
De er uden tvivl stadig glade for den ultralave ydelse i resten af 2010, men nu er deres F1-rente ikke længere den laveste.
Den nye F1-renterekord hedder i stedet 1,62 pct. og gælder for de af Nykredits og Totalkredits kunder, som forud for den igangværende refinansiering havde valgt at lade deres kommende rente blive afgjort efter ”auktionskurs-princippet”.
Nykredit og Totalkredit gennemførte de pågældende refinansierings-auktioner torsdag, og resultatet blev offentliggjort fredag eftermiddag.
Epn.dk (12. marts 2010)

Her stiger boligpriserne

Flere steder i landet er det frosne boligmarked så småt ved at tø op. I hvert fald hvis man ser på, hvordan kvadratmeterpriserne har udviklet sig siden årsskiftet.
Nye tal fra boligsitet Boliga viser, at der i de to første måneder af 2010 har været stigninger i kvadratmeterpriserne på villaer i 182 postnumre, mens priserne i 187 postnumre rundt om i landet er faldet.
Deler man op efter regionerne, er der gode nyheder til sælgerne i det nordøstlige Danmark, mens man i resten af landet stadig må vente på en vending i markedet.
Region Hovedstaden fører an med stigninger på 1,1 procent set over de seneste to måneder, mens sælgerne i Region Sjælland ligger i bunden af listen med et samlet fald på 0,9 procent.
VejleAmtsFolkeblad.dk (12. marts 2010)

Billigt at købe landlig idyl

Drømmer du om livet på landet, er det nu, du skal slå til, for priserne på landejendomme er faldet, og liggetiden er lang. Den gennemsnitlige udbudspris for de 1.432 landejendomme, der er til salg på www.boligsiden.dk netop nu, er siden efteråret 2008 faldet med godt 780.000 kr. fra knap 3,38 millioner til 2,6 millioner kr.
Det er blevet billigere at købe en bolig på landet.
Landejendomme ligger i dag i gennemsnit knap 300 dage til salg, svarende til 10 måneder, mens et parcelhus i en forstad til sammenligning er solgt på knap 7 måneder, viser tal fra boligsiden.
– Det siger sig selv, at når markedet ser ud, som det gør, så har man som køber muligheden for at finde den helt rigtige landbrugsejendom til den helt rigtige pris. Man skal bare huske at spørge sig godt for, inden man køber, da der er flere ting, man skal være opmærksom på i forhold til en normal bolighandel, fastslår Boligsidens kommunikationschef, Birgit Daetz .
– Priserne i markedet for landejendomme er faldende og følger dermed den tendens, på boligmarkedet uden for de store byer, hvor priserne endnu ikke helt har fundet et stabilt leje. Samtidig har den økonomiske uro og frygten for arbejdsløshed betydet, at bankerne er mere restriktive i forhold til udlån til drømmeboligen i landlig idyl, forklarer Birgit Daetz.
Nordjyske.dk (11. marts 2010)

Skagen jobber priserne op

Boligmarkedet i Nordjylland er ikke så påvirket af konjunkturelle udsving som resten af landet.
Selv i Nordjyllands dyreste kommune, Frederikshavn, har udbudspriserne været meget stabile i 2009. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
Det nordjyske boligmarked har generelt ikke oplevet de store udsving i udbudsprisen på villaer i forbindelse med finanskrisen.
Dermed går boligmarkedet i Nordjylland modsat tendensen for resten af landet, hvor priserne på villaer er faldet meget gennem det seneste år.
Således ligger udbudspriserne for Nordjylland i januar 2010 højere end i 2007 og på niveau med foråret 2008.
– Vores tal viser tydeligt, at det nordjyske boligmarked stort set lever sit eget liv. Udbudspriserne har ligget stabilt gennem de seneste år. Som i resten af landet er udbudspriserne ganske vist også faldet i Nordjylland, siger Birgit Daetz, kommunikationschef for Boligsiden A/S.
Fra januar til august 2009 lå salgsprisen på 8-9.000 kr. pr. m2, hvilket er ca. 25 pct. lavere end landsgennemsnittet.
Selv om boligmarkedet i Nordjylland har været mere stabilt end i resten af landet, er der stor prisforskel i de enkelte kommuner.
Højdespringeren i regionen er Frederikshavn, som også omfatter Skagen, hvor udbudspriserne på villaer i snit er mere end dobbelt så høje som udbudspriserne på villaer i Morsø kommune.
Den generelle fremgang i udbudspriserne i Frederikshavn skyldes i høj grad prisudviklingen i Skagen. Her har udbudspriserne taget et gevaldigt spring.
– Det hænger i høj grad sammen med en stor efterspørgsel efter villaer i Skagen, og derfor slår Frederikshavn-området også ud i forhold til de andre kommuner i Nordjylland, siger Birgit Daetz.
Som i flere andre yderkantsområder stiger udbuddet af villaer også i Nordjylland. I de seneste to år er antallet steget fra 3.300 til 5.300 villaer på det nordjyske boligmarked.
Lokalavisen Frederikshavn, 1. sektion, side 52 (10. marts 2010)

Boliger er billigst om sommeren

Hvis du vil betale mindst muligt, når du køber nyt hus eller lejlighed, skal du slå til i slutningen af sommerferien.
Det viser en opgørelse, som boligsitet Boliga har lavet ud fra de seneste 18 års salgspriser.
Ifølge opgørelsen sælges boligerne billigst i uge 29-32, hvor uge 31 er den allerbilligste.
Kun uge 44, der ligger i slutningen af oktober/begyndelsen af november, klemmer sig ind som den fjerdebilligste uge.
Samtidig er det en lige så klar tendens, at huse og lejligheder er dyrest omkring årsskiftet. De fire dyreste uger at handle bolig i er uge 51-2.
Uge 1 er den allerdyreste. Her koster en bolig i gennemsnit 1,5 millioner kroner – 450.000 kroner mere end i uge 31, viser udregningerne fra Boliga.
Kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden Home Niels H. Carstensen mener dog ikke, at forskellen er så stor.
”Vi kan også se i vores tal, at det er lidt billigere at købe i lavsæsonen i forhold til højsæsonen, nok fordi der er lidt færre købere på markedet.
Men vores vurdering er, at det er meget svært at tale om høj- og lavsæson, som boligmarkedet er i øjeblikket og har været de sidste par år,” siger han og tilføjer, at der er andre faktorer, der spiller en langt større betydning for boligpriserne. For eksempel renten, arbejdsløshed og økonomisk klima.
24 timer, 1. sektion, side 15 (10. marts 2010)

Køber tror mere på sælger end mængler

Boligsalg kan ikke kun gøres op i salgsopstillinger med tørre tal og faktuelle beskrivelser af boligens rum og øvrige faciliteter.
Med den nuværende skarpe konkurrence om boligkøbernes gunst, gælder det snarere om at skille sig ud fra mængden. Derfor er der god fidus i at benytte sig af andre redskaber end de traditionelle opgaver, som ejendomsmægleren klarer.
Det mener en række af DanBoligs kunder på såvel køber- som sælgersiden. På ejendomsmæglerkædens hjemmeside kan sælger lægge sin egen fortælling om boligen ind, og det giver et bedre indtryk for køber.
– Det er en rigtig god idé med sælgers egen beskrivelse, og hvis man er positiv og ærlig, så virker det bare. Altså der skal jo ikke stå, at haven er lækker, hvis der så ligger roer overalt, vel, men det er simpelthen mere troværdigt, at det er sælger selv, der fortæller, end hvis det er en mægler, der skal sælge, siger Karina Larsen.
Hun har købt hus via DanBolig, og sælgers egen beskrivelse var en af årsagerne til, at hele familien tog ud for at kigge på huset.
Også Karsten Bækgaard, der solgte huset til Karina og hendes familie er tilfreds med ”Sælger siger”, som funktionaliteten hedder på danbolig.dk:
– På ”Sælger siger” kunne vi komme væk fra alle de tørre facts og fortælle mere om de bløde ting ved huset som for eksempel udsigten fra terrassen, haven og så videre, siger han i en pressemeddelse fra DanBolig, i hvilken kædens ejendomsmæglere også udtrykker begejstring for, at sælgerne har mulighed for at fortælle om deres kærlighed til den bolig, de har boet måske 10, 20 eller 30 år i.
– Det er langt mere ægte og vedkommende, når sælger selv udtaler sig om det, han har allermest forstand på – hans egen bolig. Jeg oplever tit på en fremvisning, at en køber genkender sælgers beskrivelse af klatretræet i haven eller garagen, hvor der blev holdt gadefest, siger Jim Riel DanBolig i Greve og Solrød..
Sydkysten, 3. sektion, side 8 (9. marts 2010)

Find mere om