4 milliarder venter flekslånerne

Rentefaldet vil i 2010 betyde et fald i huslejen på knap 4 mia. kr. – efter skat – for de boligejere, der har lån med variabel rente. Desværre ser det ud til, at prisen på realkreditlån stiger pga. den økonomiske krise. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 45.

Der er stadig luft i boligboblen
Trods flere år med prisfald er boligpriserne stadig på et højere niveau, end før boligboblen begyndte at puste sig op.
Boligpriserne er i frit fald flere steder i landet, og i de mest udsatte områder er priserne faldet tre år i træk.
Værst ser det ud for ejere af lejligheder i København, hvor priserne er faldet 36 pct. siden toppen i efteråret 2006.
Lejligheder på Frederiksberg og villaer i Nordsjælland er med prisfald på 33 pct. stort set lige så hårdt ramt.
Men selv om priserne er faldet kraftigt, er der stadig luft i boligboblen. Det viser en analyse fra ejendomsmæglerkæden Nybolig.
Før de københavnske lejligheder blev ramt af voldsomme prisfald, nød ejerne godt af, at priserne steg endnu mere.
Stigningen var på 58 pct. fra efteråret 2004 og frem til pristoppen to år senere. Før efteråret 2004 steg priserne også, men Nyboligs undersøgelse omfatter kun prisudviklingen de seneste fem år.
Trods de seneste tre års prisfald er lejlighederne dermed stadig 204 kr. dyrere pr. kvm. end i efteråret 2004. Det svarer til, at 2 pct. af værdistigningen under opturen er intakt …
… Boligejere i Vestjylland, Nordjylland og Sydjylland nød ikke godt af nær så voldsomme prisstigninger.
Til gengæld er de sluppet med yderst begrænsede prisfald. Det betyder, at 80-90 pct. af deres værdistigning stadig er intakt. Det kan dog skyldes, at de har en stor del af nedturen til gode.
”Vi forventer, at pilen fortsat vil pege nedad i Jylland og på Fyn, men i moderat omfang, mens Sjælland er ved at være igennem pristilpasningen,” vurderer Eva Nørgaard Petersen.
Epn.dk (7. November 2009)

Banker holder boligmarked i jerngreb
Man skal have flere penge på lommen for at købe en bolig. Bankerne har strammet kravene til, hvor stort et rådighedsbeløb boligejere skal have.
I dag skal en familie med to børn således have omkring 14.000 kr. for at blive godkendt til at låne i banken. Det er efter alle faste udgifter – også tandlægeregninger og ferier.
Stramningen har konsekvenser, fremhæver uvildig rådgiver Poul Gammelgaard fra Boligøkonomen.dk
”Man har nærmest kunnet registrere et hop i krav til rådighedsbeløb hos bankerne det seneste år. Stigningen kan ikke afspejles i den almindelige prisudvikling, men det er udelukkende på grund af en strammere kreditpolitik i forbindelse med finanskrisen,” siger Poul Gammelgaard.
Epn.dk (7. november 2009)

Lav rente udløser milliardgevinst
Den rekordlave danske rente vil næste år lade milliarderne vælte ned over de forbrugere og virksomheder, der har rentetilpasningslån.
Alene de private boligejere vil få et fald i huslejen på 3,9 mia. kr. efter skat. Det vurderer Realkredit Danmark i en analyse af rentefaldets betydning for boligejere.
Effekten for den samlede økonomi er endnu større, når man tæller de rentetilpasningslån med, som virksomheder har taget.
Det bringer den samlede huslejebesparelse op på godt 14 mia. kr. før skat.
Dertil kommer, at mange både private og virksomheder vil reducere deres restgæld, og det frigiver endnu større midler – hvis boligejerne altså udnytter friværdien.
”Der bliver i alt 36 mia. kr. før skat mere at bruge af, fordi renten falder. Samtidig kommer der skattelettelser, og så får vi nogle tal, som taler for en forholdsvis stor effekt på forbruget og dermed for nationaløkonomien,” siger Elisabets Toftmann Asmussen, cheføkonom i Realkredit Danmark.
Epn.dk (7. november 2009)

Straarup: Ingen betydelige prisfald på boliger
Potentielle boligkøbere behøver ikke ryste på hånden, sådan lyder det fra Danske Banks øverste chef, ordførende direktør Peter Straarup. Han forventer nemlig ikke, at priserne falder nævneværdigt.
”Hvis man kan købe et hus, så synes jeg man skal gøre det. Jeg er ikke af den opfattelse, at der sker betydelige større prisfald på boligmarkedet. Så man skal ikke holde sig tilbage, hvis man er sikker på at have et job, og det er de fleste danskere jo heldigvis,” siger Peters Straarup til JPtv.
Til gengæld skal man først købe huset, når den gamle bolig er solgt, fastslår han.
Og når man køber huset, kan det sagtens finansieres med flekslån, hvis man har luft nok i økonomien til, at renten stiger til både tre og fire gange det nuværende niveau, fortæller Straarup videre.
Epn.dk (6. november 2009)

Du risikerer dyrere realkreditlån
Private kunder risikerer at skulle betale mere i bidrag for deres realkreditlån næste år. Markedets største aktør for udlån til private, Nykredit, følger udviklingen i tab tæt og venter et skidt 2010 for finanssektoren..
Hidtil har den økonomiske krise ramt virksomhederne hårdest. De har da også måttet betale mere for deres realkreditlån på grund af risikoen for tab. Men nu er tab på private på vej i vejret.
Totalkredit, der kun låner ud til private, måtte i årets første ni måneder nedskrive 454 mio. kr. på dårlige lån. Det er godt 0,1 pct. af den samlede udlånsmasse.
”Det kan synes lidt, men vi tager 0,5 pct. i bidrag for privates lån. Så det er 20 pct. af vores indtjening på lånene, der pludselig forsvinder. Derfor overvåger vi udviklingen tæt for at se, om vi skal hæve bidragssatserne. Det kan blive aktuelt, hvis tabene fortsætter op,” siger Nykredits koncernchef Peter Engberg.
BRFkredit har allerede hævet bidraget for nye kunder, mens resten af sektoren ser tiden an.
Epn.dk (6. november 2009)

Villaejere taber penge på salg
Nye tal fra boliga.dk viser, at hver 10. villa er sat til salg til en pris, der er lavere end den, som den nuværende ejer oprindeligt gav for den.
Værst ser det ud i København og Region Sjælland, hvor henholdsvis 12,4 procent og 12 procent af villasælgerne på markedet formentlig taber penge, når boligen bliver solgt.
I Region Syddanmark er for eksempel fire procent af husene sat til salg for et beløb under den seneste salgspris, mens henholdsvis 5,7 og 7 procent af villaerne på markedet i Region Midt- og Nordjylland er i fare for at blive solgt med underskud.
24 timer, 1. sektion, side 16 (5. november 2009)

Her bliver huset solgt hurtigst
Det tager i gennemsnit syv en halv måned at sælge sin bolig.
På Godthåbsvej i Herning er billedet et helt andet. Det er Danmarks mest populære vej, og her har det taget mindre en måned at få solgt sin bolig, viser helt nye tal fra Boligsiden.dk
Det varierer meget, hvor hurtigt boliger bliver solgt i dag. Dog er der veje, som skiller sig markant ud. Godthåbsvej i Herning er den vej i Danmark, hvor boligerne er handlet hurtigst i 2009. Her er villaerne i gennemsnit blevet solgt på 26 dage, viser nye tal fra www.boligsiden.dk …
… – Danmarks tre hurtigst sælgende veje ligger alle i Jylland, så trods et lidt trægt jysk boligmarked er der enkelte områder, som skiller sig ud. Med et gennemsnitligt antal liggedage på under en måned, kan man konstatere, at det er gået stærkt på Godthåbsvej, siger kommunikationschef hos Boligsiden.dk Birgit Daetz …
… – De ti veje er helt normale villaveje og det understreger, at når vi køber bolig, går vi efter det hus og de områder, som lever op til vores individuelle ønsker, hvilket kan være alt fra grønne områder over indkøbsmuligheder til god infrastruktur. Et hurtigt salg er ofte et samspil mellem et passende prisniveau og den rette beliggenhed, siger Birgit Daetz.
Danmarks mest populære postnummer er i dag 8765 i Midtjylland. Her er boligerne blevet solgt i gennemsnit på 85 dage.
Ekstrabladet.dk, Politiken.dk, Børsen.dk m.fl. (3. november 2009)

HUSPRISER: Priser og magi
I henhold til en artikel i Nordjyske den 23/10/2009 er huspriserne i Frederikshavn kommune steget. Men jeg tror man har glemt at inkludere Skagen i denne analyse.
I henhold til en ny undersøgelse (Boliga.dk) var der den 13/10 i Skagen 245 villaer til salg med en gennemsnitlig liggetid på 396 dage. Til sammenligning var der i Frederikshavn 205 villaer til salg med en gennemsnitlig liggetid på 232 dage. Skagen topper med hensyn til liggetid – nr. 9 på listen over næsten alle Danmarks byer! Man har sjældent hørt, at større udbud end efterspørgsel fører til højere priser – det ville nærmest være magisk.
Hvordan er vi så havnet i den situation? Først og fremmest er der blevet bygget utrolig mange nye boliger inden for de seneste år. Dernæst er der en generel afmatning på boligmarkedet i hele landet, og sidst men ikke mindst så er befolkningen i Skagen skrumpet ind.
Nordjyske Stiftstidende, 3. sektion, side 12 (3. november 2009)

Find mere om