Efterårsferien er højsæson for billige sommerhuse

Foto: Boligsiden

Det er i denne uge, du skal gøre det gode sommerhuskøb hinsidan. Og så skal du måske gøre som eksperterne – de vælger F1-lån. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i sidste uge.

Læsø har rekord i liggetider

Den er Danmarks største Kattegat-ø og Danmarks mindste kommune målt på antallet af borgere.
Og så har Læsø endnu en rekord: Øen har landets længste liggetider på boliger.
Nye tal fra boligportalen Boliga.dk viser, at boligsælgerne på Læsø i snit har ventet i 437 dage – eller hvad der svarer til halvandet år – på at få deres huse solgt.
Det er 34 dage mere end Viby ved Roskilde, hvor man i snit har ventet i 403 dage på en køber til de 67 huse og lejligheder, der lige nu er til salg i den midtsjællandske by.
Nordjyske Stiftstidende, 5. sektion, side 5 (11. oktober 2009)

Højsæson for billige sommerhuse

Efterårsferien er højsæson for sommerhussalg i Sydsverige. Her kan danskerne finde fritidshus til halv pris.
I Sverige er der masser af sommerhuse. Og de er billige. Faktisk rigtig meget billigere end i Danmark. Og der er intet, der tyder på, at priserne vil stige, lyder det fra Henrik Håkansson, Dansk Ejendoms Consult, der har specialiseret sig i at sælge svenske fritidshuse til danskerne.
”Markedet er presset ligesom i Danmark. Der er mange sælgere, der gerne vil have mere for deres boliger end de kan få,” siger ejendomsmægler Henrik Håkansson, Dansk Ejendoms Consult.
Da svenskerne ikke opgør de gennemsnitlige kvadratmeterpriser, kan det være svært at gennemskue det generelle prisniveau. Men det er langt under de danske priser. Eksempelvis vil kvadratmeterprisen i byen Vittsjø, halvanden times kørsel nord for Helsingborg, typisk ligge på godt 7.000 kroner.
Til sammenligning koster en kvadratmeter sommerhus i Nordsjælland over 18.000 kroner. Mens kvadratmeterprisen i Danmarks billigste sommerhusområde – Thisted – er over 11.000 kroner.
Epn.dk (9. oktober 2009)

Hvilket boliglån ville eksperterne vælge?

Selvom det er risikabelt, så er 4 ud af 10 af de danske økonomer, der følger boligmarkedet, enige om, at et F1-lån er sagen.
RB-Børsen og Ritzau har spurgt 40 økonomer, hvilket boliglån de ville vælge i dag. 40 pct. svarer et F1-lån, hvor renten reguleres en gang om året, mens 15 pct. svarer F3 …
11 ud af de 40 økonomer foretrækker at sikre sig et fastforrentet 5 procent-lån, mens renterne er så lave.
Baggrunden for den store opbakning til de variabelt forrentede boliglån skal nok findes i, at 45 pct. af de adspurgte økonomer forventer, at Nationalbanken fastholder den toneangivende rente på det nuværende meget lave niveau de kommende 12 måneder.
Epn.dk, Børsen.dk (9. oktober 2009)

Dårligste bolighandel i 30 år

2009 tegner til at blive det dårligste boligår i over 30 år. Det er den sørgelige sandhed, som kan udledes af nye tal fra EDC-mæglerne.
Det dårlige boligår kommer på trods af en fremgang i september-salget på fem procent, skriver Ekstra Bladet.
– Alt tyder på, at vi ender på et samlet salg omkring 50.000 boliger i år. Vi skal helt tilbage til 70’erne for at finde et tilsvarende lavt niveau, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.
Epn.dk (8. oktober 2009)

Kæmpe slut-rabat ved boligkøb

Boligkøbere skal tænke sig om en ekstra gang, før de betaler den fulde udbudspris for drømmehuset eller ejerlejligheden.
For selv om udbudspriserne fortsat falder, så viser nye tal fra Boligportal.dk, at de hårdt pressede boligsælgere i gennemsnit skærer yderligere små 20 procent af prisen, før den endelige aftale er på plads med købers underskrift på købsaftalen.
På huse blev der således i første halvår givet 18 procent i ekstra rabat på landsplan, mens købere af ejerlejligheder kunne glæde sig over, at de i gennemsnit fik deres bolig 19 procent under udbudsprisen.
Epn.dk (8. oktober 2009)

Husejere beskyttes bedre ved byggeri

En ny standardaftale vil fra nytår udstikke klare rammer for aftaler mellem håndværkere og forbrugere.
Aftalen retter sig mod aftaler, der overstiger 3.000 kroner. Den er resultat af et samarbejde mellem Erhvervsministeriet, Dansk Byggeri, organisationen Tekniq og Forbrugerrådet og skal blandt andet sikre øget beskyttelse for forbrugerne. I Dansk Byggeri fremhæver man, at aftalen tilgodeser både forbrugerens og entreprenørens interesser og gør det klart hvad, der er aftalt.
Midtjyllands Avis, politiken.dk (8. oktober 2009)

Nye boliger er sværere at sælge

Nordsjællandske ejerlejligheder og huse bygget inden for de seneste fem år ligger markant længere tid på markedet end boliger bygget før 2005. Det viser nye tal fra Boliga.dk. Den største forskel finder man på liggetiden på ejerlejligheder, hvor en sælger af en ny bolig i snit har ventet 335 dage på et salg, mens sælgere af ejerlejligheder bygget før 2005 i snit har haft boligen på markedet i 218 dage.
Sælgere af nye rækkehuse må også væbne sig med en god portion tålmodighed, hvis de skeler til den gennemsnitlige liggetid. De er nemlig på markedet i 205 dage eller 27,4 procent længere tid end blandt de tilsvarende ældre boliger, mens villaejere, der har deres nybyggede bolig til salg, i snit har ventet 206 dage på at få solgt boligen. Det er 70 dage mere end udbudte boliger bygget før 2004.
Ugebladet Weekend, 1. sektion, side 19 (8. oktober 2009)

Nordborg-huse faldet med 5 pct.

På et halvt år har Nordborg/Guderup mistet 1.500 arbejdspladser fra virksomhederne Sauer Danfoss og Linak. Det svarer til, at mere end hver femte af byens 7.000 indbyggere i dag står uden arbejde. Det har haft en negativ indvirkning på det lokale boligmarked.
– Nordborg er en af de byer, der allerede er ualmindeligt hårdt ramt. Siden årsskiftet er udbudspriserne på enfamiliehuse faldet med fem procent og alene fra februar er faldet tre procent, oplyser Søren Lægaard, adm. direktør på Boligsiden.dk …
… Mens boligmarkedet i byer som Nakskov, Rødding, Nordborg og Bjerringbro allerede nu reagerer på de store fyringsrunder i industrien, er den negative reaktion tilsyneladende endnu ikke sat ind i Ringkøbing og Struer, som ellers også er ramt af massefyringer.
– I Ringkøbing ligger udbudspriserne stabilt i årets fem første måneder, men liggetiderne er steget med 34 pct. i perioden. Nogenlunde det samme gælder for Struer, hvor udbudsprisen i dag kun er godt en procent lavere end ved årsskiftet, siger Søren Lægaard.
Sønderborg Ugeavis, 2. sektion, side 16 (7. oktober 2009)

Nu kommer tyvene

Siden 2006 er indbrud i sommerhuse eksploderet. Vintersæsonen er den mest travle.
Efter efterårsferien lukker de fleste familier sommerhuset ned for vinteren og tyvenes højsæson begynder. Antallet af indbrud i de tomme sommerhusområder fordobles i vintermånederne. Allerede ved udgangen af august lå antallet af indbrud i danske sommerhuse 28 pct. højere end året før hos forsikringsselskabet Alm. Brand. Derfor venter selskabet en voldsom stigning i antallet af indbrud denne vinter.
Epn.dk (7. oktober 2009)

Til kamp mod indbrud

Gennem et nyt samarbejde med alarmselskabet, LOCKON, vil home forsøge at bidrage til at give kunderne større tryghed i deres nye hjem. Det er første gang, at en ejendomsmæglerkæde og et alarmselskab på den måde går sammen for at støtte udbredelsen af tyverialarmer.
2008 slog rekord i antallet af indbrud i danske hjem. I alt 43.786 gange måtte en familie sidste år opleve at komme hjem til et hus eller lejlighed, hvor der har været ubudne gæster – og tendensen fortsætter desværre i 2009 med en vækst på 10 procent.
Nu vil home hjælpe til at nedbringe de mange indbrud. Det skal ske via et nyt strategisk samarbejde med alarmselskabet, LOCKON, så home kan tilbyde alarmanlægget til en værdi af 995 kr. – gratis til sine kunder. Selve abonnementet skal kunden selv betale, men det koster kun 99 kr. om måneden.
Budstikken, 2.sektion, side 22 (7. oktober 2009)

Faktiske salgspriser på nettet giver billigere huse

Priserne på det danske boligmarked er på vej nedad. Men at man på boligportalerne kan se de faktiske salgspriser vil få priserne til at dykke endnu hurtigere, end de gør i forvejen.
På boligportaler som Boliga.dk, Boligportal.dk og Nesto.dk kan alle se, hvilken pris huse overalt i Danmark reelt er blevet handlet for. Og det er denne information, der nu vil få priserne til at synke hurtigere, fortæller en af landets førende boligøkonomer, lektor Jens Lunde fra Copenhagen Business School.
”I øjeblikket falder boligmarkedets priser generelt. Men det bliver mere åbenlyst med de her sider. Derfor kommer prisfaldet på boligmarkedet til at gå hurtigere nu”, siger han.
Politiken.dk (8. oktober 2009)

Spar 15 mio. kroner på huset

Tilbudsjægere har gode vilkår på Skodsborg Strandvej. Her ligger de tre pragtvillaer, som topper listen over danske ejendomme, hvor der er størst forskel på udbudspris og hammerslag.
Det viser tal fra Boliga.dk.
Den 304 kvadratmeter store luksusvilla med udsigt over Øresund beliggende på Skodsborg Strandvej 132 blev sat til salg for 45 millioner kroner i 2008. Men sælgerne måtte slå 15 millioner af prisen, før en køber var klar med kuglepen og købskontrakt. Dermed udgjorde villaen årets største prisfald …
… – Det er ikke et udtryk for, at priserne er faldet, men at udbudsprisen har været for høj. Jeg mener, at vi som ejendomsmæglere har et ansvar for at vurdere og sætte prisen rigtigt fra begyndelsen, siger ejendomsmægler Jan Fog.
Frederiksborg Amts Avis, 1. sektion, side 1 (8. oktober 2009)

Se prisen på din nabos hus gratis

Boligportalen Boliga.dk indledte i går en priskrig på information om de faktiske priser på solgte huse. Med tjenesten kan alle se til hvilken pris, huse overalt i Danmark reelt er blevet solgt for. Tidligere på dagen åbnede boligportal.dk for muligheden – men på boligportal koster tjenesten 49 kroner pr. måned. Hos boliga.dk bliver den gratis. Indtil nu har det udelukkende været muligt at se, hvad boligerne er udbudt til, hvilket kan variere voldsomt fra den egentlige salgspris.
24timer, 1. sektion, side 18 (m.fl.) (7. oktober 2009)

Danske Bank: Boligpukkel bremser vending

Flere års massiv nedtur på det danske boligmarked har skabt en enorm pukkel af parcel- og rækkehuse til salg.
Kombineret med en meget lav handelsaktivitet er der opbygget en betydelig ubalance mellem et stort udbud og efterspørgsel.
Det nuværende udbud af parcel- og rækkehuse er på 40.000 enheder og med det nuværende niveau for handelsaktiviteten, svarer det til knap 20 måneders handelsomsætning …
… Afgørende for handelsaktiviteten er boligbyrden, der måler finansieringsomkostningerne ved køb af bolig i forhold til den disponible indkomst.
Den er faldet med nærmest rekordfart igennem 2009 som følge af det kraftige prisfald på boliger, et faldende renteniveau, og pæne indkomststigninger.
Børsen.dk (7. oktober 2009)

Huspriser falder i takt med massefyringer

I kølvandet på finanskrisen er Als-området blevet ramt af en stribe fyringsrunder i Danfoss-koncernen, Linak og andre virksomheder.
Det har betydet tab af et par tusinde arbejdspladser, og samtidig har det haft en negativ indvirkning på det nordalsiske boligmarked.
Nordborg er en af de byer, der er ualmindeligt hårdt ramt. Siden årsskiftet er udbudspriserne på enfamiliehuse faldet med fem procent og alene fra februar er faldet tre procent, oplyser administrerende direktør på Boligsiden.dk, Søren Lægaard.
Ejendomsmægler Per Kirkegaard fra Nybolig i Guderup har ingen statistik, men han kan nikke genkendende til de tal.
Der er reduceret og justeret på det nordalsiske boligmarked, forklarer Per Kirkegaard.
Han tilføjer, at der er et nyt prisniveau på Nordals, mens boligmarkedet i Sønderborg har bevaret prisniveauet.
Jydske Vestkysten, 2. sektion, side 9 (6. oktober 2009)

Boligportal giver adgang til de faktiske boligpriser

Hvad er en lejlighed eller villa egentligt solgt til i det område, hvor jeg gerne vil bo?
Det spørgsmål har mange kommende boligejere stillet sig selv, og indtil nu har det været temmelig bøvlet at finde frem til den reelle salgspris. Men det skal være lettere nu, mener personerne bag boligsiden Boligportal.dk, som derfor nu som de eneste giver adgang til alle registrerede salgspriser i Danmark siden 1992 …
… ”Skal forbrugerne have et realistisk billede af boligmarkedet, skal de kende de reelle salgspriser. Nu får sælgerne et mere realistisk billede af, hvad de kan få for deres bolig, og køberne får klar besked om, hvad boliger koster der, hvor de selv overvejer at købe”, siger adm. direktør Henrik Løvig fra Boligportal.dk.
Politiken.dk (6. oktober 2009)

Markant flere tvangsauktioner end i fjor

På et år er antallet af tvangsuaktioner steget til godt 350, og vi kan nå op på 500 om måneden, vurderer BRFkredit.
På blot et år er antallet af tvangsauktioner steget med 31 pct. Niveauet ligger nu og svinger omkring 350 tvangsauktioner pr. måned.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 6 pct. færre auktioner end måneden før. Men i en kommentar afviser Danske Bank, at det skulle være tegn på, at antallet er toppet …
… Også BRFkredit frygter, at flere boligejere tvinges fra hus og hjem.
”Det er fortsat vores forventning, at antallet af tvangsauktioner vil stige igennem resten af året. En af hovedårsagerne hertil er, at ledigheden fortsat vil stige. Dog er den noget lavere lånerente med til at tage brodden af denne stigning i antallet af tvangsauktioner i forhold til, hvor slemt det ellers kunne have været. Vi kommer således ingenlunde i nærheden af kartoffelkurens niveau, men det vil ikke overraske, hvis vi i en periode skal opleve mere end 500 berammede auktioner om måneden,” vurderer cheføkonom Ulrikke Ekelund, BRFkredit.
Epn.dk (6. oktober 2009)

Find mere om