Er boligmarkedet på vej op?

Foto: Boligsiden

En uafhængig økonomisk rådgiver advarede i den forgangne uge mod flekslån – med mindre man har en strategi klar, når renterne stiger. Læs, hvad pressen skrev i uge 39.

Boligsælgere sænker priserne yderligere

Boligsælgerne har igen fat i den store høvl, når det handler om at barbere af udbudspriserne.
Hver dag bliver der i øjeblikket skåret omkring 35 millioner kroner af prisen på de boliger, der aktuelt er til salg.
Det er en pæn stigning i forhold til august, hvor udbudspriserne i gennemsnit kun blev sænket med 30 millioner kroner om dagen, og juli, hvor tallet var helt nede på 22 millioner kroner.
Det viser en opgørelse, som Søndagsavisen har foretaget på baggrund af boligportalen boliga.dk’s løbende opdatering af udviklingen i udbudspriserne.
Søndagsavisen, 1. sektion, side 26 (27. september 2009)

Rådgiver: Flekslån er risikable

Flekslån er eftertragtede som aldrig før, og populariteten gør boligejere sårbare over for rentestigninger på et tidspunkt, da renten er meget lav.
Ifølge Realråd, som er en uafhængig virksomhed, der rådgiver boligejere om lån, er det meget kortsigtet at vælge et flekslån, blot fordi renten er lav her og nu.
”Man kan ikke forvente så lav en rente fremadrettet. Der burde være meget større fokus på den risiko, der er for, at renten stiger. Den fokus er skræmmende lav. Der er nærmest en hype omkring flekslån”, siger Poul Stubkjær, partner i Realråd.
Interessen for flekslån har været enorm. I første halvår var 90 pct. af alle nye lån således flekslån, og hos Nykredit er 30 pct. af alle lån nu flekslån. I 2007 udgjorde flekslån blot 15 pct. af koncernens samlede udlån …
… ”Boligejere med flekslån skal i hvert fald som minimum have en exitstrategi. De skal gøre sig klart, hvor meget renten må stige, før de med deres økonomi bliver nødt til at gå over i et fastforrentet lån. Går de ikke over nu, hvor de fastforrentede lån er til 5 pct. i rente, så skal de gøre sig klart, at næste mulighed bliver til en rente på 6 pct.,” siger Poul Stubkjær.
Epn.dk (26. september 2009)

Priserne på ejendomme stiger i Tønder Kommune

Der i dag flere huse til salg i Tønder Kommune end for et år siden. Ejendommene udbydes til højere priser og de sælges hurtigere end på samme tid sidste år.
Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk, der er ejet af landets ejendomsmæglere.
Mens både priser og liggetider ikke ser for godt ud i det meste af landet, og dermed også Syd- og Sønderjylland, så vejrer www.boligsiden.dk morgenluft.
I de tre sydligste landkommuner ud mod Vesterhavet Varde, Esbjerg og Tønder ligger de udbudte priser nu over niveauet for et år siden …
… Kommunikationschef hos Boligsiden A/S Birgit Daetz, fortæller, at det er vigtigt at holde postnumret for øje, når man investerer i ny bolig.
– Der er store prisforskelle fra kommune til kommune. Derfor bør man som boligsøgende kigge sig godt for, da der kan være mange penge at spare afhængigt af, om drømmehuset har det ene eller det andet postnummer, siger hun.
Jydske Vestkysten, 3. sektion, side 8 (26. september 2009)

Bolig-comeback spirer i Køge

Selv om det ikke går så godt i Superligaen for Køge, så er der så småt ved at komme gang i byens boligmarked igen.
– Der er begyndt at ske noget på markedet i Køge. Vi oplever, at salget er gået frem, specielt de sidste tre måneder, oplyser Allan W. Nielsen, ejendomsmægler fra Nybolig i Køge.
Siden toppen i 2007 har det ellers set skidt ud. Priserne er faldet 18 procent – tre procentpoint mere end landsgennemsnittet.
Og handler er også faldet drastisk.
Da markedet toppede i 2. kvartal 2007 blev der handlet 74 huse i kvartalet i 4600 Køge.
I 2. kvartal 2009 var tallet dalet til blot 49.
For et typisk parcelhus på 130 kvadratmeter er der barberet godt 467.000 kroner af prisen siden toppen.
Og det er det, som har fået markedet i gang igen, mener den lokale mægler. Ifølge ham er det især børnefamilierne fra Københavnsområdet, der søger sydpå.
I forhold til København er et gennemsnithus på 130 kvadratmeter i Køge 325.000 billigere.
Epn.dk (25. september 2009)

9.000 kr. for ulovlig bopæl

Århus Kommune er klar til hurtig aktion mod folk, der bliver boende i sommerhuset efter den 1. oktober.
Oktober bliver ikke mange dage gammel, før folk med ulovlig folkeregisteradresse ved Skæring Strand eller Ajstrup Strand får brev med påbud fra kommunen om at flytte inden 14 dage. Gør de ikke det, overgår sagen til politiet samtidig med, at de bliver pålagt daglige tvangsbøder på 300 kr. På en måned løber det op i 9.000 kr.
233 har lovligt boet i sommerhus i Århus Kommune på en 10-årig dispensation, som udløber den 30. september.
Enkelte af dem har fået forlænget dispensationen, og nogle er i mellemtiden blevet pensionister, så de fortsat kan bo der lovligt.
Men flertallet skal være flyttet senest den 1. oktober.
At man ikke kan sælge sit sommerhus er ikke grund nok til at få dispensationen forlænget. Er man ekstraordinært kommet i akut bolignød og kan dokumentere, at man aktivt søger en anden bolig, kan man dog få en midlertidig dispensation på to-tre måneder.
Jp.dk og JP Århus, jp Århus, side 6 (25. september 2009)

80 huse til salg på Lærkevej

Der er 211 veje i Danmark, der hedder Lærkevej, viser en opgørelse fra home.dk og krak.dk.
I aftes begyndte TV2’s store drama-satsning af samme navn, og det har fået Home til at kigge en ekstra gang på Lærkevej-fænomenet.
Lige nu er 80 villaer og rækkehuse til salg på en dansk Lærkevej.
– Lærkevej er symbolet på dansk parcelhuskultur. De unge gør op med parcelhuslivet, når de flytter hjemmefra, men de vender tilbage, når de selv bliver til far, mor og børn. Populært sagt ender vi alle før eller siden i et parcelhus med gule eller røde sten præcis som vores forældre, siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i Home.
Ekstra Bladet, 1. sektion, side 14 (25. september 2009)

Friværdier i Østdanmark rasler ned

Husejerne i det østlige Danmark taber terræn, når det gælder opsparingen i form af friværdi.
I forhold til Vestdanmark er forskellen i de samlede friværdier nu nede på 84 milliarder kroner – mod 466 milliarder kroner for ca. tre år siden.
Det viser en opgørelse fra realkreditselskabet Nykredit.
Samlet set er friværdien i den østlige del af landet faldet med 466 milliarder kroner til 560 milliarder kroner.
I vest er der skåret 125 milliarder kroner af friværdierne, så beløbet her samlet når op på 475 milliarder kroner. For Østdanmark betyder det, at der de seneste to-et-halvt år er forsvundet for 500 millioner kroner friværdi – hver dag.
Epn.dk (24. september 2009)

Boligsælgere dropper at leje ud

Der er sket et fald i andelen af boligsælgere, der vælger at leje deres bolig ud, mens de venter på at få den solgt.
Det viser en rundspørge hos landets største internetside for lejeboliger, Boligportal.dk.
15,9 procent svarer, at de lejer deres bolig ud, mens de venter på at få den solgt.
I en lignende undersøgelse for 10 måneder siden svarede 22,7 procent, at deres bolig var under salg.
Henrik Løvig fra Boligportal.dk peger på, at faldet i antallet af boliger, der lejes ud under salg, kan skyldes en række sager, hvor private udlejere har fået en ubehagelig overraskelse fra Huslejenævnet, fordi de ikke har sat sig ordentligt ind i lejeloven.
– Private udlejere er blandt andet blevet tvunget til at sætte huslejen så meget ned, at de ikke kan få dækket deres udgifter. Sådanne sager kan virke afskrækkende på boligsælgere, der overvejer at leje deres bolig ud under salg, siger Henrik Løvig.
Epn.dk (24. september 2009)

Find boligen på mobilen

“Her kunne jeg godt tænke mig at bo. Gad vide, hvad boligerne koster i det her villakvarter?”
Sådan har de fleste af os formentlig prøvet at tænke, når vi har besøgt venner i andre byer og kvarterer eller tilbragt en uges ferie i et dejligt sommerhusområde.
Nu får vi så også muligheden for her og nu – via mobiltelefonen – at tjekke, hvilke boliger der er til salg i de pågældende områder.
Det er boligsitet boliga.dk, der netop har lanceret en mobilapplikation, der giver mulighed for at tjekke boliger til salg i det område, hvor man lige nu og her befinder sig.
Markedsføring Online (24. september 2009)

RealMæglerne Holding A/S oplever væsentlig salgsfremgang

Salget hos ejendomsmæglerkæden RealMæglerne Holding A/S er kommet godt i gang igen efter boligkrisens lavpunkt sidste efterår. Antallet af handler i august i år er 51,1 % højere end antal handler gennemført i august sidste år. Kæden har derfor en realistisk forventning om at det samlede salg i 2009 bliver bedre end 2008.
Prisfald på markedet har synliggjort nogle gode muligheder for at indfri boligdrømme. Den gennemsnitlige udbudspris pr. kvadratmeter er siden efteråret sidste år faldet med 11,8 %. De lavere udbudspriser, markant lavere renter, og højere disponible indkomster som følge af skattelettelserne har skabt grobunden for en positiv udvikling. Siden maj måned har det månedlige salg blandt kædens mæglere været højere sammenlignet med månederne maj til august sidste år. Største salgsændring ses i Københavnsområdet, hvor RealMæglerne har en salgsfremgang på 87,8 % i forhold til august sidste år.
Randers Onsdag, mjm, side 18 (23. september 2009)

Svært at sælge nye boliger

… Lejligheder og huse bygget inden for de seneste fem år ligger markant længere tid på markedet end boliger bygget før 2005. Det viser nye tal fra Boliga.dk.
Den største forskel finder man på liggetiden på rækkehuse, hvor en sælger af en ny bolig i snit har ventet i 319 dage på et salg, mens sælgere af rækkehuse bygget før 2004 i snit har haft deres hus på markedet i 210 dage. Det svarer til, at boligerne har ligget 34,2 procent længere tid på markedet.
Sælgere af nye lejligheder må også væbne sig med en god portion tålmodighed, hvis de skeler til den gennemsnitlige liggetid, der er på 337 dage eller 32,4 procent længere tid end blandt de tilsvarende ældre boliger. Villaejere, der har deres nybyggede bolig til salg, har i snit ventet 305 dage på at få solgt boligen. Det er 78 dage længere tid end udbudte boliger bygget før 2005.
Lokalavisen Frederikshavn, 1. sektion, side 54 (23. september 2009)

Andelshavere hurtigst ude med rabatskiltet

Tre måneder med et Til Salg-skilt i vinduet bliver for meget for hver tredje andelsboligejer, mens kun hver tiende ejerlejlighed bliver sænket i pris i den første periode. Det viser en opgørelse fra boligportalen Boliga. … Forskellen bliver endnu mere tydelig, når man ser på de boliger, der har været til salg i et år. Her har 84 pct. af andelshaverne sænket prisen i forhold til den oprindelige udbudspris, mens 65 pct. af lejlighedsejerne har haft fat i retteblækket.
Børsen.dk m.fl. (23. september 2009)

Stigning i boliger til salg i Nordjylland

Søger du at købe et hus i Nordjylland, behøver du i dag ikke at lede længe efter et til salg-skilt. Der er inden for det seneste år kommet mere gang i boligmarkedet, og i Nord-jylland er udbuddet af enfamiliehuse fortsat stigende. De sidste tolv måneder er antallet af udbudte boliger steget til 5.515 – en stigning på 18 procent, viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
– Der er store regionale forskelle i antallet af udbudte boliger. I Nordjylland er antallet af huse til salg fortsat stigende, hvorimod udbuddet er faldet markant i hovedstadsområdet og i de større byer. I Aalborg Kommune er antallet af enfamiliehuse til salg også faldet som eneste sted i regionen, siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
I Nordjylland er udbudsprisen faldet med 4 procent, hvilket er væsentligt lavere end landsgennem¬snittet på 13 procent.
Hobro Avis, 1. sektion, side 54 (22. september 2009)

Flere tyskere og færre huse

Der er flere tyskere i sommerhusene, men færre vælger at leje sommerhuset ud.
De tyske overnatninger i danske feriehuse steg i den midterste sommermåned, mens både de danske, svenske, norske og hollandske overnatninger for anden måned i træk faldt i juli. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik …
… I juli faldt antallet af udlejede hus-uger i alt 3 procent, men samtidig faldt antallet af lejemål med 2 procent i forhold til samme måned sidste år. Det betyder altså, at færre sommerhusejere har valgt at leje deres hus ud.
En opgørelse med konkrete sommerhuse rundt om i landet, som home har lavet for nylig, viser ellers, at der for den almindelige sommerhusejer ligger et godt tilskud, hvis feriefolket bliver inviteret indenfor – For et konkret hus til 1,5 mio. kroner kan der være op til 2.000 kroner at tjene om måneden, hvis man vælger det billigste lån og udlejer i cirka halvdelen af året.
Djurslands Posten, mjm, side 18 (22. september 2009)

Børkop: Billige sommerhuse får køberne til at hive tegnebogen frem

2009 bliver ikke et jubelår for ejendomsmæglerne som i 2005 og 2006, men der titter nu alligevel solstråler ind på boligmarkedet hist og her. Både hos EDC og Danbolig i Børkop er der kommet godt gang i sommerhussalget. EDC har solgt 7 i år, mens der er røget fire hos Danbolig – inden for de sidste tre måneder:
– Det er kommet lidt bag på os her i EDC, for der er faktisk bedre salg i sommerhuse end i almindelige huse i øjeblikket. Det havde vi ikke regnet med, men det er en behagelig overraskelse efter en lang tid med stilstand, siger Ulrik Hedegaard fra EDC i Børkop, der med det gode salg er på jagt efter flere sommerhuse.
Vejle Amts Folkeblad (m.fl.), vejle, side 8 (22. september 2009)

Home: Vi snyder ikke med tallene

Vil du helst betale 39.520 per kvadratmeter?
Eller foretrækker du at betale 33.333 kroner per kvadratmeter?
Det er ikke ligegyldigt, hvordan ejendomsmæglere opgør kvadratmeterpriserne på nettet
Det viser sig nu, at home bruger en anden metode end konkurrenterne til at finde ud af, at en bolig på Emiliekildevej 29 i Klampenborg koster 33.333 kroner per kvadratmeter.
Homes metode gør, at villaens kvadratmeterpris fremstår 6.187 kroner billigere på homes hjemmeside, end hvis du søger på eksempelvis www.boligsiden.dk – selv om husets samlede pris er den samme, nemlig 6.995.000 kroner.
Men homes kommunikationschef, NIels H. Carstensen, afviser, at home snyder. Det er nærmest modsat; nemlig konkurrentene, der snyder:
– Vi bruger den anerkendte metode, som Finanstilsynet og realkreditinstitutterne også bruger, siger han.
– Vi tager en del af kælderarealerne med, fordi en kælder også har en værdi. Vi tager 40 procent med. Det er en hel anerkendt metode, siger Niels H. Carstensen.
Ekstrabladet.dk (21. september 2009)

Find mere om