Køb nu, betal om 18 måneder

BBR indberetning

I Nordsjælland er det nu muligt at købe en byggegrund og først betale for den om 18 måneder. Det sker for at lokke nybyggere til i Halsnæs Kommune. Miljøministeren vil puste liv i landsbyerne og opfordrer til, at kommunerne i større udstrækning dispenserer fra bopælspligten. Læs, hvad pressen skrev om boligmarkedet i sidste uge …

Jyllands dyreste hus
Der er umiddelbart ikke meget pompøst over adressen, Vibevej 27 i Risskov, men her ligger byens dyreste hus. 25 mio. kr. står der på prisskiltet … faktisk er Vibevej 27 den dyreste villa, der er til salg i hele Jylland for tiden.
Med sine bare 198 kvadratmeter plus en høj kælderetage er der langt fra tale om en kæmpevilla i palæstørrelse. Til gengæld er det et næsten nyt, meget moderne og overdådigt udstyret hus, der ligger på strandgrunden med bugten i baghaven.
Der er absolut ikke sparet på noget i huset, der er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen. Og det afspejler sig i kvadratmeterprisen. Den er mega-høj. 126.000 kr. pr. kvadratmeter koster det at få foden indenfor i den tre etagers udsigtsvilla.
Det er den tredjehøjeste kvadratmeterpris på villamarkedet i hele kongeriget.
Århus Stiftstidende, 1. sektion, side 8 (12. juli 2009)

Skagen svømmer i Til Salg-skilte
Der er over 500 villaer til salg i Skagen, men ejendomsmæglerne har svært ved at finde købere til dem.
Konsekvensen er prisfald og lange liggetider. I dag tager det gennemsnitlig 290 dage at sælge sin bolig. Da boligfesten var på sit højeste tog det to uger.
Borsen.dk (10 . juli 2009)

Dansk boligmarked kravler op af global liste
Danmark er hoppet tre pladser frem på den globale liste over prisfald på boligmarkeder.
Det viser en ny opgørelse fra analysehuset Knight Frank, ifølge dingepenge.dk.
Springet frem er sket fra plads nr. 41 til plads nr. 38. Priserne falder dog fortsat hurtigere herhjemme end i lande som Norge, Sverige og Irland.
Det danske prisfald er på 11,6 pct. I USA og England er der tale om prisfald på over 15 pct.
Israel indtager førstepladsen med en stigning på 10,9 pct. frem til 2. kvartal.
De mange lande med prisfald understreger, at boligmarkedet stadig er under et vist pres.
Borsen.dk (10. juli 2009)

Voldsomt fald i hussalget i Rødkærsbro på et år
Mens hussalget i Bjerringbro er faldet meget fra første halvår 2008 til første halvår 2009, er det faldet voldsomt i Rødkærsbro. vDet fortæller Homemægler, Peter Mortensen.
– I Rødkærsbro blev der solgt to huse i første halvår af 2009 mod 12 i samme periode i 2008, mens der i Bjerringbro blev solgt 56 huse i første halvår af 2009 mod 80 i første halvår af 2008, fortæller Peter Mortensen, der har taget tallene fra www.boligsiden.dk
– Vi har ganske enkelt taget tallene ud fra, hvad der har været på boligsiden, og hvad der er blevet solgt, så det er ganske troværdigt siger mægleren.
Han fortæller, at man i dag skal regne med en liggetid på mellem 180 og 200 dage som udgangspunkt.
Men et blik på www.boligsiden.dk viser, at det tal kun gælder i særlige tilfælde.
Midtjyllands Avis, Silkeborg, side 10 (10. juli 2009)

Boligmarkedet endnu ikke hårdt ramt trods fyringer
Fyringsrunderne på Ringkøbing-Skjern Kommunes virksomheder har ikke ramt boligmarkedet så hårdt, som det er sket i andre byer, der har oplevet massefyringer …
Det ser slet ikke så skidt ud med hushandelen, som man kunne frygte, efter fyringsrunderne, som eksempelvis Vestas har haft.
Det viser en undersøgelse, som www.boligsiden.dk har lavet …
”I Ringkøbing ligger udbudspriserne stabilt i årets fem første måneder, men liggetiderne er steget med 34 procent i perioden. Nogenlunde det samme gælder for Struer, hvor udbudsprisen i dag kun er godt en procent lavere end ved årsskiftet,” siger direktør Søren Lægaard i en pressemeddelelse fra www.boligsiden.dk.
Dagbladet Ringkøbing-Skjern, 1. sektion, side 3 og Herning Folkeblad, 1. sektion, side 11 (9. juli 2009)

Andelsboliger som forældrekøb
Det forestående studieår, de lave renter og de store prisfald har skabt så stor efterspørgsel på små lejligheder blandt forældre til boligsøgende unge, at ejendomsmæglerne nu leder efter nye jagtmarker blandt andelsboligforeningerne.
Mæglernes problem er, at langt de fleste – især ældre andelsboligforeninger – ikke tillader fremleje af boligerne, og derfor opfordrer bl.a. Home, støttet af Dansk Ejendomsmæglerforening, foreningerne til at ændre deres vedtægter.
Epn.dk (8. juli 2009)

Boligejere nærer illusion om rentegevinst
Det er en illusion at tro på den store gevinst, hvis du skifter dit flexlån ud med et fast forrentet lån. Andre har høstet rentefidusen før dig. Det mener Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian.
“Mange boligejere har en illusion om, at de kan fange markedet på det forkeret ben ved at skifte over til fast forrentet lån, når renten stiger. Men de finansielle markeder har taget forskud på glæderne,” lyder det fra Steen Bocian.
Borsen.dk (8. juli 2009)

Køb byggegrund nu og betal om 18 måneder
Sådan lyder det nye slagtilbud fra byrådet i Halsnæs Kommune, som efterhånden er godt træt af, at ingen vil købe kommunens 61 tomme parcelhusgrunde i Kregme Syd.
Det nye salgskoncept gør det muligt for køber at stille med en bankgaranti og en udbetaling med den klausul, at resten af beløbet først skal betales, når det gamle hus er solgt …
Køber har frem til 31. december 2010 til at få huset solgt, hvilket er cirka 15 måneder længere frist end ved en normal frist hos en ejendomsmægler.
Der bliver også mulighed for at lægge beslag på en byggegrund uden bankgaranti og udbetaling. Det giver køberne op til 18 måneder til at finde den nødvendige lille million kroner, som grundene koster, og lykkedes det ikke annulleres handelen uden nævneværdige udgifter for køber.
Epn.dk (8. juli 2009)

Massefyringer rammer boligpriser
Faldende boligpriser er en af konsekvenserne af massefyringerne i Nordborg på Als. Det viser en ny opgørelse lavet af Boligsiden.dk.
– Nordborg er en af de byer, der allerede er ualmindeligt hårdt ramt. Siden årsskiftet er udbudspriserne på enfamiliehuse faldet med fem procent og alene fra februar er faldet tre procent, siger Søren Lægaard, adm. direktør på Boligsiden.dk.
Dr.dk (8. juli 2009)

Sønderjyske boliger til salg i syv måneder
Efter et hårdt år er der nu ved at komme gang i boligmarkedet igen. Der er i øjeblikket 5.716 boliger til salg i Sønderjylland, hvilket er ca. 42 procent flere end for et år siden. Men har man en bolig til salg, skal man ikke fortvivle. Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at liggetiden for boliger til salg i Sønderjylland er faldet med ni procent i det forløbne år. Dermed er de sønderjyske boliger nu i gennemsnit til salg i 204 dage på Boligsiden.dk.
“Boligejere i Sønderjylland, der har deres bolig til salg nu, har i gennemsnit ventet i syv måneder. Det viser vores nyeste tal. Samtidig oplever vi et fald i antallet af liggedage, og det tyder på, at der igen er en stigende interesse på markedet,” siger kommunikationschef hos Boligsiden A/S, Birgit Daetz .
Der er forskel på, hvor meget de enkelte boliger er faldet i pris, men i gennemsnit er prisfaldet i Sønderjylland otte procent, hvilket svarer til et fald på 145.000 kr. Der er dog også enkelte kommuner i Sønderjylland, hvor boligpriserne er steget det seneste år. Dette har været tilfældet i f.eks. Varde og Fanø Kommune.
Sønderborg Ugeavis, 1. sektion, side 2 (8. juli 2009)

Hver fjerde bolig til salg har ligget i over et år
Ifølge nye tal fra Boliga.dk har 23,3 procent af alle udbudte boliger i Danmark ligget til salg i over et år, og kigger man blot fem måneder tilbage, er udviklingen til at få øje på …
I det tidligere Storstrøms Amt, der dækker Sydsjælland og Lolland-Falster, har næsten hver tredje boligsælger ventet i mere end et år, mens 17 procent af de udbudte boliger i det gamle Københavns Amt har været til salg i over 12 måneder. Det er samtidig det laveste tal på landsplan …
Én gruppe af boligsælgere stikker voldsomt ud, når man kigger på liggetider over et år, og det er ejerne af fritidshuse. Af de 10.992 fritidshuse, der er til salg i øjeblikket, har 4.329 af dem været til salg i over 12 måneder. Det svarer til 39,4 procent af boligerne.
Dr.dk og Politiken.dk (8. juli 2009)

Minister vil sparke liv i landsbyer
Miljøminister Troels Lund Poulsen (V) vil med et nyt udspil til feriehusudlejerne sparke nyt turistliv i flere tusinde tomme huse i søvnige landsbyer og ude på landet.
I et udkast til en ny såkaldt landsplanredegørelse vil ministeren i løbet af denne uge opfordre langt flere kommuner til at benytte sig af lovens muligheder for at dispensere fra lovens bopælskrav, så sådanne huse i yderområderne vil kunne sælges som fritidsboliger.
I øjeblikket giver kun 18 ud af landets 95 kommuner officielt dispensation fra bopælspligten, og det er to færre kommuner end for bare et år siden.
Epn.dk (7. juli 2009)

Renoveringspulje lokker mange
En ny undersøgelse viser, at renoveringspuljen der administreres af Erhvervs- og Byggestyrelsen, har haft stor indflydelse på danskernes beslutninger om at gennemføre boligforbedringer …
Over 100.000 husstande får tilskud til projekter …
Renoveringspuljen har nu givet tilskud til projekter for i alt ca. 3,2 mia. kr. Disse penge er derfor allerede ude at arbejde i samfundet. Alle sager forventes behandlet inden udgangen af juni. Når alle tilsagn er givet, vil der være sat gang i nye projekter svarende til i alt mindst 6 mia. kr.
Ejendomsmæglerkæden home har tidligere spurgt brugerne på home.dk, om de ville søge om tilskud fra statens pulje til boligforbedringer. Hele 67 procent svarede “ja”, 23 procent “nej” og 9 procent “ved ikke” …
Og begge parter har også god grund til at søge om penge, understreger home. Sælgere kan rette op på fejl og dermed fremme salget af deres bolig.
Korsør Posten, 1. sektion, side 14 (7. juli 2009)

Færre familier på tvangsauktion
Færre måtte i juni sætte deres hus, lejlighed eller fritidsbolig på tvangsauktion for at klare finanskrisen end måneden før.
I juni blev der bekendtgjort 299 tvangsauktioner mod 367 måneden før korrigeret for sæsonudsving. Og det er et fald på 19 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.
Det er især antallet af enfamiliehuse på tvangsauktion, der er faldet. I maj lå antallet på 219 – og i juni var det faldet til 130.
Epn.dk (6. juli 2009)