Danskerne tror, priserne stiger

Foto: Boligsiden

Optimismen er tilbage, og de fleste af os tror nu på stigende boligpriser. Samtidig er boligudgiften faldet med 30 pct. på et år. Læs, hvad pressen skrev i sidste uge.

70’er-parcelhuset hitter igen

En ny opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home viser, at 40 procent af de solgte enfamiliehuse i 2009 er opført under det godt 10 år lange parcelhusboom, mens kun 17 procent er bygget i de tre efterfølgende årtier.
Det er ellers ikke mere end 10 år siden, at flere eksperter spåede, at parcelhusområderne risikerede at ende som forladt forstadsslum. Men sådan er det ikke gået.
”Vi drømmer om at bo som liebhavere eller i et spritnyt hus, men vi ender oftest i et parcelhus fra 1960’erne eller 1970’erne. Det skyldes ikke mindst, at prisen er meget lavere her, men også at man senere kan realisere sine drømme, fordi det er relativt nemt at ombygge et parcelhus,” siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i Home.
Også Birgit Daetz, kommunikationschef for Boligsiden.dk hæfter sig ved, at det – i modsætning til de glade dage under boligboomet – ikke længere er de store, luksuriøse boliger, der tiltrækker danskerne.
”Nu har vi tilsyneladende genvundet fornuften og lader os nøje med mindre. Derfor er det traditionelle parcelhus fra 1970’erne i gule eller røde sten og med eternittag igen blevet populært blandt boligkøberne,” siger hun.
En gennemgang, som Boligsiden.dk har foretaget, viser da også, at 70’er-parcelhusene er en af de allerbilligste ’årgange’ på markedet i dag.
Således koster et parcelhus på 140 kvm fra 70’erne i gennemsnit 400.000 kroner mindre end et hus i samme størrelse opført i 1980’erne – og 85.000 kroner mindre end et hus fra 60’erne.
Man skal faktisk helt tilbage til huse opført før 1940 – altså huse med mere end 70 år på bagen – før kvadratmeterprisen er en anelse lavere end for 1970’er-huset.
Søndagsavisen, 1. sektion, side 8 (14. februar 2010)

Boligudgiften faldet med 30 procent på et år

På bare et enkelt år er det i gennemsnit blevet 30 procent billigere at finansiere købet af et almindeligt dansk parcelhus. Det skyldes dels, at huspriserne siden slutningen af 2008 er faldet på landsplan og dels det kraftige rentefald gennem hele 2009. Det viser beregninger, som Nordea har foretaget for Boligsiden.dk.
Siden fjerde kvartal 2008 er huspriserne i gennemsnit faldet med omkring syv procent, mens renten på 30-årige lån i samme periode er faldet med næsten to procentpoint.
”I dag koster det 46.500 kroner efter skat at finansiere 100 kvadratmeter hus med et afdragsfrit 30-årigt lån. For et år siden var udgiften 65.600 kroner – altså et fald på omkring 30 procent,” siger senioranalytiker Troels Theill Eriksen fra Nordea.
Søndagsavisen, 1. sektion, side 15 (m.fl.) (14. februar 2010)

Ingen prisnedslag i 2,5 år

En luksus penthouse lejlighed i to etager to gader fra Islands Brygge har været til salg, siden nybyggeriet blev færdigt for over 2,5 år siden. Prisen har været urokkelig på 6,9 mio. kr. til trods for, at ejerlejlighederne i området i samme periode er raslet 26 pct. ned i pris.
Mange af lejlighederne i projekt-ejendommen Nicoline Parken er solgt. Men ikke de dyreste tag-lejligheder.
Men nu overgiver sælger sig. Klaksvigsgade 14, 5. sal tv., der er på 129 kvadratmeter netto samt 9 kvadratmeter altan og en 33 kvadratmeter stor tagterrasse, er i denne uge sat ned med godt 900.000 kr. til 5,99 mio. kr.
Epn.dk (12. februar 2010)

Hver anden lejer får boligstøtte

Over halvdelen af de danske lejere modtager boligstøtte i en eller anden form. Men mange af landets kommuner har fravalgt at give borgerne nem og hurtig adgang til at læse om mulighederne for boligstøtte på nettet.
Det fortæller Boligselskabernes Landsforenings magasin Beboerbladet.
Her fortæller man, at 18 kommuner mangler et link på deres Borger.dk-side til menupunkterne om boligstøtte.
Her kan man ellers ganske let regne ud, om man er berettiget til støtte og i givet fald hvor meget, man kan få til trods for de mange specialregler og overgangsordninger.
Epn.dk (11. februar 2010)

Huse og lejligheder samler støv på nettet

Der er stadig nok at vælge imellem, hvis man er på udkig efter et nyt hus eller en ny ejerlejlighed. Omkring 54.000 ejerboliger står til salg på internettet, viser Realkreditrådets boligudbudsstatistik for januar 2010.
Udbuddet falder dog – således er der 7.000 færre boliger til salg i forhold til januar sidste år. Og det er ikke nødvendigvis fordi der er kommet meget gang i salget, lyder det fra Realkreditrådet.
– Færre sætter deres hus til salg. Det er den væsentligste forklaring på, at vi ser færre parcel- og rækkehuse på internettet med en salgsopstilling. Men udviklingen ændrer ikke på, at der stadig er et stort antal huse til salg, lyder det fra Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet, i en pressemeddelelse.
På landsplan er der blevet 3.000 færre parcel- og rækkehuse til salg i løbet af året.
For ejerlejlighedernes vedkommende er udbuddet også faldet med 3.000 i forhold til sidste år, hvor næsten 12.000 ejerlejligheder stod til salg. Der er især kommet lidt mere gang i salget i København.
Det tager dog stadig længere tid at få solgt en bolig.
Udbudstiden for huse var i januar 256 dage – en stigning på over 27 procent. En ejerlejlighed havde i gennemsnit en udbudstid på 250 dage, hvilket var en stigning på seks procent.
Epn.dk (10. februar 2010)

Boligejere tjener godt på skattestop

Til trods for historiske prisfald er skattestoppet fortsat en sand guldgrube for adskillige tusinde boligejere.
Langt de fleste boliger handles fortsat til priser, der ligger betydeligt over de offentlige ejendomsvurderinger, der i 2001 og 2002 var udgangspunktet for regeringens beordrede skattestop.
Og det er ejerne af landets dyreste boliger, der får den største gevinst. F.eks. sparer ejere af lejligheder i København og på Frederiksberg i øjeblikket i gennemsnit 42 pct. i skat takket været skattestoppet.
Det afslører en analyse foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten af Realkreditrådet.
I gennemsnit betales der for en ejerlighed i København en årlig ejendomsværdiskat på 10.500 kr. Men hvis skattestoppet ikke var blevet indført, skulle skatten i gennemsnit i stedet have været på 18.000 kr. om året beregnet ud fra de aktuelle handelspriser. Det giver en årlig besparelse på 7.500 kr.
På Frederiksberg er besparelserne endnu større. Her sparer boligejerne i gennemsnit 9.000 kr. i ejendomsværdiskat, fordi de i gennemsnit slipper med 13.000 kr. mod 22.000 kr., hvis skatten var blevet beregnet ud fra de aktuelle handelspriser.
Det er ejere af lejligheder i hovedstaden, der uden diskussion har oplevet den største prismæssige rutsjetur. Siden 2006 er priserne for deres boliger faldet med 32 pct, og dermed er de nu tilbage på prisniveauet for 2004. Men alligevel ligger boligernes handelsværdi gennemsnitlig 35 pct. over beregningsgrundlaget for skattestoppet.
Epn.dk (10. februar 2010)

Stor forskel på fynske boligpriser

Forskellen på kvadratmeterpriserne på Fyn fra 2007 og til februar 2010 er langt større end man umiddelbart kunne forestille sig. Det viser statistik fra hjemmesiden boliga.dk.
Mens prisen per kvadratmeter for en villa i Middelfart faldt med 10,1%, så var stigningen i Nyborg i samme periode på 11,9%. Omvendt faldt prisen i Nyborg med hele 27,2%, hvis man udelukkende ser på ejerlejligheder.
Også inden for de odenseanske grænser er der flere bemærkelsesværdige forskelle:
Mens en villa i Odense NV faldt med 2,2% steg den med 12,9% i den sydøstlige bydel.
Specielt er det dog ejerlejlighederne, der er hårdest ramt, hvor ingen af de fynske byer kan melde om en optur i kvadratmeterpriser. En tendens, der matcher det nationale niveau, hvor kun Silkeborg, Fredericia, Esbjerg og Nørresundby kan rapportere om sorte tal på bundlinjen.
Den største nationale stigning inden for villa-genren står nordjyske Møldrup for med 50,1%, mens bornholmske Allinge med et fald på 41,1% har bundrekorden.
FyensStiftstidende.dk (10. februar 2010)

Boligoptimisme udløser frygt for ny boble

En ny meningsmåling fra Greens Analyseinstitut viser, at fire ud af ti danskere nu tror på stigende boligpriser, mens der bare er 28 pct. som ser nye prisfald i horisonten. Det skriver dagbladet Børsen.
Dermed er der tale om den mest optimistiske vurdering af boligpriserne siden 2006 – og en meget kraftig stigning i forhold til for blot en måned siden, hvor stillingen mellem optimisterne og pessimisterne stod lige.
Den kraftige vækst i danskernes boligoptimisme får nu landets boligøkonomer til at frygte, at en ny boligprisboble kan være under opsejling.
”Hvis vi ser forventningerne fortsætte op i samme hurtige tempo i de kommende måneder, så risikerer vi relativt hurtigt at ende i en situation, hvor priserne igen kommer op i nogle uholdbare niveauer,” siger lektor med ekspertise i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, Morten Skak.
Epn.dk (8. februar 2010)

Find mere om