Forældrekøb til under 1.100 kroner om måneden

Netop nu er der 55 ejerlejligheder i Århus og København til salg for under 700.000 kroner. Ifølge BRFkredit kan en sådan bolig finansieres som forældrekøb for mellem 500 og 1.100 kroner om måneden.

Med godt en måned til studiestart på landets videregående uddannelser går jagten på en ordentlig studenterbolig for alvor ind i den afgørende fase. Efterspørgslen på gode lejeboliger er vanen tro enorm, og kollegierne er – om ikke helt – så snart fyldt op.

Heldigvis – for køberne – er priserne på små ejerlejligheder inden for det seneste år faldet med op imod 30 procent i København og i Århus med godt det halve.

Samtidig er renten faldet til et historisk lavt niveau, og det betyder, at forældre i dag kan finansiere en ejerlejlighed, der koster 660.000 kroner, til deres studerende barn for mellem 500 og knap 1.100 kroner. Alt afhængig af hvilken finansieringsform, man vælger.
Det viser beregninger, som BRFkredit har foretaget.

20.000 kr. billigere at låne 1 mio. kr.

Rentefaldet har den effekt, at det i dag er omkring 20.000 kroner billigere at låne en million kroner – efter skat vel at mærke.
Markedet er dermed nu så gunstigt for boligkøberne, at forældre med lidt luft i økonomien i dag kan købe en lejlighed til deres barn for et relativt beskedent månedligt beløb.

Når skatten er betalt og boligsikringen løbet ind, koster det for eksempel kun mellem 2.100 og 2.600 kroner om måneden – fordelt mellem forældre og barn – at købe en lejlighed på 38 kvadratmeter i Valby.

BRFkredit har foretaget tre regneeksempler på lejligheden til 660.000 kroner. I den billigste model – med et F1-lån uden afdrag – koster det forældrene 497 kroner om måneden. F5-lånet, ligeledes uden afdrag, er en anelse dyrere, 738 kroner.

Vælger man derimod den ’sikre’ model med et 5% obligationslån uden afdrag betyder, at forældrene skal af med 1.046 kroner om måneden efter skat. Så slipper man til gengæld også for renterisikoen.

Barnets husleje: 1.600 kr. om måneden

I alle tre tilfælde koster det barnet 1.568 kroner om måneden at leje lejligheden af sine forældre. Hertil kommer naturligvis udgifter til el, gas og varme.

BRFkredit gør opmærksom på, at der er flere forskellige skatteordnigner at vælge imellem, når man beslutter sig for et forældrekøb. Den såkaldte virksomhedsbeskatning er almindeligvis den foretrukne.

Man skal imidlertid tage højde for sine egne indtægtsforhold, inden man beslutter sig for beskatningsordningen. Derudover må huslejen, som barnet betaler, hverken være for lav eller for høj. En ’for lav’ leje kan give problemer med skattevæsenet, mens en ’for høj’ leje kan bringe en i klemme i Huslejenævnet, anfører BRFkredit. Man bør derfor rådføre sig med en revisor, før man kaster sig ud i at købe lejlighed til sit studerende barn.

Masser af billige boliger på Boligsiden

Ender beslutningen med et forældrekøb, er der til gengæld rigeligt at vælge imellem; en hurtig søgning på Boligsiden viser, at der netop nu er 55 ejerlejligheder til mellem 250.000 og 695.000 kroner at vælge imellem i landets to største studiebyer, København og Århus.

Kan man nøjes med en mindre, og billigere bolig end den nævnte i BRFkredits eksempel, kan den månedlige ydelse – for såvel barn som forældre – altså komme endnu længere end de godt 2.000-2.500 til deling, som realkreditinstituttet forudsætter i sit regnestykke.

For yderligere information om finansiering af forældrekøb kan man læse mere på brf.dk.

Find mere om