Boliger bliver billigere

Den gennemsnitlige pris på de 42.061 villaer, rækkehuse og villalejligheder, som netop nu er til salg, er faldet med 13 procent på et år. Men prisfaldet foregår nu i et roligere tempo. Det og meget mere skrev pressen i uge 30.

Man opruster da under kriser
“Jeg betænkte mig ikke, da jeg blev tilbudt at overtage home i Hammel den 1. juli, selv om vi alle bliver tudet ørerne fulde af, at vi skal skal spare os igennem finanskrisen”, fortæller den nye indehaver statsaut. ejendommægler og valuar Annette Rønne.
”Nu startede jeg selv som selvstændig ejendomsmægler i 1981 under en krise, der på boligmarkedet svarer til den nuværende, blot var renten 21% dengang. Når jeg kom ud på vurderinger, kunne mine hussælgere ikke forstå, hvordan man kunne bevare optimismen og tro på et salg, hvorpå jeg forklarede dem, at det drejer sig om forventningsafstemning mellem sælger og køber, så når enderne sammen. Langt de fleste sælgere skal videre i ny ejerbolig, og så er det altså bytteprisen, der er interessant.
Som ejendomsmægler kunne man både dengang og nu glæde sig over, at det netop er i Østjylland, man er mægler, for det har i mange år været en magnet for unge mennesker samt et vækstområde, og så er her altid ejerlejlighedssælgere, der skal videre i hus, derfor går salget aldrig helt i stå i vores område, der er et naturligt flow”, fortæller Annette Rønne, der driver 15 ejendomsmæglerforretninger i Århus og i Østjylland.
“Vores vision var både i 1981 og i dag at være markedsleder på omsætning af boliger i Århus/Østjylland, og derfor vækster vi også i krisetider.”
Jyllands-Posten, Ejendomsavisen, side 35 (26. juli 2009)

Slip for dårlig lugt
Der findes mange grunde til, at der lugter af rådne æg i hjemmet … Det mest almindelige problem er … dårlig badeværelseslugt. At vandlåsen ikke er ren, eller at den løber tør for vand. Når vandlåsene løber tør for vand, lugter det fra hovedkloakken …
Det er meget sæsonbetonet, men døde mus og rotter afgiver lugt. Det er først og fremmest en rigtig dårlig idé at lægge gift ud. Hvis musen eller rotten bor i en kælder eller i et hulrum i væggen, ligger de og rådner derinde, hvis de er døde af gift.
Brug derfor kun klapfælder. Så får man fanget musene og kan smide dem ud i en skraldespand bagefter …
Hvis man har problemer med skimmelsvampe, skal man sørge for udluftning. Korte udluftninger med gennemtræk, især efter bad og madlavning. Lad være med at tørre vasketøjet indendørs …
Når du laver mad og har emhætten tændt, så sørg for at få noget erstatningsluft ind. Åbn et vindue, så du får et bedre træk og lettere får stegeos ud. Det lægger sig nemlig på toppen af køleskabene, og det lugter faktisk ret voldsomt, hvis ikke man får det fjernet … Afløb er ofte en kilde til dårlige lugte. Hold det først og fremmest rent. Brug en gammel tandbørste til at børste afløbet rent for hår og sæbefedt, ellers kan man være sikker på lugten af rådne æg, når der kommer varmt vand i afløbet.
Nordjyske Stiftstidende, bogodt, side 4 (26. juli 2009)

Priserne på Fanøs sommerhuse står i stampe
Markedet for sommerhuse er nærmest gået i stå på Fanø. En ny opgørelse fra Boligsiden.dk viser, at det i dag tager væsentlig længere tid at sælge et sommerhus på øen, end tilfældet var for bare et år siden.
– For et år siden tog det fem måneder at sælge sit sommerhus på Fanø. I dag tager det knap ni måneder. Siden maj 2008 er antallet af sommerhuse til salg også steget.
Helt nøjagtigt med 30 pct., og i dag venter 140 af øens 2.826 fritidshuse på en ny ejermand, siger Birgit Daetz , der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
Ser man generelt på de boliger, der netop nu er til salg på Fanø, er liggetiden på øen i Vesterhavet nu oppe på 12 måneder. I maj 2008 var liggetiden nede på ni måneder.
Der er med andre ord tale om en stigning på tre måneder inden for et år. Den forlængede liggetid skyldes utvivlsomt, at udbudsprisen ikke har fulgt markedet.
Budstikken, 1. sektion, side 12 (22. juli 2009)

Uenighed om boligpriserne
Det er vanskeligt at blive klog på boligmarkedet i denne tid. Åbenbart også for eksperterne, for www.boligsiden.dk og home er helt uenige om, hvorvidt priserne stiger eller falder. Mens www.boligsiden.dk hævder, at der over hele landet ses store fald i boligpriserne, hævder home, at priserne er steget betydeligt …
Den gennemsnitlige pris på de 42.061 villaer, rækkehuse og villalejligheder, som netop nu er til salg på www.boligsiden.dk er faldet med 13 procent på et år. Det svarer til en gennemsnitspris på 2,2 mio.
kr. Også danske ejerlejligheder koster i dag betydeligt mindre, end de gjorde for et år siden. Her er gennemsnitsprisen faldet med ni procent til ca. 2 mio. kr., oplyser www.boligsiden.dk.
”Når vi ser på statistikkerne, er det tydeligt, at boligpriserne fortsætter deres fald omend i et roligere tempo. Samtidig er dette en tendens, der gør sig gældende over hele landet. Dog er der små forandringer at spore. Vi kan for eksempel se, at priserne på
ejerlejligheder i København og omegn faktisk så småt er begyndt at stige. Det samme gør sig gældende for de nordsjællandske villaer, rækkehuse og villalejligheder,” siger kommunikationschef i Boligsiden A/S, Birgit Daetz …
homes husprisindeks siger, at enfamilieshuse er steget med 2,1 procent målt i kvartal fra januar-marts til april-juni og at landets to største byer virker som et lokomotiv i et boligmarked i bedring … Det stigende salg betyder ikke, at home forventer huspriserne med det første kravler opad igen. Men vi har set langt det værste prisfald, lyder vurderingen. En prognose fra Danske Bank, som home deler, siger, at boligmarkedet på landsplan mangler at tage 5-6 procent af det forventede prisfald.
Vinderup Avis, 1. sektion, side 2 (22. juli 2009)

Boliger bliver billigere
I dag skal man have knapt så mange penge op af lommen, hvis man vil købe drømmehuset eller ønskelejligheden, som man skulle for et år siden. Over hele landet ses store fald i boligpriserne. Det viser nye tal fra www.boligsiden.dk.
Det er blevet billigere at købe bolig i Danmark. Hvis man går med planer om at blive husejer, er priserne i dag langt gunstigere end for et år siden. Således er den gennemsnitlige pris på de 42.061 villaer, rækkehuse og villalejligheder, som netop nu er til salg, faldet med 13 procent på et år. Det svarer til en gennemsnitspris på 2,2 mio. kr. Også danske ejerlejligheder koster i dag betydeligt mindre, end de gjorde for et år siden. Her er gennemsnitsprisen faldet med ni procent til ca. 2 mio. kr …
– Når vi ser på statistikkerne, er det tydeligt, at boligpriserne fortsætter deres fald omend i et roligere tempo. Samtidig er dette en tendens, der gør sig gældende over hele landet. Dog er der små forandringer at spore. Vi kan for eksempel se, at priserne på ejerlejligheder i København og omegn faktisk så småt er begyndt at stige. Det samme gør sig gældende for de nordsjællandske villaer, rækkehuse og villalejligheder, siger kommunikationschef i Boligsiden A/S, Birgit Daetz.
Lokalavisen Frederikshavn, side 26 (22. juli 2009)

Renoveringspulje lokker mange
En ny undersøgelse viser, at renoveringspuljen der administreres af Erhvervs- og Byggestyrelsen, har haft stor indflydelse på danskernes beslutninger om at gennemføre boligforbedringer … Over 100.000 husstande får tilskud til projekter.
70 pct. af projekterne er besluttet eller fremrykket som følge af renoveringspuljen. En fjerdedel af de planlagte projekter er blevet udvidet på grund af puljen. For 64 pct. har bevæggrunden for at søge tilskud været energibesparelser, og hele 81 pct. tilkendegiver, at renoveringen vil medføre energibesparelser.
Sindal Avis, side 20 (22. juli 2009)

Nervøse andelshavere er lynhurtige med rabat
Prisskiltet får ikke lov at hænge mange uger på andelsboligerne, før det er skiftet ud, og der er hugget en luns af boligprisen. Andelshavere – og især københavnere – har ikke is i maven og er den boliggruppe, der er hurtigst til at give rabat på hjemmet.
De mest utålmodige bor i andelslejlighed i Valby, hvor ejerne i gennemsnit vælger at sænke prisen første gang allerede efter 51 dages udstilling på det bugnende boligmarked. Det fremgår af en opgørelse fra boligportalen boliga.dk.
Børsen.dk, Politiken.dk og Dr.dk (22. juli 2009)

Nordsjællændere er de bedste til at sænke prisen
Det tager nu i gennemsnit 310 dage at sælge et sommerhus. Samtidig er nordsjællændere bedre til at sænke udbudsprisen end resten af befolkningen.
Den gennemsnitlige udbudspris i juni 2009 var 20.727 kroner et fald på kun 5,1 procent på et år, mens de faktiske salgspriser faldt 9 procent til 16.500 kroner per kvadratmeter alene i første kvartal i år sammenlignet med fjerde kvartal 2008, viser en opgørelse fra Realkreditrådet.
Faldet i udbudspriserne dækker over store geografiske forskelle … Boligsitet Boliga.dk har lavet en liste over områder, hvor sommerhusejere er mest tilbøjelige til at sænke udbudsprisen. Vinderen er Melby i Nordsjælland, fire kilometer syd for den populære ferieby Liseleje. Her er 52 af de 75 sommerhuse til salg i øjeblikket sat ned med gennemsnitlig 10,7 pct.
Næstbedst til at sænke prisen er sommerhusejere i Asnæs i Nordvestsjælland, hvor 21 ud af 31 sommerhuse til salg er sat ned. Her har priserne i gennemsnit fået høvlet 10,6 procent af udbudsprisen.
Århus Stiftstidende, 1. sektion, side 24 (21. juli 2009)

Danmarks dyreste fritidshuse
Sommerhuspriserne er raslet ned med 13,5 procent siden foråret 2008.
Men ingen regel uden undtagelser. Nogle sommerhuse er så eksklusive, at de lever deres helt eget liv og kun venter på den rigtige køber – helt uden prisnedslag.
Det gælder blandt andet de fire dyreste sommerhuse, der er til salg p.t.
Dyrest er det snart berømte sommerhus Villa Guldmaj, der ligger på Grenen i Skagen. Det sælges af kendismægler Jan Fog, og du skal af med 50 millioner kroner, hvis du vil have fingre i sommerhuset. Prisen har været den samme, siden sommerhuset blev sat til salg i 2007 … Af www.boligsiden.dk fremgår det, at der er tre sommerhuse til salg til over 20 millioner kroner.
Kongerigets næstdyreste sommerhus ligger i Rågeleje i Nordsjælland, hvor du skal af med 32 millioner kroner for havudsigt og 344 kvadratmeter at boltre dig på.
På en tredjeplads ligger endnu et sommerhus i Skagen. Her betaler du astronomiske 129.534 kroner per kvadratmeter og i alt 25 millioner kroner for at have Vippefyret som nabo. Men så er der også havudsigt fra stuen og alle værelserne.
Ekstra Bladet, 1. sektion, side 25 (20. juli 2009)

Find mere om