Det populære parcelhus fra ’70erne er billigst

Foto: Boligsiden

Set over 10-års intervaller er husene fra 70erne billigst. Det nyeste byggeri er ikke overraskende dyrest.

Det er snart ingen nyhed længere: Boligsalget er atter i fremgang. Men i modsætning til de glade dage fra før boligpriserne begyndte at falde, er det i dag ikke de store, luksuriøse boliger, der trækker danskerne.
Nu har vi tilsyneladende genvundet fornuften og lader os nøjes med mindre. Derfor er det traditionelle parcelhus fra 1970erne i gule eller røde sten og med eternittag igen blevet populært blandt boligkøberne.

Så er det heller ikke så dumt, at netop husene, som blev bygget i ’70erne, holder den laveste pris pr. kvadratmeter. Det viser tal fra Boligsiden, hvoraf gennemsnitspriser pr. tiår fremgår.

Ifølge opgørelsen koster ’70er-villaen i gennemsnit 12.900 kroner pr. kvadratmeter, hvilket er omkring 600 kroner billigere end de huse, der blev bygget fra 1960 til ’69. Og ’80er-huset er omtrent 3.000 kroner dyrere pr. kvadratmeter.

Dyrere at varme op

”Det hænger blandt andet sammen med kravene i bygningsreglementet, som løbende bliver skærpet. Et forhold, der spiller ind, er, at efterhånden som priserne på energi er steget, er der løbende strammet op på kravene til isolering. Det gør byggeriet dyrere og afspejler sig naturligvis i prisen”, siger Boligsidens kommunikationschef Birgit Daetz.

Hvis ’70er-huset med andre ord ikke er renoveret, så det svarer til nutidens standard, må man naturligvis også påregne ekstra store udgifter til opvarmning. Dermed er det – umiddelbart set – over tid oftest en god forretning at vælge det højisolerede hus. Det er ganske vist dyrere her og nu, men til gengæld er der en samlet besparelse i det lange løb, fordi det nye hus er meget billigere at varme op.

”Samtidig er der også færre udgifter til vedligeholdelse af noget, der er nyt. Det afspejler sig naturligvis også i prisen. Men det er klart, at man kan nå langt med det lidt ældre hus, hvis man selv har lyst til og kan udføre det almindelige løbende vedligeholdelsesarbejde”, siger Birgit Daetz.

Skær 2/3 af varmeregningen

Drejer det sig derimod om større og mere krævende ombygninger, eksempelvis en gennemgribende isolering af huset, er det de færreste, der magter opgaven. Og de fleste ældre huse til salg på markedet, kunne nok trænge til en renovering, der tilgodeser varmeregningen.

”Men det behøver ikke koste kassen at højisolere huset. For omkring 200.000 kroner kan man nedbringe varmeregningen med totredjedele, og så kan investeringen være hentet ind på omkring 10 år eller lidt mere”, siger arkitekt Asger Stoubæk Poulsen, der har stor erfaring med ombygning af ældre villaer.

”Prisen for efterisolering af huset skal man have med i sit ’regnskab’, når man ser på prisforskellene på det ældre og det nye hus. Det er ikke urealistisk, at man med en renovering af det ældre hus kan komme lige så langt eller måske længere i forhold til det nye hus”, slutter Birgit Daetz.

På alle måder kan villaen fra ’70erne være en rigtig god investering. Og der er jo heller ingen, der siger, man skal energirenovere straks, man har købt. Det passer måske bedre i den økonomiske plan at vente et par år, før man går i gang med byggeriet.

Find mere om