Banker godkender kun køb under 1,5 mio. kr.

Foto: Boligsiden

Hvis man er førstegangskøber kan mødet med banken være som at løbe panden mod en mur. Det er ikke så sjovt; til gengæld har ejendomsmæglerne i Hvidovre det sjovt for tiden. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i uge 34.

Få boligmarkedet på mobilen
Boligsiden.dk giver nu boligsøgende mulighed for at være opdateret på boligmarkedet, når som helst og hvor som helst via mobilen.
Lanceringen af den nye mobile boligsøgning sker for at gøre boligsøgning endnu mere tilgængelig blandt danskere, der er på jagt efter drømmeboligen … Der kan søges ud fra de tre søgekriterier, som Boligsidens brugere benytter sig mest af, når de skal søge bolig på Boligsiden.dk: Boligtype, beliggenhed og prisinterval.
Når man har søgt en gang, kan man genbruge søgekriterier næste gang, man ønsker at blive opdateret omkring den pågældende søgning.
Helsingør Dagblad, side 27 (22. august 2009, 1. sektion)

Pas på misvisende analyser
Man bør væbne sig med en sund skepsis, når man læser analyser fra aktører, der ikke er vant til at have med statistik at gøre. Kvaliteten er ikke altid i top, mener økonom.
Det gælder om at holde tungen lige i munden, når man skal finde rundt i den jungle af information, der florerer om boligmarkedets udvikling. Det skriver økonom Mads Lindegaard i en analyse i det seneste nummer af bladet “Ejendomsmægleren”, som udgives af Dansk Ejendomsmæglerforening.
Han nævner som eksempel på, hvor galt det kan gå, en opgørelse fra Boliga .
dk – udsendt under overskriften “Flere dropper at sælge boligen”.
Analysen viste, at næsten 49 procent af husejerne opgav at sælge deres parcel eller rækkehus i 1. kvartal 2009. For lejlighederne var det tilsvarende tal helt oppe 64 procent … Det kan måske lyde som en ubetydelig fejl, men ifølge Mads Lindegaards beregninger, betyder det faktisk at procentsatsen for opgivne salg af parcel-og rækkehuse falder til under 24 procent mod knap 49 procent i Boliga.dk’s opgørelse …
“Boliga.dk’s analyse illustrerer altså, at man – hvad enten man er boligkøber, boligsælger, ejendomsmægler eller journalist – bør væbne sig med en naturlig skepsis, når man læser analyser om boligmarkedet. Kvaliteten er ikke altid i top. Og selv om diverse analyser indeholder tal, er tallene ikke nødvendigvis sandheden,” slutter Mads Lindegaard sin analyse.
Helsingør Dagblad, side 27 (22. august 2009, 1. sektion)

Huspriser ned med 38 procent siden toppen
Huspriser er faldet med mere end 30 procent på to år i 15 kommuner. Prisfaldet er måske slut i år.
Huspriserne er dykket kraftigt, siden de toppede i 2. kvartal 2007. I flere end en tredjedel af landets kommuner er huspriserne faldet med mere end 20 procent, og i 15 kommuner er husprisernes fald mere end 30 procent … Solrød Kommune topper listen over kommuner med det største prisfald med et fald på 38 procent på to år. Solrød er langt fra den eneste sjællandske kommune, hvor huspriserne er faldet kraftigt. Først som nummer 38 på listen optræder en ikke-sjællandsk kommune – Syddjurs Kommune, hvor priserne er faldet med 17,5 procent.
Randers Amtsavis, 1. sektion, side 2 m.fl. (19. august 2009)

Nu er det sjovt at være ejendomsmægler: Køberne er klar med en underskrift
Ejendomsmæglerne i Hvidovre melder alle om kraftigt stigende aktivitet: Der er flere købere end sælgere og køberne tør nu skrive under på købsaftalerne. For det meste fordi de selv har fået solgt…
Fra maj til juni steg salget af boliger gennem Nyboligs knap 230 forretninger over hele landet således med 11 pct. i faktiske tal og korrigeret for sæsonudsving med 3,5 pct.
– Vi begynder at kunne se en lille optøning på boligmarkedet, som har været fastlåst af usikkerhed omkring udviklingen i boligpriserne og muligheden for i det hele taget at kunne få solgt sin bolig. Med stigningen i salget og en stigning i den gennemsnitlige kvadratmeterpris på villaer solgt gennem Nybolig på 0,3 pct. fra maj til juni, ser det ud til, at de mørke skyer over boligmarkedet er ved at lette en smule, fortæller ejendomsmægler Helge Kamp fra Nybolig på Hvidovrevej … Også hos Danbolig Hvidovre er man optimistiske.
– Det er rigtig sjovt at være ejendomsmægler lige nu. Der sker noget hele tiden, og det er ikke kun de billigere boliger, der er interesse for. Vi har for tre uger siden solgt en villa til 4 mio. kr. på Odysseus Allé. Og på Ketilstorp Allé er der stor interesse for et hus til 3,8 mio. kr., fortæller butikschef Allan Bendsen.
Hvidovre Avis, 1. sektion, side 8 (18. august 2009)

Førstegangskøbere frygter nej i banken
Mens erhvervslivet og bankerne skændes om kreditklemme eller ej, så bider førstegangskøberne negle.
En analyse fra Nybolig viser, at to ud af tre førstegangskøbere bekymrer sig om, hvorvidt banker og kreditforeninger vil godkende finansieringen af deres nye bolig.
Førstegangskøberne har efter store prisfald på boligmarkedet nu valgt at bevæge sig ud på markedet for at skrive under på deres første kontrakt. Men det er fortsat med bæven i stemmen og rystende hånd.
Siden marts-april er førstegangskøberne vendt tilbage til markedet, konstaterer Eva Nørgaard Petersen, kommunikationschef i Nybolig. Men på trods af god økonomi er mange nervøse for, om de kan blive godkendt i banken.
“Blandt dem, der som minimum har sparet op til udbetalingen, er mere end hver tredje meget nervøse for deres lånemuligheder. Finanskrisen påvirker dem, men det er også udtryk for, at flere i dag får afslag til deres finansiering,” siger Eva Nørgaard Petersen i en pressemeddelelse.
Børsen.dk (17. august 2009)

Huspriser faldt langt mere end hidtil antaget
Priserne på enfamiliehuse faldt på årsbasis hele 15 pct. i årets første kvartal og dykkede dermed langt mere end de 10,8 pct., som man hidtil har troet.
Det viser de helt officielle tal fra Danmarks Statistik, som traditionen tro har været længe undervejs.
Hidtil har tallene fra Realkreditrådet, der blev offentliggjort i slutningen af april, været anset som de mest retvisende tal for boligprisudviklingen i årets første tre måneder.
Men de tal viser sig nu at have været alt for positive, da de kun viste et prisfald på huse fra første kvartal 2008 til første kvartal 2009 på 10,8 pct.
Børsen.dk (17. august 2009)

Forvirring om huspriser
Bankernes, ejendomsmæglernes og realkreditinstitutternes kamp om at være først med det seneste nyt om huspriserne er ved at antage helt groteske former, skriver Søndagsavisen.
I løbet af få uger har ejendomsmæglerkæden Nybolig således meldt ud, at huspriserne er steget med 4,5 pct. siden nytår, mens Realkreditrådet på sin side siger, at de er faldet med 7,0 pct.
Forvirringen er vokset i takt med, at flere og flere aktører på ejendomsmarkedet er begyndt at udsende hver deres statistik, senest ejendomsmæglerkæderne Nybolig og Home …
… I Forbrugerrådet har man valgt helt at se bort fra statistikkerne fra home og Nybolig.
”Vi bruger ikke tallene fra ejendomsmæglerne. Dels har de hver især kun en lille del af markedet, så det kommer hurtigt til at stritte i alle retninger. Og dels ved vi jo, at ejendomsmæglere kan se solskin, hvor alle andre kun ser regn,” siger cheføkonom Carsten Holdum.
Han foretrækker den kvartalsvise opgørelse fra Danmarks Statistik.
Jyllands-Posten, erhverv & Økonomi, side 7 (17. august 2009)

Lave priser får lejlighedsejere til at droppe salg
Flere lejlighedsejere opgiver helt at at sælge, fordi prisen er alt for lav. Ejendomsmægler Morten Dahl fra Home i Aalborg, Brønderslev, Aabybro og Blokhus, har ingen konkrete tal, men vurderer, at omkring 20 procent opgiver at sælge lejligheden.
– På grund af de dårlige priser vil sælger ikke accepterer den pris, de kan få. I stedet ønsker de at leje lejligheden ud, siger Morten Dahl.
Salget af lejligheder er dog på vej op, og det skyldes især, at sælgerne er blevet mere realistiske omkring prisen, end for bare et halvt år siden … Til gengæld ser det noget bedre ud for villaer. Her vurderer Morten Dahl, at det er under fem procent, der opgiver at sælge.
DitCentrum.dk 17. august 2009

Hver anden opgiver at sælge huset
Når drømmehuset forsvinder fra boligavisen, er det langt fra sikkert, at huset er blevet solgt.
For mens flere ejendomsmæglere taler om lyse udsigter på boligmarkedet, driver et regnestykke lavet af boligportalen Boliga.dk ind over som en sky på himlen.
Tallene antyder, at over halvdelen af de huse, der blev taget af boligmarkedet i Region Midtjylland i andet kvartal i år, forsvandt, fordi sælgeren opgav at komme af med huset.
”Jeg er overrasket over, at tallet er så højt, men det bekræfter desværre det billede, vi ser,” fortæller formanden for Danske Boligadvokater, Henrik Høpner.
Nogen egentlig statistik over, hvor mange boliger der skrotter ”Til salg” -skiltet i forhaven uden en handel i sigte, eksisterer ikke.
Århus Stiftstidende, 1. sektion, side 10, Epn.dk, Avisen.dk (17. august 2009)

Banker holder førstegangskøbere i kort snor
Lave boligpriser og billigere renter har gjort det lettere for førstegangskøbere at komme ind på boligmarkedet. Men bankerne holder dem i kort snor, og førstegangskøberne godkendes som hovedregel kun til køb under 1,5 mio.
kr., viser en analyse fra Nybolig. Den viser også, at mange førstegangskøbere har høje ambitioner, som nedtones kraftigt efter et besøg i banken … 42 procent søger således en bolig til over 1,5 mio. kr., men disse ønsker bliver ikke omsat til virkelighed.
Ifølge kommunikationschef i Nybolig, Eva Nørgaard Petersen, er stort set alle de boliger, der i øjeblikket sælges til førstegangskøbere, i den prisbillige ende af skalaen.
“Forklaringen på forskellen mellem det, førstegangskøberne gerne vil, og det, der bliver realiseret, kan meget vel være, at de simpelthen ikke bliver godkendt til køb af boliger til en pris på over 1,5 mio. kr.,” siger Eva Nørgaard Petersen.
Økonomisk Ugebrev, 1. sektion, side 4 (17. august 2009)

Find mere om