Stabil prisudvikling de næste 10 år

Foto: Boligsiden

Et uafhængigt konsulentfirma mener, at de københavnske boligpriser er tæt på bunden, og at de vil udvikle sig stabilt de kommende 10 år, skrev pressen blandt andet i sidste uge.

Københavnske boligpriser fortsætter ned
Bunden på det københavnske boligmarked er endnu ikke nået. Men tidligere tiders enorme prisfald er overstået, og prisen på en ejerbolig går mod stabilisering.
– Når selv gamle damer begynder at spekulere i ejendomme, er der tale om en prisboble.
Ordene er Knud Erik Wichmanns, der er partner i konsulentfirmaet PA Consulting Group. Og citatet drejer sig om den boligboble, der bristede i 2006.
PA Consulting Group gik netop ind og analyserede på boligpriser, da de lå på deres højeste – og deres fremskrivninger viste, at der var store fald på vej.
– Vi kunne se, at boblen ville briste, og derfor gik vi i gang med at lave en model på det københavns boligmarked. Vi har lavet sådanne modeller de seneste 25 år – blandt andet i Barcelona og Boston – så vi har en del erfaring i det, siger Knud Erik Wichmann.
Og firmaets prognoser ramte plet.
Mens både økonomiske vismænd, økonomer og politikere talte om en hurtig stabilisering i priserne, gik analyse- og konsulentvirksomheden i den modsatte retning. Og ser man på det københavnske boligmarked, er de rosenrøde briller ikke fundet frem endnu.
– Vi tror på en stabil prisudvikling i København over de næste 10 år. Vi er tæt på bunden – men den er ikke nået endnu, siger Johan Kjeldgaard-Pedersen, der er konsulent i firmaet
Epn.dk (20. september 2009)

Mens vi venter på bedre tider
Hans Lilienhoff er medejer af ejendommægler-firmaet Lilienhoff, som har specialiseret sig i at sælge liebhaverboliger, og han har fået til opgave at sælge to af de 10 boliger der i øjeblikket er til salg på Langlinie.
Boligmarkedet har været ramt af krise i et stykke tid nu, og så har sælgeren ifølge Hans Lilienhoff tre valgmuligheder: – Man kan enten tilpasse prisen, så den passer til den pris, som markedet vil give.
– Man kan blive ved med at have sit hus til salg til den fastlagte pris og håbe på, at der på et eller andet tidspunkt kommer en køber.
– En tredje muligheder er at trække huset ud af markedet og vente på bedre tider, siger Hans Lilienhoff.
Det, Hans Lilienhoff og andre mæglere prædiker i øjeblikket, er, at hvis sælgeren skal være nogenlunde sikker på at sælge sit hus inden for en rimelig tid, så skal han sætte det til salg til en pris, der er afstemt i markedet.
– Men står man i en situation, hvor man af den ene eller den anden grund er nødt til at sælge til en given pris, så har man reelt ikke anden mulighed end at trække sit hus ud af markedet og vente på at situationen bliver bedre.
Fyens Stiftstidende, odensefyn, side 11 (20. september 2009)

Gratis tyverialarm til boligsælgere
Ejendomsmæglerkæden Home vil tilbyde boligejere en tyverialarm, når boligen sættes til salg. Det sker for at imødekomme en stigende frygt for indbrud og hjemmerøveri, skriver Frederiksborg Amts Avis.
En 24-årig mand fra Frederiksberg blev i går varetægtsfængslet i tre uger for at have begået et designerindbrud i en villa i Birkerød onsdag sammen med to medgerningsmænd på 16 og 21 år.
I Lyngby Ret forklarede den 24-årige, at han havde slået op på ejendomsmæglerkæden Homes hjemmeside og fundet ud af, at villaens ejere havde en mængde Poul Kjærholm PK 42 stole stående.
”Han har kigget efter villaer til salg på nettet, hvor han på billederne har kunnet se, at de havde designermøbler,” siger vicepolitikommissær Carl Karkov fra Nordsjællands Politi.
Hos Home er det en kendt problemstilling, at indbrudstyve bruger ejendomsannoncer som udstillingsvindue. Derfor vil ejendomsmæglerkæden fra næste uge tilbyde sine kunder gratis at få installeret en tyverialarm, når boligen sættes til salg.
Epn.dk (19. september 2009)

De reelle priser er faldet 10-15 procent siden toppen
Ifølge en opgørelse fra Boligsiden.dk er udbudspriserne for helårshuse på Bornholm kun faldet 2,8 procent det seneste år, mens gennemsnittet for hele landet er 12,7 procent.
Det reelle prisfald vurderer ejendomsmægler Per Kofoed, RealMæglerne i Nexø, imidlertid til at være betydeligt større end 2,8 procent.
– I forhold til de gode tider er vi faldet 10-15 procent på de realiserede handeler, nærmere 15 procent, lyder vurderingen fra Per Kofoed.
– De dyre områder er hårdest ramt af prisfald, Gudhjem, Svaneke, Rønne og også Nexø. Det er klart, at for eksempel Svaneke, som har været meget attraktivt, der tænker folk sig om en ekstra gang.
Bornholms Tidende, 1. sektion, side 4 (19. september 2009)

Home giver boliger lavere kvadratmeterpriser
Ejendomsmæglerkæden Home har valgt at medregne kvadratmeter, som andre mæglerkæder ser bort fra, når de udregner kvadratmeterprisen. Det får Homes boliger til at se billigere ud, når kvadratmeterpriser sammenlignes …
… Det betyder, at en boligsælger har mulighed for at fremtrylle en lavere kvadratmeterpris i boligannoncen, hvis han sætter villaen til salg hos Home end hos f.eks. EDC eller Nybolig.
Forbrugerrådet kritiserer, at ejendomsmæglerne opgør kvadratmeterprisen på forskellige måder: ”Det er vigtigt, at der er sammenlignelighed. Derfor bør alle anvende den samme metode,” siger cheføkonom i Forbrugerrådet, Carsten Holdum, der understrger, at han ikke ønsker at gøre sig til dommer over, om Homes beregningsmetode er rigtig eller forkert …
… Et eksempel på en boligannonce med en kvadratmeterpris, som er banket ned i forhold til beregningsmetoden hos konkurrenterne, er en villa på Zeniavej i Taastrup.
Home har beregnet kvadratmeterprisen på det 104 kvadratmeter store hus til 2,5 millioner kroner til 22.640 kroner.
En søgning på ejendomsmæglernes egen boligside, www.boligsiden.dk, eller konkurrenten boliga.dk, viser imidlertid en kvadratmeterpris på 23.990 kroner – altså 1.350 kroner højere, end Home oplyser …
… Årsagen er, at Home har valgt at medregne eksempelvis kældre eller andre såkaldte anvendelige kvadratmetre: ”Vi beregner kvadratmeterpriserne på fuldstændig samme måde som Finanstilsynet og realkreditinstitutterne,” siger Homes kommunikationschef Niels H. Carstensen.
Han afviser, at Home anvender denne metode, som altså adskiller sig fra eksempelvis EDCs måde at udregne kvadratmeterprisen, for at få kædens egne boliger til at se mere attraktive ud: ”På vores hjemmeside kan man se samtlige boliger til salg, og her beregnes alle boliger på fuldstændig samme måde,” siger Niels H. Carstensen.
Boligprissiderne boliga.dk og www.boligsiden.dk har dog begge valgt at se bort fra Homes opgørelsesmetoder. Her kan kunderne sammenligne kvadratmeterpriser, der er sammenlignelige.
Berlingske Tidende, business, side 14 (19. september 2009)

Skilsmisse bag hver femte hushandel
Når ægteskabet går i stykker, ryger huset også. Næsten hver femte bolig sælges nu, fordi ejerne går fra hinanden.
Og det er tæt på en fordobling siden 2006, skriver Politiken fredag.
Dengang var skilsmisse skyld i 10 procent af de solgte huse, mens tallet nu er steget til 18 procent. Det viser en undersøgelse, som landets største ejendomsmæglerkæde har foretaget blandt 2.000 boligsælgere.
Årsagen er imidlertid ikke nødvendigvis, at flere går fra hinanden end for tre år siden, vurderer EDC.
”For få år tilbage valgte mange par en løsning, hvor den ene købte den anden ud og blev boende i huset med et afdragsfrit lån. I dag har bankerne strammet betydeligt op på kravene for at få bevilget et lån, så langt færre familier har den mulighed. Det betyder, at boligen i stedet ofte bliver sat til salg”, siger konsulent Birgitte Ringbæk fra EDC til Politiken.
Epn.dk (18. september 2009)

Boligboble gør krise dybere og længere
Boligboblen, som med hjælp fra regeringens ejendomsskattestop og afdragsfrie lån blev pustet op i Danmark indtil 2007, har forværret den økonomiske krise dramatisk. Og dens bristning svækker Danmarks muligheder for at bekæmpe krisen fremover, siger en række økonomer. Beregninger fra Nordea viser, at 25.000 flere nu bliver arbejdsløse, end hvis det danske boligmarked ikke var ramt af en af de værste prisbobler i verden overhovedet. Den samfundsøkonomiske vækst ville være en tredjedel højere i de kommende år. Og underskuddet på de offentlige finanser ville være 37 mia. kr. i 2011 i stedet for 60 mia.
Politiken forsiden, side 13, Økonomiredaktør Esben Kjær (180909)

Ny strandvejsvilla er Danmarks dyreste
Selv om boligmarkedet ligger underdrejet langt under niveauet for blot et par år siden, er det fortsat muligt at erlægge gigantiske summer, hvis man vil bo med god plads og udsigt over Øresund.
Liebhavermægleren Jan Fog har i forgårs sat 618 kvadratmeter bolig til salg på Sofievej 13 i Vedbæk til Danmarks. p.t. højeste udbudspris: 60 mio. kr.
Jan Fog mener, at det er en ejendom som udmærker sig ved at være en af de få ejendomme i Danmark med eget stjernekikkerttårn.
Spørgsmålet er, om det overhovedet er realistisk at hente 60 mio. kr. hjem på en bolig i det nuværende marked.
Epn.dk (17. september 2009)

Færre boliger til salg
Der er i dag færre boliger til salg i Horsens end for et år siden, og boligerne udbydes fortsat billigere. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.
Udbuddet af enfamiliehuse inden for kommunens grænser er faldet fra 721 udbudte boliger i oktober 2008 til 645 i dag – et fald på 10,5 pct.
Horsens Folkeblad, horsens, side 3 (17. september 2009)

Landets dyreste lejligheder ligger i Tuborg Havn
Nordsjælland er Danmarks dyreste område at bosætte sig i, men der er markante forskelle på prisen alt afhængigt af, hvilken vej du bor på.
Boligportalen Boliga.dk har udregnet, at de dyreste lejligheder i Nordsjælland ligger i Tuborg Sundpark og Tuborg Havnepark i Hellerup.
På trods af de enslydende navne er der markant prisforskel på adresserne. Mens Tuborg Havnepark som næstdyrest i gennemsnit koster 55.820 kr. pr. kvadratmeter, er prisen steget til 77.167, hvis man vil flytte ind i naboblokken Tuborg Sundpark.
Villabyerne Weekend, 1. sektion, side 2 (17. september 2009)

Boligpriserne i Sydjylland er faldet mest i Vejen
I hele Sydjylland er huspriserne faldet mest i Vejen i løbet af det seneste år, viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
Der er stor forskel på, hvor meget man kan spare, hvis man overvejer at købe hus. I Sønderjylland er udbudsprisen i gennemsnit faldet med 10 procent, hvilket er lavere end landsgennemsnittet på 13 procent. I Vejen Kommune er priserne faldet med godt 12 procent, hvorimod udbudsprisen er steget med hele 3 procent i Tønder Kommune.
Jydske Vestkysten, 2. sektion, side 1 (16. september 2009)

Mægler: Huspriser skal ned
Nordfyn: Skoven af ”til salgskilte” vokser hastigt på Nordfyn. Siden i fjor er der kommet 34,8 procent flere huse i udbud, hvilket svarer til, at der 1. september i år var 271 huse til salg inden for kommunen, viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.
Dermed er Nordfyn den fynske kommune, hvor der er sket den største stigning i antal boliger, der er sat til salg inden for det seneste år. Samlet set stiger udbuddet dog på hele Fyn, og det seneste år er der kommet 14 procent flere huse på markedet.
– Der er store regionale forskelle. På Fyn er antallet af huse til salg fortsat stigende, hvorimod udbuddet er markant faldende i hovedstadsområdet og i de større byer, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/ S, Birgit Daetz.
Fyens Stiftstidende, odensefyn, side 25 (16. september 2009)

Andelsbolig-kritik preller af på Forbrugerrådet
Københavns Andelskasse har kritiseret Forbrugerrådets andelsboligsberegner, men rådet tager kritikken afslappet.
Det er at stramme den, når René Poulsen, direktør i Københavns Andelskasse, frygter økonomisk katastrofe for de potentielle andelsboligkøbere, som benytter sig af Forbrugerrådets nye andelsboligberegninger.
Rådet afviser dermed den kritik, som René Poulsen tidligere i dag rejste.
“Jeg ser ikke nogen på dybt vand, efter at de har brugt vores beregner. Jeg mener, at de helt klart er blevet klogere,” forsvarer Forbrugerrådets boligøkonom Carsten Holdum sig.
Han erkender, at man ikke skal tage beregneren som noget endegyldigt bevis
”Det mener vi slet ikke findes, da det ikke er nogen eksakt videnskab at fastsætte prisen,” siger han og forklarer, at man har valgt estimatløsningen, selv om den er mindre præcis, fordi man i mange andelsforeninger ikke kan se rente, ydelser og så videre i regnskaberne.
Epn.dk (15. september 2009)

Mæglerkæde i kamp for feriehusudlejere
Danskere med sommerhus skal have et langt større fradrag, når de lejer det ud. Ejendomsmæglerkæden EDC melder sig nu i koret af organisationer, som mener, at fradraget på 7000 kroner, der ikke er blevet reguleret siden 1993, er alt for lavt.
– Skattefradraget blev indført på et tidspunkt, hvor et fritidshus kunne fås for 400.000 kroner. I dag koster det i gennemsnit 1,4 millioner kroner, og hertil kommer at både kravene til og kvaliteten i de huse, som lejes ud, er steget betydeligt på de 16 år, siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.
Mæglerkæden vurderer, at et øget bundfradrag til 25.000 kroner ud over bedre økonomi ved at købe og udleje sommerhuset vil gavne arbejdspladser i de hårdtramte udkantsområder.
Epn.dk (15. september 2009)

Færre boliger til salg
Søger du efter et hus i Roskilde og omegn, skal du i dag lede længere efter ‘ til salg’-skiltene.
Der er inden for det seneste år kommet mere gang i boligmarkedet, og i Roskilde og omegn er udbuddet af enfamiliehuse faldet markant fra 2.213 udbudte boliger i september 2008 til 1.645 i dag – et fald på 26 procent, viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
– Der er store regionale forskelle i antallet af udbudte boliger. I Jylland og på Fyn er antallet af huse til salg fortsat stigende, hvorimod udbuddet er faldet markant i hovedstadsområdet og i de større byer.
Dagbladet, roskilde, side 1 (15. september 2009)

Stadig flere huse til salg på Fyn
Der i dag flere huse til salg på Fyn end for et år siden, og de udbydes til lavere priser. På bare et år er antallet af boliger til salg på Fyn steget 14 procent, nemlig fra 3.800 til 4.300.
Men der er store lokale forskelle … Det siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz . Udbudsprisen er faldet med 8 procent. Det er lavere end landsgennemsnittet på 13 procent. I Assens Kommune er priserne faldet med 11 procent, hvorimod udbudsprisen er steget med 4 procent i Kerteminde Kommune.
Dr.dk (15. september 2009)

Vejle: Ni lokale veje blandt 100 dyreste i Danmark
Strandvejen i Vejle er landets 26. dyreste.
Vejlevej i Grejsdalen ud mod Jelling er nummer 36, Ibæk Strandvej langs Munkebjergskovene nummer 38, Adonisvej i Vejle nummer 66, Brombærhaven i Bredballe nummer 72 og Kløvertoften i Vejle nummer 86.
Ejendomsportalen www.boligsiden.dk har opgjort top- og bund 100 baseret på udbudspriser på villaer 1. september 2009 på veje herhjemme med flere end fem ejendomme til salg på dette tidspunkt.
– Så der er tale om et øjebliksbillede for dem, der står overfor at skulle flytte lige nu. De kan se, hvad prislejet er, forklarer Boligsiden.dk ’s kommunikationschef, Birgit Daetz, til Vejle Amts Folkeblad.
Vejle Amts Folkeblad, vejle, side 3 (15. september 2009)

Landets otte dyreste villaveje ligger i Nordsjælland
Danmarks dyreste veje med mere end fem boliger til salg pr. 1. september ligger i Nordsjælland, fremgår det af en opgørelse fra Boligsiden.dk.
Det er Vedbæk Strandvej, som topper listen med en gennemsnitlig udbudspris på knap 20,4 millioner kroner og en gennemsnitlig kvadratmeterpris på omkring 70.000 kroner.
Og ifølge Boligsiden er de første otte pladser på listen alle beliggende nord for København.
Først på niende- og tiendepladsen afsluttes hovedstadens dominans med to veje i Skagen – Højensvej og Østre Strandvej – som begge har en gennemsnitlig udbudspris på 9,0-9,5 millioner kr.
Villabyerne (m.fl.), 1. sektion, side 17 (15. september 2009)

Endnu flere fynske huse sat til salg
Skoven af ”til salg skilte” vokser hastigt på Nordfyn. Siden sidste år er der kommet 34.8 procent flere huse i udbud, hvilket svarer til, at der 1. september i år var 271 huse til salg indenfor kommunen, viser en opgørelse fra www.boligsiden.dk.
Dermed er Nordfyn den fynske kommune, hvor der er sket den største stigning, men der er kommet flere huse til salg i næsten alle øvrige kommuner på øen, og samlet set er udbuddet på Fyn steget med 14 procent siden sidste år.
– Der er store regionale forskelle. På Fyn er antallet af huse til salg fortsat stigende, hvorimod udbuddet er markant faldende i hovedstadsområdet og i de større byer, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz .
FyensStiftstidende.dk (15. september 2009)

RealMæglerne oplever væsentlig salgsfremgang

Salget hos ejendomsmæglerkæden RealMæglerne Holding A/S er kommet godt i gang igen efter boligkrisens lavpunkt sidste efterår.
Antallet af handler i august i år er 51,1 % højere end antal handler gennemført i august sidste år. Kæden har derfor en realistisk forventning om at det samlede salg i 2009 bliver bedre end 2008.
Prisfald på markedet har synliggjort nogle gode muligheder for at indfri boligdrømme.
Den gennemsnitlige udbudspris pr. kvadratmeter er siden efteråret sidste år faldet med 11,8 %. De lavere udbudspriser, markant lavere renter, og højere disponible indkomster som følge af skattelettelserne, har skabt grobunden for en positiv udvikling.
Skærbæk Avis, 1. sektion, side 8 (15. september 2009)

Sommerhus-sælgere ser stort på boligkrisen
Boligmarkedets benhårde nedtur ser ikke ud til at påvirke Nordsjællands sommerhus-sælgere synderligt. I hvert fald ikke, hvis man ser på, hvad de sætter deres huse til salg for.
Boligportalen Boliga.dk har sammenlignet startpriserne – altså hvad boligerne bliver udbudt til, når de bliver sat til salg – i andet kvartal 2007 med andet kvartal 2009, og mens parcel-og rækkehussælgerne i 2009 udbyder deres boliger til en pris, der er 13,4 procent lavere end i 2007, holder sommerhussælgerne mere igen. Her er forskellen nemlig kun på 6,6 procent.
Lokalavisen Egedal, 1. sektion, side 16 (15. september 2009)

Find mere om