Flere penge til boligkøberne

Mens der stadig er prisnedslag at hente på bolighandlen, så har køberne også flere penge mellem hænderne. Det og meget mere skrev pressen i uge 44.

Så meget har flekslånere scoret
Ifølge boligsiden Bolius har en boligejer kunnet spare 153.000 kroner pr. lånte million kroner med et flekslån fremfor et fastforrentet obligationslån siden 1997.
Det viser en beregning, som BRF Kredit har lavet for Bolius Boligejernes Videncenter.
”Ser vi historisk på perioden siden rentetilpasningslånenes indtog i 1997, er det de husejere, der har valgt denne lånetype, der har trukket det længste strå,” siger seniorøkonom Mikkel Høegh fra BRF-kredit. Det har krævet, at lånet har ligget i F1-profil med årlig rentetilpasning i alle årene.
Men der er ingen garanti for, at F1-lånet stadig vil være billigst.
”Ingen lån er bedre end andre. At vi historisk har oplevet en god udvikling for rentetilpasningslånet, siger intet om, hvad vi vil se i fremtiden,” fastslår Mikkel Høegh.
Århus Stiftstidende, dinbolig, side 25 (1. november 2009)

Danskerne vender tilbage til euro-lån
Der har været op til små 1.000 kroner per lånte million kroner om måneden at spare på at tage et realkreditlån uden afdrag i euro frem for kroner i år. Og det kan ses i statistikken over danskernes appetit på eurolån. I årets løb er udlånet i euro til boliger og fritidshuse vokset fra 9,8 milliarder kroner i januar til 14,3 milliarder kroner i august.
”Stigningen for private tror jeg i høj grad hænger sammen med finanskrisen, hvor rentespændet mellem den danske rente og euro renten blev udvidet markant til 1,75 procentpoint” …
… Han påpeger dog, at renteforskellen nu er nede på et begrænset niveau, og at fordelen ved et eurolån derfor ikke bliver lige så stor i det kommende års rentetilpasning.
Berlingske Tidende, boligen liebhaver, side 19 (1. november 2009)

Home offentliggør salgspriser
Ejendomsmæglerkæden Home lægger nu alle salgspriser frem på boligmarkedet på deres hjemmeside.
Ikke på den enkelte ejendom, men ned til tre ejendomme, så boligkøbere på home.dk får et indblik i markedets salgspriser, når der blot er solgt tre boliger i et område.
Dermed kan boligkøbere også sammenligne salgspriser og udbudspriser. Tallene dækker alle handler på hele boligmarkedet, hvor der kan føres en statistik uanset ejendomsmæglerkæde.
TV2/Finans Online (30. oktober 2009)

Mæglere: Kunder vil ikke lægge priser frem
Folk frygter, at andre fremover vil kunne snage i deres privatliv og økonomi.
Sådan lyder en advarsel fra danske ejendomsmæglere, efter at økonomi-og erhvervsminister Lene Espersen (K) i sidste uge meddelte, at hun fra nytår vil åbne statens database over huspriser, så alle hjemme fra deres computer kan slå op og se, hvad hver enkelt hus landet over er handlet til.
”Mange opfatter det som en krænkelse af privatlivets fred. Ejendomsmæglerne har i de seneste dage fået henvendelser fra kunder, som er utilfredse med, at købesummen skal være offentligt tilgængelig”, siger Steen Winther-Petersen, formand i Dansk Ejendomsmæglerforening …
… Ifølge ejendomsmæglerkæderne EDC og Home har mellem 25 og 34 procent af deres kunder i hovedstaden bedt om fortrolighed om, hvad deres hus endte med at blive solgt for, og i resten af landet ligger andelen oppe på mellem 75 og 95 procent.
”Vi kunne undgå problemerne, hvis man lavede det sådan, at man ikke kunne se priserne på hvert enkelt hus. Huse på den samme vej koster jo aldrig det samme – der er stor forskel på bl. a. størrelse, kvalitet, indretning og istandsættelse. Vi synes, at man kun skal kunne søge ned på distrikts-og områdeniveau”, siger Steen Winther-Petersen.
Politiken, 1. sektion, side 14 (30. oktober 2009)

Færre boliger til salg
Antallet af udbudte boliger er faldet markant i hele landet sammenlignet med sidste kvartal, hvilket indikerer en større køberinteresse i boligmarkedet.
Det viser en ny kvartalsstatistik fra Boligsiden.dk.
Der er i dag færre ”Til salg”-skilte at finde i det danske landskab end for tre måneder siden. Faktisk er udbuddet af villaer, rækkehuse og villalejligheder til salg faldet med seks procent det seneste kvartal, og i dag er der 39.306 til salg på Boligsiden.dk.
København by har oplevet det største fald, og her er antallet faldet med hele 21,1 procent det seneste kvartal.
– Antallet af boliger til salg er faldet meget det seneste kvartal, og det er kun meget få steder i landet, at man fortsat oplever stigende udbud af boliger til salg. Og faldet gælder stort set alle boligtyper. Alt tyder derfor på, at der igen er ved at komme skub i boligmarkedet, siger direktør for Boligsiden A/ S, Søren Lægaard.
Lolland-Falsters Folketidende, torsdag, side 16 (29. oktober 2009)

Boligsælgere giver store nedslag
Som boligkøber kan det betale sig at krybe i kræmmertøjet, før man slår til med en underskrift på en købekontrakt.
En ny analyse fra Boligportal.dk viser, at der er markante forskelle på udbudspriser og reelle salgspriser for både villaer og ejerlejligheder i Nordsjælland.
I Helsingør sælges villaer således i snit 26 procent under udbudsprisen og i Hørsholm 24 procent under. I Hillerød er der større overensstemmelse mellem annoncepriser og salgspris.
Her er forskellen blot syv procent. Analysen sammenligner salgspriserne med udbudspriserne i landets 30 største provinsbyer.
– I langt de fleste byer er prisforskellen på over ti procent, i flere byer endda over 20 procent, fortæller adm. direktør Henrik Løvig fra Boligportal.dk.
Epn.dk (29. oktober 2009)

Flere penge til nye huskøbere
Finanskrise og krak på boligmarkedet luner hos de førstegangskøbere, der lurer på at slå til, hvis de ellers har beholdt deres arbejde.
I København slipper førstegangskøberne nu med at slippe mindre end 40 pct. af indkomsten, hvis de køber en lejlighed på 83 kvadratmeter.
Køber man et hus på 144 kvadratmeter, må man hoste op med 46,5 pct. af ens indkomst, hvis man har købt i årets tredje kvartal.
Det er et beskedent fald fra andet kvartal, hvor man måtte af med 47,3 pct.
Epn.dk (29. oktober 2009)

Vi bruger 33 kr. om dagen til varme
Danskerne brugte sidste år 33 kr. om dagen på at undgå kolde tæer og is på dynen.
En opgørelse fra Dansk Fjernvarme viser, at varmeregningen for en typisk husstand med fjernvarme sidste år løb op i 12.118 kr.
Det er 376 kr. mere end året før. Alligevel glæder Dansk Fjernvarme sig over, at fjernvarme fortsat er den billigste måde at opvarme et hus på …
… Han peger samtidig på, at en gennemsnitsforbruger sidste år måtte betale 16.993 kr. for at fyre med naturgas, 16.296 kr. for at opvarme huset med varmepumpe, mens oliefyrskunderne i gennemsnit måtte betale 20.672 kr.
Billigste måde at opvarme et hus på er ifølge Dansk Fjernvarme at være tilsluttet et fjernvarmeværk baseret på affaldsforbrænding. Det ville sidste år betyde, at varmeregningen kunne holdes ned på 6.501 kr. for et hus på 130 kvm.
Epn.dk (29. oktober 2009)

Flere kommer i klemme med huslånet
8.000 husstande er i restance, og hver husstand er i gennemsnit 12.500 kroner bagud med betalingerne på deres realkreditlån. Det viser nye tal fra Realkreditforeningen. Samlet er restanceprocenten steget fra 0,49 procent i årets første tre måneder til 0,53 procent i 2. kvartal.
Det betyder, at realkreditinstitutterne tre en halv måned efter forfald ikke har modtaget 53 øre for hver 100 kroners forfalden terminsydelse …
… – Vi må forvente, at arbejdsløsheden fortsat stiger. Derfor må vi også forvente en fortsat beskeden stigning i antallet af restancer, siger Karsten Beltoft.
Restanceprocenten er dog stadig på et lavt niveau set over de seneste 20 år. I 1991 var restanceprocenten på cirka 2,50.
Epn.dk (28. oktober 2009)

Villaer til salg for 109 mio. kr. i Sædding-Fovrfeld
Den dyreste villa ligger på Sædding Strandvej og koster 4.775.000 kroner. Den billigste ligger i Fyrparken og koster 978.000 kroner.
Prisforskellen på de 50 villaer, som i øjeblikket er udbudt til salg i Sædding-Fovrfeld-området er stor, men samlet er der i området villaer til salg for 109,665 millioner kroner, hvilket giver en gennemsnitspris på knap 2,2 mio. kroner
Det viser beregninger, som avisen har foretaget på baggrund af et adresseudtræk fra Dansk Ejendomsmæglerforenings egen hjemmeside www.boligsiden.dk.
Jydske Vestkysten, 2. sektion, side 2 (28. oktober 2009)

Hvad koster en villa på Strandvejen?
Strandvejen i kommunen nord for København er den vej i Danmark, hvor flest folk gerne vil vide, hvad husene koster.
Det viser en gennemgang af boligportalen Boliga.dk’s nye omdiskuterede service, der viser salgspriser på huse over hele landet.
Det er ikke overraskende liebhaverboligerne, som folk er mest interesseret i at få oplyst salgspriser på. Ser man på hitlisterne over hele landet, er det en klar tendens, at det er salgspriserne på Danmarks dyreste adresser, der bliver tjekket ud.
Jv.dk (JydskeVestkysten) m.fl. (28. oktober 2009)

Flere afdrager på deres boliglån
Danskerne er så småt på vej væk fra afdragsfrihedsfesten. En ny analyse fra Nykredit viser, at flere danskere begynder at afdrage på deres boliglån.
40 procent af Nykredit-koncernens nye lån er nu med afdrag, hvor det for mindre end et halvt år siden var godt 30 procent. Det understøtter, at danskerne sparer op som aldrig før, selv om økonomer igen og igen pointerer, hvor vigtigt det er for dansk økonomi, at privatforbruget snart kommer i omdrejninger igen.
Epn.dk (27. oktober 2009)

Bedst at være alene
Statsaut. ejendomsmægler Claus Thureby mener selv, at han har Danmarks stærkeste enmandskæde og ser det som en fordel, at han ikke sidder i et af Danmarks større ejendomsfirmaer …
… Den 1. maj 2008 begyndte Claus Thureby som selvstændig ejendomsmægler i Nr. Snede. Han havde forinden været mægler i syv år i selv samme by, men havde længe drømt om at blive herre i eget hus …
… Han fortæller, at 80 pct. starter på Boligsiden , når de skal kigge på hus, hvor samtlige danske mæglere er repræsenteret. Den første kontakt med kunden sker ikke længere i butikken, men ude på ejendommen.
Det gør den, fordi kunderne allerede hjemme i sofaen har sat sig ind i sagerne, inden de møder op. Derimod mener han, at hans firma kan tilbyde noget, de andre ikke kan. Claus Thureby er fri og uafhængig, og det giver en større fleksibilitet.
Horsens Folkeblad, horsens, side 7 (27. oktober 2009)

Nybyggere fusker med skatten
Skat har afsløret 1.800 af 5.000 nye husejere i at undlade at informere kommunen om, at deres huse er beboelige.
Vasketøj på tørresnoren, affald i skraldespanden eller bare blomster i vinduerne.
Det er nogle af de umiskendelige tegn på liv, der nu har kostet 1.800 danske familier en samlet skatteregning på 25 mio. kr.
Livstegnene er blevet konstateret af ansatte fra Skat, der de seneste måneder har kontrolleret 5.000 ny- eller ombyggede parcelhuse og sommerhuse. Årsagen var en mistanke om, at nogle af ejerne var flyttet ind uden at fortælle det til kommunen. Hvis man ikke er flyttet ind i huset inden den 1. oktober, kan man nemlig slippe for ejendomsværdiskatten det kommende år.
Dermed sparer man typisk 15.000 kr. i skat …
… ”Vi kontrollerer hvert år, om kommunens oplysninger er korrekte og dermed om ejerne får betalt den skat, som de skal. Af de 5.000 ejendomme vi kontrollerede, fandt vi ud af, at over en tredjedel faktisk var færdigbyggede. Det betyder, at der næste år skal betales 25 mio. kr. mere i ejendomsværdiskat, end ejerne selv har anmeldt,” siger Jens Perch Nielsen.
Epn.dk (26. oktober 2009)

Hvad gør du med dit boliglån?
Nye tal fra Realkreditrådet viser, at danskerne har valgt at førtidsindfri fastforrentede lån til en samlet værdi af 100 mia. kr. for at konvertere til lån med variabel rente. Det skriver dagbladet Børsen.
”Hvis boligejerne køber en ny bolig med brug af både afdragsfrihed og rentetilpansningslån, så er jeg bestemt ikke glad for det. Men er tallene et udtryk for, at danskerne bruger lånene som redningsbælte, fordi de har mistet deres job eller lignende, så er det mere forståeligt,” siger Morten Skak, der er lektor ved Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet til Børsen.
Epn.dk (26. oktober 2009)

Find mere om