Massefyringer truer boligmarkedet i provinsen

Nordborg på Als har på rekordtid mistet 1.500 arbejdspladser. Det sender boligpriserne på nedtur. Også andre provinsbyer er ramt – om end ikke alle lige hårdt. Boligsiden sætter her lup på udviklingen i byerne.

På et halvt år har Nordborg på Als mistet 1.500 arbejdspladser. Det svarer til, at mere end hver femte af byens 7.000 indbyggere i dag står uden arbejde.
Det er en katastrofe for hundredevis af familier i og omkring byen, det er skidt for hele lokalområdet, men det er så sandelig også en rigtig dårlig udvikling for det lokale boligmarked.

Boligsiden.dk har gravet i tallene i seks af de provinskommuner, som er hårdest ramt af fyringer i det seneste godt halve år. Og lad det være sagt med det samme; det står langt fra lige grelt til alle steder – endnu i hvert fald, for boligmarkedet reagerer naturligvis ikke prompte på de store fyringsrunder, hvoraf de seneste kom i april og maj måned.

”Nordborg er en af de byer, der allerede er hårdt ramt. Siden årsskiftet er udbudspriserne på enfamiliehuse faldet med fem procent og alene fra februar er faldet tre procent”, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.

Siden oktober sidste år har byen på nordspidsen af Als altså mistet omkring 1.500 arbejdspladser, heraf alene 920 på de store, kendte virksomheder Sauer Danfoss og 250 på Danfoss samt 180 på Linark, der laver hæve-sænke-funktioner til skriveborde og hospitalssenge.

Rødding: Priser faldet med 11%

Inde i Jylland, i Rødding, mærker man også fyringerne fra det lokale slagteri. Danish Crown har afskediget 300 medarbejdere i den lille by med 2.700 indbyggere. Desuden ventes afskedigelser på Vestas ifølge Dr.dk også at påvirke lokalområdet. Men allerede nu kan udviklingen aflæses i tallene for boligmarkedet.
”I Rødding steg udbudspriserne på enfamiliehuse faktisk i de seks måneder op til oktober sidste år, men siden er priserne faldet med 11 procent, viser vores tal” , siger Birgit Daetz.

Liggetider eksploderer i Bjerringbro

Længere nordpå står det endnu værre til med arbejdsløsheden i Bjerringbro. Her har Grundfos i alt afskediget 600-700 medarbejdere, oplyser Tage Nielsen, der er formand for fagforbundet 3F i Bjerringbro, hvor der bor cirka 7.000 mennesker, til Boligsiden.dk.

”I Bjerringbro er udbudspriserne faldet med godt seks procent siden september, der var toppen i 2008. Men det er faktisk ikke så slemt, for på landsplan er faldet på 11%. Derimod er liggetiderne steget markant. For et år siden tog det tre en halv måned at sælge et hus i Bjerringbro; i dag tager det 11 måneder”, siger Birgit Daetz.

Nakskov også ramt

I den anden ende af landet har Vestas fyret 315 medarbejdere i Nakskov – en by der igennem en lang årrække har været plaget af arbejdsløshed, bl.a. fra byens gamle juvel, skibsværftet. Fyringerne hos vindmølle-giganten bringer derfor ved til bålet, og det ses på boligmarkedet, hvor priserne er faldet 3,6% siden 1. januar. Det er dog kun en anelse over faldet på landsplan.

Mens boligmarkedet i byer som Nakskov, Rødding, Nordborg og Bjerringbro allerede nu reagerer på de store fyringsrunder i industrien, er den negative reaktion tilsyneladende ikke sat ind i to andre kommuner, som ellers også er ramt af massefyringerne.

Priser holder niveau i Ringkøbing og Struer

I Ringkøbing Kommune har alene Vestas fyret over 700 medarbejdere i Lem, og i Holstebro/Struer området har Danish Crown varslet lukning af slagteriet – det sender 463 mennesker ud i arbejdsløshedskøen – og i januar fyrede B&O 113 medarbejdere.

”I Ringkøbing ligger udbudspriserne stabilt i årets fem første måneder, men liggetiderne er steget med 34% i perioden. Nogenlunde det samme gælder for Struer, hvor udbudsprisen i dag kun er godt en procent lavere end ved årsskiftet”, forklarer Birgit Daetz.

Det er altså endnu ikke alle steder, at de store fyringsrunder har haft negativ effekt på boligmarkedet. Men når virksomhederne holder ’prikkerunde’, vakler fundamentet under det i forvejen trængte boligmarked.

I de kommende dage zoomer Boligsiden.dk helt ind på boligmarkedets udvikling i en række af de kommuner, der er hårdest ramt af massefyringerne i industrien.

Find mere om